Η συνέντευξη μου στον Πολίτη:

Θεοπέμπτου: Έχουμε την άνεση να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει...
Μια τελευταία ματιά στο μπλογκ του πριν τη συνέντευξη. Το απόφθεγμα που φιλοξενεί σήμερα: "η τέχνη δεν είναι μια μορφή προπαγάνδας αλλά μια μορφή αλήθειας".
Τι κάνει μια πολιτιστική συντάκτρια στο γραφείο του Επιτρόπου Περιβάλλοντος;
Προσπαθεί να αντιληφθεί αν τελικά η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον είναι θέμα πολιτισμού.
Ο Xαράλαμπος Θεοπέμπτου είναι ο άνθρωπος που κατάφερε περισσότεροι άνθρωποι να στρέψουν το βλέμμα στο φυσικό τους σπίτι.
Η φωτογραφική τέχνη είναι το χόμπι του και, ναι, έχει παρακολουθήσει συναυλίες των Black Sabbath, Led Zeppelin, Bob Dylan, Santana! Aπόδειξη, όταν χτυπά το κινητό του τηλέφωνο, ακούγεται το "Λέιλα", του Έρικ Κλάπτον. Στην κυπριακή μπλογκοσφαίρα, δεν υπάρχει σκεπτόμενος/η μπλόγκερ που να μην προτείνει και να παραπέμπει στο theopemptou.blogspot.com, το οποίο όλοι έχουν καταχωρισμένο ως "ο επίτροπός μας".

"Το μπλογκ βοηθά στη δουλειά μου, γιατί πολλές φορές θέματα που θα ήταν καλό να αποκτήσουν δημοσιότητα περνούν απαρατήρητα. Στο μπλογκ τα διαβάζουν πολλοί, ακόμη και δημοσιογράφοι που τα δημοσιεύουν στις εφημερίδες τους. Αποδείχτηκε χρυσάφι για μένα. Εξάλλου, μπήκα σε έναν εντελώς καινούριο κόσμο.
Θαυμάζω τους περισσότερους μπλόγκερ. Έχουν απίστευτες ικανότητες να περιγράφουν γεγονότα, είναι μεγάλη απόλαυση να τους διαβάζεις. Το δικό μου γράψιμο είναι πεζό".

Έχετε κάποιες ιδιαίτερες προτιμήσεις;
Παρατηρώ δύο πράγματα. Το πρώτο είναι η γλώσσα που χρησιμοποιείται.
Απ' αυτή την άποψη, απολαμβάνω τα κείμενα της "δρακούνας". Από την άλλη, μου αρέσουν τα θέματα που θίγει η "δασκαλούα" γιατί είναι πιο κοντά στη ζωή. Με ευχαριστεί να διαβάζω τον Aceras, που γράφει φοβερές ιστορίες. Ο lexipenitas πάλι έχει μεγάλες ευαισθησίες.

Στο θέμα μας: η ενασχόληση με το περιβάλλον αφορά μόνο τους... ρομαντικούς;
Αυτό το έχω ακούσει πολλές φορές. Πρέπει να πω ότι είμαι αισιόδοξος. Μιλώντας με νέους ανθρώπους, η έγνοια τους για το περιβάλλον είναι εντυπωσιακή. Νομίζω πως ο μόνος τρόπος να σωθεί η Κύπρος και ο πλανήτης είναι μέσω αυτών των ανθρώπων που κάποια στιγμή θα λαμβάνουν τις αποφάσεις. Αν πάμε πίσω στα μπλογκ, θα δείτε πως η ευαισθησία φαίνεται και εκεί. Έχουν κατανοήσει τα προβλήματα της υπερθέρμανσης του πλανήτη, κατανοούν την ανακύκλωση και την προστασία του περιβάλλοντος. Αν κοιτάξουμε και τη δύναμη που είχαν οι μπλόγκερ την περίοδο των πυρκαγιών στην Ελλάδα, όταν κατέβηκε όλος ο κόσμος στο Σύνταγμα, θα δούμε πως ένα κομμάτι της κοινωνίας που μέχρι τώρα δεν είχε φωνή, σήμερα μπορεί να γράψει κάτι και να μείνει για καιρό στο μπλογκ.
Η δύναμη στα χέρια των μπλόγκερ ολοένα μεγαλώνει. Ακόμη και ο κόσμος που ασχολείται με θέματα εντελώς άσχετα με την τεχνολογία δημιουργεί μπλογκ.
Για παράδειγμα, υπάρχουν καλλιτέχνες που αναρτούν στο διαδίκτυο τους ζωγραφικούς τους πίνακες ακριβώς γιατί είναι πολύ εύκολο να το κάνουν.
Τα μπλογκ αποτελούν μια διέξοδο για όσους θέλουν να προβάλουν την τέχνη τους χωρίς να ξέρουν πώς να σχεδιάσουν ιστοσελίδες και ανοίγουν ορίζοντες σε πάρα πολύ κόσμο.
Είμαι εντυπωσιασμένος από το φαινόμενο.

Χρησιμοποιείται και η κυπριακή διάλεκτος. Πώς σας φαίνεται αυτό;
Προσωπικά συνηθίζω να μιλώ την κυπριακή διάλεκτο γενικότερα και όταν έδωσα κάποτε μια διάλεξη στη Λάρνακα, τελειώνοντας κάποιος είπε πως μόνο οι Λευκωσιάτες μιλούν κυπριακά. "Εμείς της επαρχίας", είπε, "μπροστά σε κόσμο νιώθουμε πως πρέπει να μιλούμε πιο σωστά ελληνικά"... Θαυμάζω τον κόσμο που γράφει στα κυπριακά, δεν είναι εύκολο γιατί πρέπει να καταλήξεις και με έναν τρόπο γραφής.
Νομίζω όμως πως για μας τους Κύπριους είναι μεγάλη απόλαυση να διαβάζουμε καλά γραμμένα κυπριακά. Και μπορεί κάποτε να είναι δύσκολο να τα διαβάσω, με βασανίζουν όμως ακόμη περισσότερο τα... greeklish.

Περιβάλλον - πολιτισμός
Ένας άνθρωπος που σέβεται το περιβάλλον έχει πολιτισμό μέσα του;
Ακόμη και η ίδια η νομοθεσία αναφέρει στην περιβαλλοντική πληροφόρηση την πολιτιστική κληρονομιά. Πάντα το περιβαλλοντικό κίνημα σε θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς και αρχαιοτήτων έχει έγνοια για την προστασία τους. Είναι πολύ στενή η σύνδεση. Όταν ξεκινάς να κάνεις ένα έργο, είναι απαραίτητο να δεις τις επιπτώσεις στο περιβάλλον, στον άνθρωπο, στον πολιτισμό. Για παράδειγμα, όταν θα περνούσε από τους βράχους των Χασαμπουλιών δρόμος, χάλασαν ένα πέτρωμα ιδιαίτερα χαρακτηριστικό, ένα κομμάτι της ιστορίας μας που είναι εντυπωσιακό σαν μόρφωμα...
Αυτά είναι σημαντικά πράγματα. Έχουμε μια άνεση να καταστρέφουμε ό,τι υπάρχει. Συχνά προκαλώ τον κόσμο όταν πηγαίνει στο Λατσί για διακοπές να κοιτάξει πόσα αρχαία γιοφύρια κάλυψε ο ασφαλτοστρωμένος δρόμος. Υπάρχει μια ομάδα ανθρώπων κάποιας ηλικίας που παίρνουν αποφάσεις, οι οποίοι στην εκπαίδευσή τους έμαθαν να κάνουν μόνο κοστολογήσεις. Δεν είναι όλα στο βωμό του κόστους. Είμαι πολύ απογοητευμένος σ' αυτό το ζήτημα.
Το κόστος είναι πάντα χρηματικό. Δεν κοιτάζουν το κόστος για το περιβάλλον, για τον άνθρωπο, για τον πολιτισμό.
Είναι και το θέμα των αρχαίων κυρίως στη Λευκωσία που "όπου σκάψεις βρίσκεις αρχαία". Το θέμα είναι να τα συνδέσεις με την ανάπτυξη.
Είναι και τα θέματα αισθητικής. Ο κόσμος πρέπει να κατανοήσει πως το περιβάλλον έχει μεγάλη σχέση με την αισθητική. Αυτό γίνεται φανερό στην αρχιτεκτονική. Τα κτήρια πρέπει να εντάσσονται στο περιβάλλον. Αυτό δεν το κάνουμε. Δεν έχουμε την αίσθηση να "συγυριστούμε" και να κάνουμε κάτι ωραίο.
Ένα πρόσφατο παράδειγμα αυτού που λέτε, που ενέχει την τέχνη, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και την ανάπτυξη, είναι η ανάπλαση της Πλατείας Ελευθερίας. Προσωπικά δεν μου άρεσε το ότι ενώ έχουμε τα πετρόκτιστα ενετικά τείχη ξαφνικά έρχεται αυτό το τεράστιο τσιμεντένιο οικοδόμημα στο χώρο της Πλατείας.
Αν κοιτάξει κάποιος από μόνο του το σχέδιο είναι εντυπωσιακό. Όμως, τι κριτήρια δώσαμε στον αρχιτεκτονικό διαγωνισμό; Αυτό είναι ένα ερώτημα.
Επιπλέον, πρέπει πάντα όταν έχουμε να κάνουμε με αρχαιότητες να μην κάνουμε ζημιά που να είναι ανεπανόρθωτη. Το έργο πρέπει να είναι αναστρέψιμο. Έχω έγνοια αν τα μεγάλα θεμέλια ή οι κατασκευές που θα γίνουν θα προστατέψουν τα τείχη. Παίρνουμε διαβεβαιώσεις πως θα είναι αναστρέψιμο. Το ελπίζω.
Η άλλη μου έγνοια είναι απλοϊκή αλλά νομίζω θα φανεί: το τσιμέντο όταν θα ζεσταίνεται στον καυτό ήλιο της Κύπρου. Αν δεν ληφθεί οποιαδήποτε πρόνοια θα έχουμε πρόβλημα. Υπάρχουν διαβεβαιώσεις ότι θα μπουν μονωτικά υλικά. Θα το δούμε.

Όπως είναι σήμερα η κατάσταση στην Πλατεία, συνάδει με το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά ή την αισθητική;
Καθόλου. Αν θέλαμε να σχεδιάσουμε ένα μεγάλο χώρο για συγκεντρώσεις, θα έλεγα να επικεντρωθούμε στην περιοχή του παλιού ΓΣΠ. Στην Πλατεία θεωρώ πως θα ήταν καλύτερα να σχεδιάσουμε ένα γιοφύρι που να αρμόζει στο τείχος. Σίγουρα θα πρέπει να μελετήσουμε καλά την περιοχή γιατί έτσι όπως είναι διαμορφωμένη σήμερα δεν βοηθά να την επισκέπτονται κάποιοι τα βράδια, ιδιαίτερα το κάτω μέρος της Πλατείας.
Αντιλαμβάνομαι την προσπάθεια που έχει γίνει στο σχέδιο με τη δημιουργία καφετέριας και καταστημάτων για να πηγαίνει ο κόσμος κάτω, τα καταστήματα όμως κάποια στιγμή θα κλείνουν. Εν πάση περιπτώσει, δεν είμαι αρχιτέκτονας, βλέπω το θέμα περιβαλλοντικά.

Περιβάλλον - νέοι (στην ψυχή)
"Το κράτος δεν ενθαρρύνει τους νέους να κάνουν εθελοντικές εργασίες, να συμμετέχουν σε περιβαλλοντικές οργανώσεις, να γνωρίσουν τον κόσμο όταν είναι νέοι. Στην Κύπρο δεν βγαίνουμε έξω από το σπίτι μας. Να πάμε να περπατήσουμε στη φύση, στα δάση..." Δεν φτάνει αυτό, το κράτος λαμβάνει αποφάσεις που αποτρέπουν τους νέους από την επαφή με τη φύση. Π.χ. κατασκηνωτικοί χώροι.
Όπου πάμε στην Κύπρο γράφει "απαγορεύεται το κάμπινγκ". Αυτό συμβαίνει γιατί οι μεγαλύτεροι (σ.σ. που λαμβάνουν και τις αποφάσεις) έχουν άλλη ιδέα στο μυαλό τους για το τι σημαίνει κάμπινγκ. Είναι ένα κομμάτι που δίνει διέξοδο στη νεολαία, είναι ένας άλλος τρόπος ζωής, αλλά και για το ίδιο το περιβάλλον είναι ιδιαίτερα σημαντικό.
Υπάρχουν άνθρωποι που φεύγουν από την πόλη και μένουν κάτω από ένα δέντρο το οποίο εν τέλει αγαπούν. Αν αυτοί οι άνθρωποι αντιληφθούν οποιαδήποτε στιγμή πως κάτι πάει λάθος με τη φύση, είναι οι πρώτοι που θα αντιδράσουν.

Καταληκτικά, αν η συζήτηση με τον Επίτροπο πέρασε μέσα από τη μουσική, την παιδεία, τους νέους ανθρώπους, τις νέες κοινωνικές ανησυχίες σε κάθε επίπεδο, αυτό έγινε γιατί όλα περιβάλλουν τη ζωή μας. Και σ' αυτήν, το περιβάλλον και ο πολιτισμός έχουν τον πρώτο λόγο.
Συνέντευξη στη Μερόπη Μωυσέως
Κωδικός άρθρου: 762642
ΠΟΛΙΤΗΣ - 23/12/2007, Σελίδα: 5 <- PDF


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 169

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 181

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 187

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 243

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 212