FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Θέμα: Δημιουργία Πολιτικής για τη διαχείριση των σκύλων

dog walking24 Αυγούστου 2016
ΧΛ/ΧΘ/076/16

Προς:
κ. Νίκο Κουγιάλη
Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

Αγαπητέ κύριε υπουργέ,

Θέμα: Δημιουργία Πολιτικής για τη διαχείριση των σκύλων

Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει η συζήτηση για βελτίωση του νόμου για τους σκύλους αλλά πολύ φοβάμαι ότι όποιες και να είναι οι πρόνοιες που θα ψηφιστούν τίποτα δε θα αλλάξει.

Νομοθεσία με διάφορες πρόνοιες υπήρχε από το 2002 και ούτε με αυτή πετύχαμε την μείωση των αδέσποτων γιατί απλά δεν εφαρμοζόταν και δεν νομίζω πως τώρα έτσι ξαφνικά θα γίνουμε όλοι νομοταγείς.

Όμως, μια νομοθεσία έστω και αν είναι αποτελεσματική είναι μόνο μια από τις πολλές άλλες δράσεις που πρέπει να αναλάβει ένα κράτος μέσα στα πλαίσια μια ολοκληρωτικής πολιτικής για τη διαχείριση των αδέσποτων. Η πλέον αρμόδια υπηρεσία του κράτους για να το κάνει αυτό είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
Στο διαδίκτυο υπάρχει πληθώρα πληροφοριών σχετικά με επιτυχημένες δράσεις άλλων χωρών οι οποίες περιλαμβάνουν μεταξύ άλλων:
• Έρευνα για την κατάσταση με τα αδέσποτα, τους αριθμούς την γεωγραφική κατανομή και τα προβλήματα που δημιουργούν.
• Διερεύνηση σχετικά με τους τρόπους με τους οποίους καταλήγουν τα σκυλιά να είναι αδέσποτα όπως π.χ. εγκαταλείψεις, κυνηγοί, ασυνείδητοι ιδιοκτήτες, αν αναπαράγονται μεταξύ τους, η εξεύρεση τροφής κλπ.
• Αξιολόγηση των κινδύνων στην δημόσια υγεία και στη φύση.
• Τα μέτρα που μπορεί να υιοθετηθούν για την ευημερία των αδέσποτων ζώων και τον περιορισμό της αύξησης τους.
• Τη Διαχείριση του πληθυσμού σε συνδυασμό με νομοθετικά μέτρα, εκστρατείες ενημέρωσης, στειρώσεων και εμβολιασμού και υιοθεσιών.
• Εκστρατείες ενημέρωσης ιδιοκτητών σκύλων για να συμπεριφέρονται υπεύθυνα, τις πρόνοιες του νόμου μαζί με αυστηρή εφαρμογή των προνοιών του.
• Ενημέρωση αστυνομίας και των Τοπικών Αρχών για τη διαχείριση παραπόνων οχληρίας και κακομεταχείρισης ζώου από πολίτες.
• Γεωγραφική κατανομή σωστά οργανωμένων καταφυγίων σκύλων με την απαραίτητη οικονομική ενίσχυση για την ευημερία των ζώων και όχι με στόχο τη θανάτωση των αδέσποτων.

Η ανάπτυξη μιας τέτοιας μακρόχρονης πολιτικής είναι αρκετά πολύπλοκη και δεν μπορεί να αφεθεί μόνη της να δουλέψει. Θεωρώ ότι είναι απαραίτητο να συσταθεί ένα σώμα με εκπροσώπους από όλους όσους έχουν σημαντικό ρόλο να παίξουν στην εφαρμογή και συνεχή βελτίωση των πιο πάνω. Χωρίς τη συνεργασία όλων των εμπλεκομένων και τη σωστή διαχείριση θα αποτύχουμε.

Έντιμε κε Υπουργέ,

Τα αδέσποτα είναι πολλά, οι εθελοντές έχουν φτάσει στα όρια τους και δεν μπορεί να συνεχίσουμε άλλο χωρίς μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων σκύλων αλλά και των γάτων.

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών     

19 Απριλίου 2017
Κύριο Χαράλαμπο Θεοπέμπτου
Βουλευτή Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασία Πολιτών

Δημιουονία Πολιτικής για τη Διαχείριση των Σκύλων.

Αναφέρομαι στη σχετική με το πιο πάνω θέμα επιστολή σας ημερομηνίας 24/8/2016 και επιθυμώ να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα:
οι σημαντικοί και χρήσιμοι προβληματισμοί τους οποίους έχετε δηλώσει στην επιστολή σας, απασχόλησαν και απασχολούν την παρούσα κυβέρνηση και συνέτειναν στο να αποφασισθεί η καθιέρωση μηχανισμού ο οποίος θα συμβάλει στην προώθηση δράσεων που θα αφορούν ανάμεσα σε άλλα και το πρόβλημα με τα αδέσποτα ζώα στο οποίο αναφερθήκατε.
Στο πλαίσιο αυτό, οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες σε συνεργασία και συνεννόηση με τον Επίτροπο Εθελοντισμού και Μη Κυβερνητικών οργανώσεων και την Επίτροπο Περιβάλλοντος, έχουν προχωρήσει στην ετοιμασία τροποποιητικού νομοσχεδίου του περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων Νόμου, με σκοπό την καθιέρωση ενός ενδυναμωμένου μηχανισμού παρακολούθησης των θεμάτων προστασίας των ζώων και προώθησης σχετικών δράσεων και πολιτικών.
Το συγκεκριμένο νομοσχέδιο έχει ήδη τεθεί σε διαβούλευση με διάφορους φορείς και υπηρεσίες, οι οποίοι έχουν αρμοδιότητα ή εμπλέκονται σε θέματα προστασίας ή κατοχής ζώων και θα εκπροσωπούνται στον μηχανισμό αυτό, όπως π.χ. το Υπουργείο Εσωτερικών και τις αρχές τοπικής αυτοδιοίκησης ως αρμόδιοι για τον περί Σκύλων Νόμο, τις φιλοζωικές οργανώσεις, την Αστυνομία Κύπρου κ.ά.
Στο παρόν στάδιο, το νομοσχέδιο τυγχάνει νομοτεχνικού ελέγχου και ευελπιστούμε πως σύντομα θα κατατεθεί στο Υπουργικό Συμβούλιο και έπειτα στη Βουλή των Αντιπροσώπων.
Είμαι βέβαιος ότι το νέο αυτό πλαίσιο, πέραν από την υλοποίηση στοχευμένων δράσεων, θα βοηθήσει και στην ετοιμασία ολοκληρωμένων εισηγήσεων για σφαιρική αντιμετώπιση των όποιων αδυναμιών και προβλημάτων παρουσιάζονται κατά την εφαρμογή των νομοθεσιών που αφορούν την προστασία ή την κατοχή των ζώων.
Με την ευκαιρία αυτή σας διαβιβάζω τους χαιρετισμούς μου.
Νίκος Κουγιάλης, Υπουργός.

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο