FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Παραχώρηση σύνταξης ως τραυματία πολέμου στον κ. Αχιλλέα Ανδρέου

22 Αυγούστου 2016
ΧΛ/ΧΘ/074/16

Προς:
κ. Νίκο Αναστασιάδη
Πρόεδρο Κυπριακής Δημοκρατίας

Αξιότιμε κύριε Πρόεδρε,

Θέμα: Παραχώρηση σύνταξης ως τραυματία πολέμου στον κ. Αχιλλέα Ανδρέου

Από πρόσφατο δημοσίευμα εφημερίδας ευρείας κυκλοφορίας, πληροφορήθηκα για την περίπτωση του κ. Αχιλλέα Ανδρέου, ο οποίος υπηρέτησε και τραυματίστηκε κατά την διάρκεια της τουρκικής εισβολής.

Συγκεκριμένα ο κ. Ανδρέου, όπως αναφέρεται στο δημοσίευμα, υπέβαλε αίτηση για παραχώρηση σύνταξης ως τραυματία πολέμου και η αίτησή του απορρίφθηκε. Ο κ. Ανδρέου τραυματίστηκε κατά την τουρκική εισβολή και σήμερα ζει με τη σύζυγό του ως λήπτης Ελάχιστου Εγγυημένου Εισοδήματος.

Με την παρούσα επιστολή θα ήθελα να σας παρακαλέσω όπως ζητήσετε την επανεξέταση της αίτησής του κ. Αχιλλέα Ανδρέου για παραχώρηση σύνταξης ως τραυματία πολέμου ως ελάχιστη πράξη εκτίμησης και στήριξης της πολιτείας στον κ. Ανδρέου ο οποίος υπηρέτησε και τραυματίστηκε κατά την τουρκική εισβολή.

Με εκτίμηση,

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών

Το δημοσίευμα του Φιλελευθέρου:
Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 4:14 μμ - Τελευταία ενημέρωση: Τετάρτη, 17 Αυγούστου 2016 4:19 μμ

Απερρίφθη αίτησή του για σύνταξη ως τραυματία πολέμου

Μία σφαίρα δίπλα στην καρδιά για την πατρίδα
Λευκωσία: Μία σφαίρα σφηνώθηκε δίπλα στην καρδιά του και ανακοινώθηκε ότι ήταν νεκρός, λίγες μέρες μετά την τουρκική εισβολή του 1974. Επιβίωσε και ακόμη η σφαίρα είναι σφηνωμένη στο σώμα του, υπενθυμίζοντάς του πόσο κοντά είναι ο θάνατος. Ταλαιπωρήθηκε στη ζωή του, δούλεψε, υπέφερε, στάθηκε στα πόδια του και μόλις πρόσφατα υπεβλήθη σε επέμβαση αλλαγής βαλβίδας. Ζει με τη γυναίκα του με το Ελάχιστο Εγγυημένο Εισόδημα και κρίθηκε ότι είναι ανάπηρος σε ποσοστό 1%. «Να πεθαίνεις για την πατρίδα είναι άλλο, κι άλλο εκείνη να σε πεθαίνει».
 
Είναι ο Αχιλλέας Ανδρέου και σήμερα πια δεν θυμάται σε ποια εφημερίδα της εποχής δημοσιεύτηκε ο θάνατός του. Η κ. Νίκη, σημερινή γυναίκα του, με την οποία γνωρίζονταν από την προ της εισβολής περίοδο και με την οποία χάθηκαν μετά τον πόλεμο για να συναντηθούν ξανά το 2006 (ενώ τον θεωρούσε νεκρό) και να παντρευτούν το 2014, μίλησε στον «Φ» για τις δύσκολες ώρες που περνά ο Αχιλλέας.
 
Λέει ότι Αχιλλέας δεν ζήτησε και δεν χρειαζόταν βοήθεια μετά την εισβολή, διότι παρόλον ότι η σφαίρα ήταν σφηνωμένη δίπλα στην καρδιά του ήταν καλός τεχνίτης και εργάστηκε για πολλά χρόνια συντηρώντας την πρώτη του οικογένεια. Τώρα, όμως, τα πράγματα ζόρισαν όσον αφορά τα θέματα υγείας, αλλά και τα οικονομικά. Όμως, η αναπηρία του Αχιλλέα, με τη σφαίρα δίπλα στην καρδιά, αξιολογήθηκε στο 1% και ποιος ξέρει αν αύριο κριθεί 0%, οπόταν η πατρίδα δεν θα του οφείλει τίποτε.
 
Τραυματίστηκε στις 21 Ιουλίου 1974, όταν δέχτηκε πυρά από Τούρκους που επέβαιναν σε τανκ, αλλά στην αρχή δεν το αντιλήφθηκε. Ύστερα έβαλε το χέρι πίσω από την πλάτη και όταν το έφερε μπροστά ήταν καταματωμένο. Γύρισε και είπε στον Σάββα, ένα φίλο του, «καλή αντάμωση πάνω». Τον φόρτωσαν σε ένα Λαντ Ρόβερ και τον μετέφεραν στο νοσοκομείο. Οι γιατροί διέγνωσαν ότι η σφαίρα δεν μπορούσε να αφαιρεθεί, αλλά στάθηκε τυχερός επειδή δεν υπέστη ζημιά η σπονδυλική στήλη, δίπλα από την οποία πέρασε το βλήμα.
 
Η σύζυγός του αναφέρει ότι ο Αχιλλέας υπέβαλε αίτηση για να του παραχωρηθεί σύνταξη ως τραυματία πολέμου, αλλά, σύμφωνα με την ίδια, η αίτηση απερρίφθη.
 
Αυτή είναι η ιστορία του Αχιλλέα Ανδρέου, ο οποίος πέθανε χωρίς να πεθάνει και δεν δικαιούται σύνταξη ή άλλη στήριξη από την πολιτεία την οποίαν υπηρέτησε. Ο ίδιος δεν είπε τίποτε, δεν κατηγόρησε κανένα. Θα περάσουμε, λέει η σύζυγός του.
 
Γράφει: Βάσος Βασιλείου

Εκτύπωση   Ηλεκτρονικό ταχυδρομείο