FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Ζώα

 • Αντιβιοτικά στα ζώα

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.385, ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  cow«Στην τελευταία ετήσια έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους για το 2017 σχετικά με τον έλεγχο δειγμάτων τροφίμων ζωικής προέλευσης για την παρουσία υπολειμμάτων αντιβιοτικών, παρουσιάζεται σταθερή διαχρονική υπολειμματικότητα αντιβιοτικών στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, με τα μη συμμορφούμενα δείγματα να φτάνουν περίπου το 10%.
  Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, σε αναφορές που αναλύουν την πώληση κτηνιατρικών αντιμικροβιακών ουσιών σε είκοσι έξι ευρωπαϊκές χώρες (Sales of Veterinary Antimicrobial Agents in 26 EU Countries 2013, 2014 and 2015) η Κύπρος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών για χρήση σε εδώδιμα ζώα για τα έτη 2013 και 2015.

  Πώς ο αρμόδιος υπουργός σχολιάζει το γεγονός ότι, ενώ σε ευρωπαϊκές έρευνες η Κύπρος φαίνεται να υπερτερεί με διαφορά άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην κατανάλωση κτηνιατρικών φαρμάκων, η έρευνα που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο δεν καταδεικνύει τα οποιαδήποτε ανησυχητικά στοιχεία;»
 • Βίντεο και εκπομπές για την ευημερία των ζώων

 • Διενέργεια εράνων για περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς σκοπούς

  8 Σεπτεμβρίου 2016

  Προς:
  κ. Στέλλα Κυριακίδου
  Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ανθρωπίνων Δικαιωμάτων και Ίσων Ευκαιριών μεταξύ Ανδρών και Γυναικών

  Αγαπητή κ. Κυριακίδου,

  Θέμα: «Ο περί Διενέργειας Εράνων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2016». (Αρ. Φακ. 23.01.057.071-2016).

  Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και ειδικότερα σε σχέση με το άρθρο 2 του νομοσχεδίου που αφορά την τροποποίηση του ορισμού του όρου «έρανος», θα ήθελα να εισηγηθώ όπως αυτός τροποποιηθεί κατά τρόπο που σε αυτόν να περιλαμβάνεται το δικαίωμα για διενέργεια εράνου κατόπιν εξασφάλισης της απαραίτητης άδειας δυνάμει του άρθρου 5 του βασικού νόμου, πέραν των φιλανθρωπικών, αγαθοεργών και θρησκευτικών σκοπών και για σκοπούς κοινωνικούς, περιβαλλοντικούς και φιλοζωικούς.

  Συγκεκριμένα εισηγούμαι όπως ο ορισμός του όρου έρανος διαμορφωθεί με την προσθήκη αμέσως μετά τη φράση «για οποιοδήποτε φιλανθρωπικό», της φράσης «κοινωνικό, περιβαλλοντικό και φιλοζωικό».
 • Επιστολή προς Υπ. Γεωργίας: Τα προβλήματα με τη διαχείριση και ευημερία των ζώων

  [Η απάντηση είναι πιο κάτω]
  11 Ιουνίου 2018,    ΧΛ/ΧΘ/009/18dog3

  Προς: κ. Κώστα Καδή

  Υπουργείο Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

  Αγαπητέ κύριε υπουργέ,

  Θέμα: Τα προβλήματα με τη διαχείριση και ευημερία των ζώων

  Θα ήθελα με την ευκαιρία της ανάληψης των καθηκόντων σας, να φέρω εις γνώση σας τα προβλήματα όσον αφορά την ευημερία των ζώων στην Κύπρο, με την ελπίδα ότι θα βοηθήσετε να προωθηθούν λύσεις.

  Τα προβλήματα και ιδιαίτερα αυτά που αφορούν τα αδέσποτα ζώα συνεχίζουν να συσσωρεύονται και το Υπουργείο δυστυχώς δεν έχει εδώ και χρόνια βοηθήσει να βρεθεί λύση ούτε και έχει επιδείξει ενδιαφέρον για να βοηθήσει ουσιαστικά τις Μη Κυβερνητικές Οργανώσεις που τρέχουν καθημερινά, συχνά χωρίς πόρους, να διαχειριστούν μια κατάσταση που ουσιαστικά είναι εκτός ελέγχου.

 • Ευημερία των ζώων

  Σχετικό νομοθετικό πλαίσιο εδώ
 • Ευημερία των ζώων στα εκτροφεία περδικιών

  Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.075, ημερομηνίας 31ης Αυγούστου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

  «Έχω πληροφορηθεί ότι το εκτροφείο περδικιών στο Σταυροβούνι δεν πληρεί τις προδιαγραφές για την ευημερία των πτηνών. Τα υποστατικά είναι πεπαλαιωμένα και ακατάλληλα. Το προσωπικό εργάζεται σε άθλιες συνθήκες. Υπάρχουν φόβοι ότι εγκυμονούνται κίνδυνοι για την υγεία και την ασφάλεια του προσωπικού, ενώ έχω πληροφορηθεί ότι πιθανόν οι άνθρωποι και τα πουλιά να απειλούνται από ασθένειες.

  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τις συνθήκες εργασίας του προσωπικού στο εκτροφείο περδικιών στο Σταυροβούνι, καθώς και αν πληρούνται όλες οι προϋποθέσεις για την ορθολογιστική εκτροφή των περδικιών.»

 • Ζώα: επιβολή πρόσθετης ειδικής φορολογίας για τα καταφύγια

  Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.216, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

  «Έχω πληροφορηθεί για το αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων για επιβολή πρόσθετης ειδικής φορολογίας, τα έσοδα της οποίας θα καταλήγουν στα καταφύγια ζώων. Τα χρήματα, σύμφωνα με τις φιλοζωικές οργανώσεις, πρέπει να διατίθενται απευθείας στα καταφύγια ζώων, τα οποία θα αναλαμβάνουν τις στειρώσεις γάτων και σκύλων. Οι φιλοζωικές οργανώσεις ισχυρίζονται ότι τέτοιου είδους φορολογία υπάρχει και σε άλλες χώρες, π.χ. στη Γερμανία.

  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζει θετικά το αίτημα των φιλοζωικών οργανώσεων για εφαρμογή φορολογίας για τη χρηματοδότηση των καταφυγίων ζώων και γενικά τη χρηματοδότηση μέσω γενικής φορολογίας της εφαρμογής της νομοθεσίας που αφορά την ευημερία των ζώων, αλλά και τις ευθύνες των κατόχων ζώων συντροφιάς.» 

 • Θέμα: Δημιουργία Πολιτικής για τη διαχείριση των σκύλων

  dog walking24 Αυγούστου 2016
  ΧΛ/ΧΘ/076/16

  Προς:
  κ. Νίκο Κουγιάλη
  Υπουργό Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος

  Αγαπητέ κύριε υπουργέ,

  Θέμα: Δημιουργία Πολιτικής για τη διαχείριση των σκύλων

  Στην Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος έχει ξεκινήσει η συζήτηση για βελτίωση του νόμου για τους σκύλους αλλά πολύ φοβάμαι ότι όποιες και να είναι οι πρόνοιες που θα ψηφιστούν τίποτα δε θα αλλάξει.

  Νομοθεσία με διάφορες πρόνοιες υπήρχε από το 2002 και ούτε με αυτή πετύχαμε την μείωση των αδέσποτων γιατί απλά δεν εφαρμοζόταν και δεν νομίζω πως τώρα έτσι ξαφνικά θα γίνουμε όλοι νομοταγείς.

  Όμως, μια νομοθεσία έστω και αν είναι αποτελεσματική είναι μόνο μια από τις πολλές άλλες δράσεις που πρέπει να αναλάβει ένα κράτος μέσα στα πλαίσια μια ολοκληρωτικής πολιτικής για τη διαχείριση των αδέσποτων. Η πλέον αρμόδια υπηρεσία του κράτους για να το κάνει αυτό είναι οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες.
 • Κανονισμοί που αφορούν τα Υποστατικά Πώλησης Ζώων Συντροφιάς (pet shops) - 2017

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.024, ημερομηνίας 31ης Ιουλίου 2017, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Από το 2008 μέχρι και σήμερα οι εκάστοτε υπουργοί Γεωργίας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Περιβάλλοντος μέσα από οκτώ διαφορετικές επιστολές αναφέρονται σε κανονισμούς λειτουργίας υποστατικών πώλησης ζώων συντροφιάς (pet shops) που ετοιμάζονται. Γίνονται μάλιστα αναφορές για διαβουλεύσεις και για βελτιώσεις, χωρίς όμως να βλέπουμε αποτελέσματα. Η κατάσταση με την πώληση ζώων έχει ξεφύγει και δεν μπορεί να καθυστερήσει άλλο αυτό το τόσο σημαντικό θέμα για την ευημερία των ζώων στην Κύπρο.
 • Καταφύγια ζώων

 • Καταφύγια σκύλων

  Ερώτηση με αρ. 23.06.009.04.873, ημερομηνίας 22 Φεβρουαρίου 2010, του  βουλευτή εκλογικής  περιφέρειας Λευκωσίας  κ. Γιώργου Περδίκη

  «Έχω διαπιστώσει  ότι τα υφιστάμενα καταφύγια σκύλων, τα οποία διαχειρίζονται εθελοντικές  οργανώσεις με μεγάλο κόστος και θυσίες, αντιμετωπίζουν πολύ σοβαρά προβλήματα διαχείρισης, γεγονός που αντανακλάται στην ποιότητα των συνθηκών φιλοξενίας και φύλαξης των ζώων.

 • Κοιμητήρια ζώων ...

  dogsΕρώτηση με αρ. 23.06.011.03.532, ημερομηνίας 13 Μαρτίου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων κατά πόσο έχει κατατεθεί στο εν λόγω υπουργείο αίτηση για λειτουργία κοιμητηρίου ζώων και κατά πόσο θα εξέταζε θετικά την αδειοδότηση λειτουργίας κοιμητηρίων ζώων.»

  Απάντηση ημερομηνίας 14 Ιουνίου 2019 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Κωνσταντίνου Πετρίδη στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.532, ημερομηνίας 13 Μαρτίου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Αναφέρομαι στην πιο πάνω Ερώτηση και επιθυμώ να σας ενημερώσω ότι δεν έχει υποβληθεί στο Υπουργείο Εσωτερικών από οποιονδήποτε, αίτηση για λειτουργία κοιμητηρίου ζώων, ούτε και υπάρχει εξ όσων γνωρίζουμε νομοθεσία η οποία να ρυθμίζει το συγκεκριμένο θέμα, ήτοι της αδειοδότησης λειτουργίας κοιμητηρίου ζώων.»

  ΓΧ/HK/Ap-23.06.011.03.532
 • Νεκρά Ζώα στους αυτοκινητόδρομους.

  22/10/2018
  Προς:roadkill
  κ. Βασιλική Αναστασιάδου
  Υπουργό Μεταφορών, Επικοινωνιών και Έργων

  Αγαπητή κυρία υπουργέ,

  Θέμα: Νεκρά Ζώα στους αυτοκινητόδρομους.

  Σας επισυνάπτω την ανακοίνωση του Τμήματος Δημοσίων Έργων η οποία απευθύνεται στο κοινό και δίνει οδηγίες αναφορικά με την ύπαρξη νεκρών ζώων στους αυτοκινητόδρομους.

  Όπως θα δείτε, δίνονται ναι μεν τηλεφωνικοί αριθμοί, οι οποίοι όμως ισχύουν μόνο τις εργάσιμες ώρες της δημόσιας υπηρεσίας.

  Δεν γνωρίζω τον αριθμό των τηλεφωνημάτων που γίνονται σε αυτούς τους αριθμούς, αλλά αντιλαμβάνεστε ότι δεν είναι εύκολο να αποστηθιστούν οι τηλεφωνικοί αυτοί αριθμοί και αποτελεί πρόβλημα το γεγονός ότι ο πολίτης δεν μπορεί να εξυπηρετηθεί τα απογεύματα και τα Σαββατοκύριακα.
 • Πόσοι σκύλοι εισήχθηκαν στην Κύπρο;

  dog beachΕρώτηση με αρ. 23.06.011.03.271, ημερομηνίας 23 Οκτωβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον αριθμό των σκύλων που εισήχθησαν στην Κύπρο ανά χρόνο την τελευταία πενταετία, καθώς και τα σημεία από τα οποία έγινε η εισαγωγή τους.»
 • Σχέδιο Κανονισμών για καταφύγια ζώων, ξενοδοχεία και εκτροφεία

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.369, ημερομηνίας 7 Φεβρουαρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτουdogs

  «Πριν από 4 με 5 χρόνια περίπου οι Κτηνιατρικές Υπηρεσίες είχαν κάνει προεργασία για την ετοιμασία κανονισμών που θα αφορούσαν τη λειτουργία των καταφυγίων σκύλων.
  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων σε ποιο στάδιο βρίσκονται οι κανονισμοί και πότε υπολογίζεται να κατατεθούν στη Βουλή των Αντιπροσώπων για έγκριση.»