FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Υγεία

 • Αντιβιοτικά στα ζώα

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.385, ημερομηνίας 11 Δεκεμβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  cow«Στην τελευταία ετήσια έκθεση του Γενικού Χημείου του Κράτους για το 2017 σχετικά με τον έλεγχο δειγμάτων τροφίμων ζωικής προέλευσης για την παρουσία υπολειμμάτων αντιβιοτικών, παρουσιάζεται σταθερή διαχρονική υπολειμματικότητα αντιβιοτικών στα προϊόντα ζωικής προέλευσης, με τα μη συμμορφούμενα δείγματα να φτάνουν περίπου το 10%.
  Σε αντίθεση με τα πιο πάνω, σε αναφορές που αναλύουν την πώληση κτηνιατρικών αντιμικροβιακών ουσιών σε είκοσι έξι ευρωπαϊκές χώρες (Sales of Veterinary Antimicrobial Agents in 26 EU Countries 2013, 2014 and 2015) η Κύπρος καταλαμβάνει την πρώτη θέση στις πωλήσεις αντιμικροβιακών ουσιών για χρήση σε εδώδιμα ζώα για τα έτη 2013 και 2015.

  Πώς ο αρμόδιος υπουργός σχολιάζει το γεγονός ότι, ενώ σε ευρωπαϊκές έρευνες η Κύπρος φαίνεται να υπερτερεί με διαφορά άλλων ευρωπαϊκών χωρών στην κατανάλωση κτηνιατρικών φαρμάκων, η έρευνα που διεξάγεται σε εθνικό επίπεδο δεν καταδεικνύει τα οποιαδήποτε ανησυχητικά στοιχεία;»
 • Ελιές σε δρόμους και πεζοδρόμια - είναι ασφαλισμένη η κατανάλωση;

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.187, ημερομηνίας 4 Οκτωβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου ΘεοπέμπτουOlivesSmall

  «Με αφορμή την εποχή συγκομιδής των ελιών που πλησιάζει και τα επαναλαμβανόμενα ερωτήματα από πολλούς πολίτες αστικών περιοχών, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων τα ακόλουθα σε σχέση με τις παρόδιες ελιές:

  1. Τι υποδεικνύουν οι πιο πρόσφατες χημικές αναλύσεις όσον αφορά την περιεκτικότητα των παρόδιων ελιών σε ρύπους; Είναι η περιεκτικότητά τους σε βαρέα μέταλλα και άλλες τοξικές ουσίες ασφαλή για ανθρώπινη κατανάλωση;

  2. Τι έχει να προτείνει το αρμόδιο υπουργείο στους πολίτες αστικών περιοχών όσον αφορά την ασφάλεια συγκομιδής και κατανάλωσης των παρόδιων ελιών;»
 • Ιατρικώς Υποβοηθούμενη Αναπαραγωγή

  26 Σεπτεμβρίου 2016

  Σύμφωνα με τον περί της Εφαρμογής της Ιατρικώς Υποβοηθούμενης Αναπαραγωγής Νόμο, «ζευγάρι» σημαίνει άντρα και γυναίκα που έχουν τελέσει νόμιμα γάμο ή διατηρούν σταθερή και μόνιμη σχέση. Ο νόμος σύμφωνα με το άρθρο 4 αυτού εφαρμόζεται σε ζευγάρια και μονήρη άτομα υπό συγκεκριμένες προϋποθέσεις για να αντιμετωπίζεται η αδυναμία απόκτησης τέκνων με φυσικό τρόπο ή για να αποφεύγεται η μετάδοση στο τέκνο σοβαρής ασθένειας.
  Σύμφωνα με το ειδικό έντυπο το οποίο εκδόθηκε από το Υπουργείο Υγείας, για επιδότηση υπογόνιμων ζευγαριών για σκοπούς εξωσωματικής γονιμοποίησης, στον κατάλογο των στοιχείων που πρέπει να προσκομίζονται μαζί με την αίτηση για επιχορήγηση εξωσωματικής θεραπείας, περιλαμβάνεται και πιστοποιητικό γάμου.
 • Κύπρος και human biomonitoring

  HealthΕρώτηση με αρ. 23.06.011.03.644, ημερομηνίας 22 Μαΐου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Κατά τη διάρκεια της Κυπριακής Προεδρίας της Ευρωπαϊκής Ένωσης το 2012 παρουσιάστηκαν τα αποτελέσματα της έρευνας “LIFE+ DEMOCOPHES, Demonstration of study to coordinate and perform human biomonitoring on a European scale”.

  Στην έρευνα αυτή τα δείγματα από τρίχες που λήφθηκαν από μητέρες ηλικίας μέχρι 45 ετών στην Κύπρο έδειξαν δύο φορές πιο υψηλά επίπεδα υδραργύρου από τον μέσο όρο άλλων χωρών. Οι μετρήσεις κατατάσσουν την Κύπρο στην τρίτη χειρότερη από τις δεκαεφτά χώρες που έλαβαν μέρος.

  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:
 • Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας

  WHOWHO began when our Constitution came into force on 7 April 1948 – a date we now celebrate every year as World Health Day. We are now more than 7000 people working in 150 country offices, in 6 regional offices and at our headquarters in Geneva.
  Our primary role is to direct and coordinate international health within the United Nations’ system.

  These are our main areas of work:
  Health systems
  Promoting health through the life-course
  Noncommunicable diseases
  Communicable diseases
  Corporate services
  Preparedness, surveillance and response.

  We support countries as they coordinate the efforts of multiple sectors of the government and partners – including bi- and multilaterals, funds and foundations, civil society organizations and private sector – to attain their health objectives and support their national health policies and strategies
 • Πλαστικά ντεπόζιτα σε πολυκατοικίες και πόσιμο νερό

  WaterTank1[Σημείωση:  Η ερώτηση Πόσιμο νερό σε διαμερίσματαείναι σχετική]
  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.433, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου


  «Νοουμένου ότι, σύμφωνα με την ισχύουσα νομοθεσία, η παροχή πόσιμου νερού σε διαμερίσματα είναι υποχρεωτική και εξαιτίας του γεγονότος ότι οι πλείστες πολυκατοικίες χρησιμοποιούν πλαστικά ντεπόζιτα στο ισόγειο, για να ξεπεράσουν τα προβλήματα με την πίεση του νερού, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

  1. Είναι επιτρεπτές τέτοιες συνδέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα το πόσιμο νερό να περνά μέσα από πλαστικά ντεπόζιτα;

  2. Έχουν εκδοθεί οδηγίες όσον αφορά τέτοιου είδους συνδέσεις;

  3. Υπάρχει σύσταση όσον αφορά τις προδιαγραφές τέτοιων πλαστικών ντεπόζιτων;»

  Απάντηση από Υδατοπρομήθεια Λάρνακας;

  ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΥΔΑΤΟΠΡΟΜΗΘΕΙΑΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ
  Αρ. φακ. 01-00-00-180
  16 Ιουνίου 2020
  Γενικό Διευθυντή
  Υπουργείου Εσωτερικών 1453, Λευκωσία
  (υπόψη K. Άντρης Σολωμού)

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011,04.433 ημερ.17 Μαρτίου 2020 του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου.

  Αναφέρομαι στην επιστολή σας με αρ. φακ. 05.22.006.001 και ημερομηνία 4 Ιουνίου 2020 σχετικά με το πιο πάνω θέμα και σας πληροφορώ τα ακόλουθα αναφορικά με τα ερωτήματα του κ, Θεοπέμπτου:

  2. Τέτοιες συνδέσεις, που έχουν ως αποτέλεσμα το νερό από το δίκτυο της υδατοπρομήθειας να περνά μέσα από Πλαστικά ή άλλου είδους ντεπόζιται όχι μόνον είναι επιτρεπτές αλλά επιβάλλονται μέσα από τους "όρους υδροδότησης πολυκατοικιών" που καθορίζονται στους περί Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 290/2017). Αναφέρεται συγκεκριμένα ότι —

  ο καταναλωτής συνδέει τον κεντρικό υδρομετρητή με υδατοδεξαμενή ή υδατοδεξαμενές που κατασκευάζεται στο ισόγειο ή υπόγειο και μετά από αυτή γίνεται πρόνοια για τοποθέτηση αντλίας για την προώθηση του νερού σε ανεξάρτητα ντεπόζιτα τοποθετημένα στην οροφή, ένα για κάθε ανεξάρτητο διαμέρισμα, κατάστημα ή άλλου είδους υποστατικό της πολυκατοικίας, των οποίων η χωρητικότητα είναι τουλάχιστον οκτακοσίων (800) λίτρων το καθέναΝοείται ότι, οι υδρομετρητές τοποθετούνται πριν από τα ντεπόζιτα και παρέχεται ασφαλής πρόσβαση σε αυτούς σύμφωνα με την εκάστοτε ισχύουσα νομοθεσία περί ασφάλειας και υγείας:Νοείται περαιτέρω ότι, στις περιπτώσεις που δεν υπάρχει στην οροφή ικανοποιητικός Χώρος για την τοποθέτηση ανεξάρτητων ντεπόζιτων, το Συμβούλιο μπορεί να εγκρίνει την εγκατάσταση κοινόχρηστης υδατοδεξαμενής στην οροφή, η οποία να έχει χωρητικότητα που να αντιστοιχεί με τουλάχιστο μισό κυβικό μέτρο για κάθε υποστατικό να είναι τέτοιας κατασκευής, που να επιτρέπει την τακτική επιθεώρηση της, και από την οποία να εγκαθίσταται κεντρική εξαγωγή στην οποία το Συμβούλιο τοποθετεί τους επιμέρους υδρομετρητές και ο καταναλωτής συνδέει κάθε υδρομετρητή με το αντίστοιχο υποστατικό'

  Η ανάγκη αυτή προέκυψε λόγω των περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού, που ήταν αναγκασμένα να επιβάλλουν τα Συμβούλια σε περιόδους λειψυδρίας, ώστε το νερό, το οποίο παροχετεύεται με χαμηλή πίεση υπό αυτές τις περιστάσεις, να μπορεί να μεταφέρεται στα ανεξάρτητα ντεπόζιτα των υποστατικών (διαμερισμάτων) στην οροφή των πολυκατοικιών για να χρησιμοποιείται κατά τις ώρες διακοπής της υδατοπρομήθειας.

  tap233. Παρά τις πιο πάνω πρόνοιες των Κανονισμών του Συμβουλίου και δεδομένου ότι η εφαρμογή περιοριστικών μέτρων στην παροχή νερού αποτελεί πλέον την εξαίρεση παρά τον κανόνα, το Συμβούλιο επιτρέπει την προσωρινή παράκαμψη της υδατοδεξαμενής και της προωθητικής αντλίας στο ισόγειο, νοουμένου ότι το ύψος της πολυκατοικίας επιτρέπει την μεταφορά νερού στα ντεπόζιτα της οροφής με τις συνηθισμένες πιέσεις υπό τις οποίες λειτουργεί το δίκτυο υδατοπρομήθειας. Παράλληλα συστήνεται η εγκατάσταση ξεχωριστής παροχής νερού από τον υδρομετρητή κάθε υποστατικού στην οροφή της πολυκατοικίας προς την κουζίνα ή το σημείο απι όπου το υποστατικό προμηθεύεται Πόσιμο νερό, Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η συχνή συντήρηση και καθαριότητα της υδατοδεξαμενής στο ισόγειο, εξοικονομείται ενέργεια από τη μη χρήση του αντλητικού συστήματος και διασφαλίζεται η κατευθείαν παροχή πόσιμου νερού σε κάθε ανεξάρτητο υποστατικό.

  4. οι όροι προς τους οποίους πρέπει να συμμορφώνονται οι υδραυλικές εγκαταστάσεις πολυκατοικιών καθορίζονται στον Κανονισμό 14(2) της Κ.Δ.Π.29Ο/2Ο17. Αντίγραφο επισυνάπτεται για σχετική άμεση αναφορά.

  5. Περαιτέρω, στους Κανονισμούς του Συμβουλίου καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το ντεπόζιτο νερού κάθε ανεξάρτητου υποστατικου (κανονισμός 20), καθώς και οι τύποι συηηνων που ειναι αποδεκτοί για τέτοιες συνδέσεις (Κανονισμός 21). Αντίγραφο των Κανονισμών αυτών επίσης επισυνάπτεται.

  6. Τέλος, για τη συντήρηση και χρήση ντεποζίτων νερού, έχουν εκδοθεί γενικές οδηγίες από το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας, 

  7. Είμαι στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε περαιτέρω διευκρινίσεις επί του θέματος.

  Σοφοκλής Χριστοδουλίδης
  Διευθυντής
  Κοιν.: Γενικό Διευθυντή Βουλής των Αντιπροσώπων
  Διευθυντή Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας
  Διευθυντή Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού


  Απάντηση ημερομηνίας 3 Σεπτεμβρίου 2020 του Υπουργού Εσωτερικών κ. Νίκου Νουρή στην ερώτηση με αρ. 23.06.011.04.433, ημερομηνίας 17 Μαρτίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Αναφέρομαι στην πιο πάνω Ερώτηση που αποστάληκε στο Υπουργείο Εσωτερικών με επιστολή σας και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:

  2.
  Σύμφωνα με τους Κανονισμούς των Συμβουλίων Υδατοπρομήθειας τέτοιες συνδέσεις που έχουν ως αποτέλεσμα το νερό από το δίκτυο της υδατοπρομήθειας να περνά μέσα από πλαστικά ή άλλου είδους ντεπόζιτα, όχι μόνο είναι επιτρεπτές αλλά επιβάλλονται μέσα από τους “όρους υδροδότησης πολυκατοικιών” όπως και η ανάγκη για τοποθέτηση αντλίας νερού για την προώθηση νερού στις υδατοδεξαμενές της οροφής του κτιρίου.
  3. Στους περί Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λευκωσίας Κανονισμούς (Κ.Δ.Π.109/2012) και πιο συγκεκριμένα στον Κανονισμό 10(3) προνοείται όπως:
  “(3) Για πολυκατοικίες όπου η πίεση του δικτύου δεν επιτρέπει την απευθείας σύνδεση με τα διαμερίσματα:
    (α) το Συμβούλιο προβαίνει στην εγκατάσταση του σωλήνα παροχής νερού προς την πολυκατοικία στο πλησιέστερο σημείο του τεμαχίου από τον κύριο αγωγό, όπου τοποθετεί κεντρικό υδρομετρητή για τις ανάγκες ολόκληρης της πολυκατοικίας:
  Νοείται ότι, το ακριβές σημείο της παροχής καθορίζεται από το Συμβούλιο, μετά από συνεννόηση με τον ιδιοκτήτη και/ή καταναλωτή
    (β) ο ιδιοκτήτης και/ή καταναλωτής συνδέει τον κεντρικό υδρομετρητή με υδατοδεξαμενή που κατασκευάζεται στο ισόγειο και στην οποία τοποθετείται αντλία για την προώθηση του νερού σε υδατοδεξαμενή, η οποία κατασκευάζεται στην οροφή της πολυκατοικίας ή σε ανεξάρτητα ντεπόζιτα τοποθετημένα στην οροφή, ένα (1) για κάθε ξεχωριστό διαμέρισμα, κατάστημα ή άλλου είδους υποστατικό της πολυκατοικίας των οποίων η χωρητικότητα είναι τουλάχιστον οκτακόσια (800) λίτρα το καθένα
    (γ) η υδατοδεξαμενή του ισογείου συνδέεται με την υδατοδεξαμενή της οροφής ή τα ντεπόζιτα, με σωλήνα κατάλληλης διαμέτρου, ο οποίος τοποθετείται εξωτερικά ή με ειδικό κανάλι
    (δ) η υδατοδεξαμενή της οροφής έχει χωρητικότητα που αντιστοιχεί με τουλάχιστον πεντακόσια (500) λίτρα για κάθε υποστατικό και είναι τέτοιας κατασκευής που επιτρέπεται η τακτική επιθεώρησή της
    (ε) η ευθύνη της συντήρησης και φροντίδας του σωλήνα και των υδατοδεξαμενών ή των ντεποζίτων μετά τον κεντρικό υδρομετρητή του ισογείου για διατήρηση καθαρού και απαλλαγμένου μόλυνσης νερού, βαρύνει τον ιδιοκτήτη και/ή καταναλωτή”.
  4. Παρόμοια πρόνοια υπάρχει και στους περί Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 159/2012) και στους περί Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 290/2017).

  5. Εντούτοις, το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λάρνακας σημειώνει ότι επιτρέπει την προσωρινή παράκαμψη της υδατοδεξαμενής και της προωθητικής αντλίας στο ισόγειο νοουμένου ότι το ύψος της πολυκατοικίας επιτρέπει τη μεταφορά νερού στα ντεπόζιτα της οροφής με τις συνηθισμένες πιέσεις υπό τις οποίες λειτουργεί το δίκτυο υδατοπρομήθειας. Παράλληλα συστήνεται η εγκατάσταση ξεχωριστής παροχής νερού από τον υδρομετρητή κάθε υποστατικού στην οροφή της πολυκατοικίας προς την κουζίνα ή το σημείο απ΄ όπου το υποστατικό προμηθεύεται πόσιμο νερό. Με τον τρόπο αυτό αποφεύγεται η συχνή συντήρηση και καθαριότητα της υδατοδεξαμενής στο ισόγειο, εξοικονομείται ενέργεια από τη χρήση του αντλητικού συστήματος και διασφαλίζεται η κατευθείαν παροχή πόσιμου νερού σε κάθε ανεξάρτητο υποστατικό.

  6. Περαιτέρω, στους Κανονισμούς του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λάρνακας καθορίζονται οι προϋποθέσεις που πρέπει να πληροί το ντεπόζιτο νερού κάθε ανεξάρτητου υποστατικού (Κανονισμός 20), καθώς και οι τύποι σωλήνων που είναι αποδεκτοί για τέτοιες συνδέσεις (Κανονισμός 21).

  7. Το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού αναφέρει ότι λόγω της ανέγερσης ψηλών κτιρίων/πύργων, η ανάγκη τοποθέτησης ντεποζίτων για την άντληση νερού σε ψηλότερους ορόφους έχει καταστεί αναγκαία. Πιο συγκεκριμένα, σύμφωνα με τον Κανονισμό 15(2), η ανάγκη για τοποθέτηση ντεποζίτου νερού στο ισόγειο επιβάλλεται για υποστατικά πάνω από τέσσερις ορόφους όπου υπάρχει και η ανάγκη τοποθέτησης αντλίας νερού για την προώθηση νερού στις υδατοδεξαμενές της οροφής του κτιρίου.

  8. Στους κανονισμούς του Συμβουλίου Υδατοπρομήθειας Λεμεσού (Κανονισμός 11(2)), αναφέρονται τα επιτρεπόμενα υλικά για κατασκευή ντεποζίτων νερού χωρίς όμως να επιβάλλεται ποιο από αυτά θα χρησιμοποιήσει ο αιτητής/ιδιοκτήτης.

  9. Διευκρινίζεται περαιτέρω από το Συμβούλιο Υδατοπρομήθειας Λεμεσού ότι, σύμφωνα με τον Κανονισμό 15(1)(στ), η ευθύνη για τη συντήρηση της κεντρικής παροχής (σωλήνα παροχέτευσης) μέχρι τον/τους υδρομετρητές βαρύνει το Συμβούλιο και η ευθύνη για τη συντήρηση της υπόλοιπης υδραυλικής εγκατάστασης (σωλήνα διανομής) και του ερμαριού υδρομετρητών, βαρύνει τον ιδιοκτήτη. Περαιτέρω, σύμφωνα με τον Κανονισμό 15(2)(ε) ο καταναλωτής βαρύνεται και με την ευθύνη συντήρησης και φροντίδας του σωλήνα και των υδατοδεξαμενών ή των ντεποζίτων μετά τον κεντρικό υδρομετρητή του ισογείου για διατήρηση καθαρού και απαλλαγμένου μόλυνσης νερού.

  10. Τέλος, σημειώνεται ότι για τη συντήρηση και χρήση ντεποζίτων νερού, έχουν εκδοθεί γενικές οδηγίες από το Γενικό Χημείο του Κράτους, οι οποίες είναι αναρτημένες στην ιστοσελίδα του Υπουργείου Υγείας στον ακόλουθο σύνδεσμο:
  https://www.moh.gov.cy/moh/sgl/sgl.nsf/all/778CC9674D7191C7C2258495002C9E35?opendocument

  11. Είμαστε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε πρόσθετες πληροφορίες/διευκρινίσεις.»

  ΡΠ/ΙΤ/Ap-23.06.011.04.433
 • Υγεία

 • Φρούτα στα σχολεία και υγιεινή διατροφή

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.365, ημερομηνίας 2 Φεβρουαρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας tomatoΛευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
  «Στο άρθρο 23 του Κανονισμού 1308/2013 για τη θέσπιση κοινής οργάνωσης των αγορών γεωργικών προϊόντων και κάτω από τον τίτλο “Ενίσχυση για την παροχή οπωροκηπευτικών, μεταποιημένων οπωροκηπευτικών και προϊόντων μπανάνας στα παιδιά” αναφέρεται στην παράγραφο 2 το εξής: “Τα κράτη μέλη που επιθυμούν να συμμετάσχουν στο καθεστώς διαμορφώνουν προηγουμένως, σε εθνικό ή περιφερειακό επίπεδο, τη στρατηγική για την εφαρμογή του. Προβλέπουν επίσης τα συνοδευτικά μέτρα που είναι αναγκαία για την αποτελεσματικότητα του προγράμματος, όπως ενδεχομένως ενημέρωση για τα μέτρα διαπαιδαγώγησης, με στόχο την ανάπτυξη υγιεινών διατροφικών συνηθειών, για τις τοπικές αλυσίδες τροφίμων και για την καταπολέμηση της κατασπατάλησης τροφίμων”.
 • Χάπι για καρδιακή ανεπάρκεια

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.01.336, ημερομηνίας21ης Νοεμβρίου2016,του βουλευτήεκλογικής περιφέρειαςΛευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου 
  «Έχω πληροφορηθεί για το αίτημα ασθενών με καρδιακή ανεπάρκεια όπως το χάπι “Entresto” προστεθεί στο κρατικό συνταγολόγιο. Σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι γιατροί των κρατικών νοσηλευτηρίων συνταγογραφούν το συγκεκριμένο χάπι στους ασθενείς, οι οποίοι όμως δεν μπορούν να το προμηθευτούν από τα κρατικά νοσηλευτήρια. Αξίζει να σημειωθεί ότι το κόστος της αγοράς του συγκεκριμένου φαρμάκου από τα ιδιωτικά φαρμακεία ανέρχεται στα €200 περίπου ανά είκοσι οκτώ χάπια.
  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν προτίθεται να εντάξει το συγκεκριμένο χάπι στο κρατικό συνταγολόγιο, δεδομένου ότι, σύμφωνα με τις πληροφορίες μου, οι γιατροί των κρατικών νοσηλευτηρίων θεωρούν απαραίτητη τη χορήγησή του σε ασθενείς με καρδιακή ανεπάρκεια.»
 • Χαρτογραφούμε τον καρκίνο;

  BOC CancerCenterΕρώτηση με αρ. 23.06.011.04.572, ημερομηνίας 9 Ιουλίου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
  «Μετά και από την απόφαση του δικαστηρίου για την υπόθεση του εργοστασίου “Άστρασολ”, παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:
  1. Με την καταγραφή νέων ασθενών συλλέγονται και μηχανογραφούνται στοιχεία που αφορούν και τη συνήθη διαμονή των ασθενών;

  2. Χαρτογραφεί το υπουργείο τα περιστατικά καρκίνου, ώστε να μπορεί να παρακολουθεί πιθανά προβλήματα σε συγκεκριμένες περιοχές;


  3. Είναι τα στοιχεία αυτά διαθέσιμα στο κοινό και σε ερευνητές, με τρόπο που να μην παραβιάζονται προσωπικά δεδομένα;»