FacebookTwitterGoogle BookmarksLinkedIn

Εκπαίδευση

 • Βίντεο και εκπομπές για την εκπαίδευση

 • Εγκατάλειψη του σχολείου από μαθητές

  2Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.653, ημερομηνίας 31ης Μαΐου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:
  1. Πόσοι μαθητές εγκατέλειψαν το σχολείο πριν από την ηλικία της υποχρεωτικής φοίτησης ανά επαρχία τα τελευταία πέντε χρόνια;
  2. Ποια είναι η διαδικασία η οποία ακολουθείται σε κάθε περίπτωση μαθητή ο οποίος εγκαταλείπει το σχολείο;
  3. Τηρείται κατάλογος των ατόμων αυτών με βάση τον τρόπο που προσεγγίζονται για παροχής στήριξης;»


  Απάντηση

  Απάντηση ημερομηνίας 21ης Νοεμβρίου 2019 του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Κώστα Χαμπιαούρη στην ερώτηση με αρ.
  23.06.011.03.653, ημερομηνίας 31ης Μαΐου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου

  «Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και αφού απολογηθώ καταρχάς για την καθυστέρηση στην απάντησή μας, να σας πληροφορήσω τα ακόλουθα σε ό,τι αφορά τα ερωτήματα του κ. Θεοπέμπτου:
 • Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων - 11 χρόνια μετά και ακόμη περιμένουμε

  Image00168Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.700, ημερομηνίας 27 Ιουνίου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
  «Μετά από απόφαση του Υπουργικού Συμβουλίου το 2008 συστάθηκε επιτροπή για να καθορίσει μεταξύ άλλων το Εθνικό Πλαίσιο Προσόντων (Cyprus Qualifications Framework), το οποίο θα βασιζόταν πάνω στο αντίστοιχο ευρωπαϊκό. Έκτοτε έχουν εκδοθεί μια σειρά από εκθέσεις, αλλά ακόμη δεν έχει επίσημα εφαρμοστεί οτιδήποτε ούτε και γίνεται αναφορά σε οποιαδήποτε νέα νομοσχέδια.

  Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα ακόλουθα:
  1. Για ποιο λόγο υπάρχει η πολύχρονη αυτή καθυστέρηση;
  2. Έχει τεθεί τελικό χρονοδιάγραμμα εφαρμογής του κυπριακού πλαισίου καθορισμού προσόντων;
  3. Με ποιο τρόπο και διαδικασίες θα καθοριστεί η τελική του μορφή;
  4. Η υιοθέτηση του πλαισίου αυτού προϋποθέτει οποιαδήποτε νομοθετική ρύθμιση;».
 • Εκπαίδευση

 • Η φρυδού με NVQ

  eybbrowΚάθε πρωί περνώ δίπλα από ένα μικρό κατάστημα που διαφημίζει φροντίδα των φρυδιών και μαζί με αυτό διαφημίζει και το γεγονός ότι η ιδιοκτήτρια έχει εκπαιδευτεί σε επίπεδο 3 των National Vocational Qualification - NVQ που είναι τα επαγγελματικά προσόντα της Αγγλίας.
  Χωρίς αυτά τα προσόντα μια επαγγελματίας ομορφιάς θα δυσκολευτεί να βρει εργασία στην Αγγλία εφόσον πολλές τοπικές αρχές το θέτουν σαν προϋπόθεση για άδεια εργασίας. Παράλληλα, τα ινστιτούτα ομορφιάς το ζητούν γιατί συνήθως η ασφαλιστική εταιρεία του ινστιτούτου απαιτεί όπως το προσωπικό είναι εκπαιδευμένο γι αυτό που κάνει.

  Η απόκτηση επαγγελματικών προσόντων σαν απόδειξη του επιπέδου κατάρτισης είναι απαραίτητη για εξασφάλιση άδειας εργασίας σε πολλές ευρωπαϊκές χώρες και αυτό περιλαμβάνει πολλούς τομείς της οικονομίας ιδιαίτερα όμως τα τεχνικά επαγγέλματα.
  Η απαίτηση επαγγελματικών προσόντων προσφέρει φοβερά πλεονεκτήματα σε μια χώρα και για αυτό το λόγο οι τοπικές κοινωνίες στις προηγμένες χώρες δίνουν αξία και αναγνώριση αυτών των προσόντων.
 • Κίνδυνος σε παιδότοπο στην Αυγόρου

  Μετά την ερώτηση ακολουθούν οι απαντήσεις του Υπ Γεωργίας και του Υπ Παιδείας

  Ερώτηση με αρ. 23.06.011.03.513, ημερομηνίας 25 Φεβρουαρίου 2019, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου


  «Σύμφωνα με πρόσφατη ενημέρωση που έχουμε λάβει, κεντρικός αγωγός ύδρευσης της περιοχής Αυγόρου διασχίζει σε πολύ μικρό βάθος τον χώρο κάτω από τον παιχνιδότοπο του Β΄ Δημόσιου Νηπιαγωγείου Αυγόρου.
  Το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων σε επικοινωνία του πριν από έναν χρόνο με το σχολείο το ενημέρωσε πως η ύπαρξη της οποιασδήποτε υποδομής στον συγκεκριμένο χώρο αποτελεί δημόσιο κίνδυνο και πως πρέπει να προχωρήσει άμεσα σε θωράκιση του αγωγού, ώστε να μειωθεί ο κίνδυνος και η πιθανότητα έκρηξής του.

  Παρακαλώ όπως ο αρμόδιος υπουργός ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για την υφιστάμενη κατάσταση και για οποιεσδήποτε ενέργειες έχουν πραγματοποιηθεί ή προγραμματίζονται να γίνουν για ρύθμισή της.»
 • Υπάρχουν καταγραμμένες οι σπουδές νέων αποφοίτων στα γραφεία απασχόλησης;

  graduate2Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω:

  1. Ποια είναι η έκδοση του προτύπου επαγγελμάτων που είναι εγκατεστημένη στο σύστημα του γραφείου εξευρέσεως εργασίας; Είναι αυτή η πιο πρόσφατη;

  2. Υπάρχει η δυνατότητα για προσθήκη επιπλέον επαγγελμάτων και αν ναι, με ποια διαδικασία αποφασίζεται αυτό;

  3. Υπάρχει οποιαδήποτε διασύνδεση ή και ενημέρωση όσον αφορά την ονομασία τίτλων σπουδών που δίνονται από κυπριακά πανεπιστήμια με το σύστημα κωδικών που εφαρμόζει το υπουργείο για πιο εύκολη εγγραφή προσώπων στους καταλόγους ανέργων;


  Απάντηση: