FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Οικονομία

 • Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία CETA μεταξύ Καναδά-ΕΕ

  24 Οκτωβρίου 2016

  Προς:
  κ. Ανδρέα Καυκαλιά
  Πρόεδρο Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων

  Αγαπητέ κύριε πρόεδρε,

  Παρακαλώ όπως εγγραφεί στον κατάλογο των αυτεπάγγελτων θεμάτων της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής το πιο κάτω θέμα:

  «Ενημέρωση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Γεωργίας και Φυσικών Πόρων για τις προθέσεις της κυβέρνησης όσον αφορά την Περιεκτική Οικονομική και Εμπορική Συμφωνία (Comprehensive Economic and Trade Agreement – CETA) μεταξύ Καναδά-Ευρωπαϊκής Ένωσης και τις προβλεπόμενες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο».

  Αιτιολόγηση:
  Έχω πληροφορηθεί ότι η Κυπριακή Δημοκρατία έχει υπογράψει στις 17 Οκτωβρίου 2016 την πιο πάνω συμφωνία και σε περίπτωση που αυτή εφαρμοστεί θα υπάρξουν μεγάλες επιπτώσεις στον αγροτικό κόσμο. Σύμφωνα με δημοσιεύματα η Ευρωπαϊκή Ένωση έχει δώσει τελεσίγραφο στο Βέλγιο για υπογραφή της συμφωνίας.
 • Η επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) 19% στα οικόπεδα

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.02.605, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Σε πρόσφατη συνεδρίαση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Οικονομικών και Προϋπολογισμού αναφέρθηκε από τον πρόεδρο της επιτροπής ότι πρόθεση της κυβέρνησης είναι να ρυθμίσει νομοθετικά τη στρέβλωση που προέκυψε μετά την ψήφιση εναρμονιστικού νόμου για την επιβολή φόρου προστιθέμενης αξίας (ΦΠΑ) 19% στα οικόπεδα, ενώ για την αγορά ολοκληρωμένης κατοικίας σε οικόπεδο καταβάλλεται ΦΠΑ 5%.
  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων πότε αναμένεται να κατατεθεί στη Βουλή το εν λόγω νομοσχέδιο και κατά πόσο θα έχει αναδρομική ισχύ.»
 • Η Επιτροπή καλεί την ΚΥΠΡΟ να εφαρμόσει πλήρως τους ενωσιακούς κανόνες σχετικά με τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, των εκθέσεων διαχείρισης και των εκθέσεων ελέγχου από τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης

  Η Επιτροπή αποφάσισε σήμερα να αποστείλει προειδοποιητική επιστολή στην Κύπρο, με την αιτιολογία ότι το κυπριακό δίκαιο δεν συμμορφώνεται με τους ενωσιακούς κανόνες για τη δημοσίευση των οικονομικών καταστάσεων, των εκθέσεων διαχείρισης και των εκθέσεων ελέγχου από τις εταιρείες περιορισμένης ευθύνης [οδηγία 2013/34/ΕΕ («λογιστική οδηγία»), σε συνδυασμό με την οδηγία (ΕΕ) 2017/1132 («οδηγία για το εταιρικό δίκαιο»).
  Σύμφωνα με το δίκαιο της ΕΕ, τα λογιστικά έγγραφα των εταιρειών περιορισμένης ευθύνης πρέπει να δημοσιεύονται εντός εύλογου χρονικού διαστήματος, το οποίο δεν υπερβαίνει τους 12 μήνες από το τέλος του οικείου οικονομικού έτους. Η Επιτροπή κατέληξε στο συμπέρασμα ότι το κυπριακό δίκαιο μπορεί να συνεπάγεται δημοσίευση πέραν αυτής της περιόδου.
  Επιπλέον, με βάση τόσο την αλληλογραφία με τις κυπριακές αρχές όσο και άλλες έρευνες, φαίνεται ότι τα λογιστικά έγγραφα αρκετών κυπριακών επιχειρήσεων επενδύσεων δεν έχουν ακόμη δημοσιοποιηθεί μέσω του μητρώου επιχειρηματικών οντοτήτων της Κύπρου (Τμήμα Εφόρου Εταιρειών και Επίσημου Παραλήπτη του Υπουργείου Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας) όσον αφορά οικονομικά έτη που έληξαν πριν από περισσότερους από 12 μήνες.
  Η Κύπρος έχει πλέον προθεσμία τεσσάρων μηνών για να αντικρούσει τις αιτιάσεις της Επιτροπής. Διαφορετικά, η Επιτροπή μπορεί να αποφασίσει να αποστείλει αιτιολογημένη γνώμη.
 • Μικροδάνεια

  26 Οκτωβρίου 2017

  Παρακαλούμε τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων ποια είναι η θέση του Υπουργείου σε σχέση με τα μικροδάνεια τα οποία αφορούν οικονομικές ενισχύσεις σε υφιστάμενες επιχειρήσεις, βιοτεχνίες, αγρότες καθώς και startups εταιρείες και κατά πόσο προτίθεται να προχωρήσει με την δημιουργία και υλοποίηση σχετικής πολιτικής.

  Με εκτίμηση,

  Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
  Βουλευτής
  Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών
 • Συνεργασία κυβέρνησης με τη JCC

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.344, ημερομηνίας 20 Νοεμβρίου 2018, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Η κυβέρνηση ορθώς έχει προωθήσει τις διαδικτυακές συναλλαγές με τους πολίτες, ώστε να μπορούν εύκολα να πραγματοποιούν τις διάφορες πληρωμές τους χωρίς ταλαιπωρία.

  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν έγινε διαπραγμάτευση για τις χρεώσεις της JCC και αν αυτές εμπίπτουν στη νομοθεσία για τις δημόσιες συμβάσεις.»
 • Φορολογία καπνού ναργιλέ

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.05.021, ημερομηνίας 19 Αυγούστου 2020, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
  «Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω σχετικά με τη φορολόγηση του καπνού που χρησιμοποιείται στον ναργιλέ:
  1. Η φορολογία εφαρμόζεται με βάση το βάρος ή το καθαρό βάρος του καπνού, εφόσον σε αυτό συχνά υπάρχουν βαριά πρόσθετα;
  2. Εξετάζει το υπουργείο οποιεσδήποτε αλλαγές στον υπολογισμό της φορολογίας;
  3. Υπάρχουν επιτρεπόμενα πρόσθετα ή συστάσεις προς τους καπνιστές, όσον αφορά τα διάφορα πρόσθετα;»