Η ΑΠΟΦΑΣΗ της νέας ελληνικής κυβέρνησης να μειώσει τον κυβισμό των κρατικών αυτοκινήτων, αντικαθιστώντας τα με μικρότερου κυβισμού υβριδικά αυτοκίνητα, την οποία ασφαλώς αναμένουμε να τη δούμε στην πράξη, μπορεί να αποτελέσει ένα παράδειγμα προς μίμηση. Όχι μόνο για την Κύπρο, αλλά και για τις υπόλοιπες χώρες ως ένα μέτρο προώθησηςφιλικότερων προς το περιβάλλον τρόπων διακίνησης.

Σύμφωνα με την απόφαση της ελληνικής κυβέρνησης, οι ανώτατοι πολιτικοί αξιωματούχοι και πολιτειακοί παράγοντες θα έχουν υβριδικό αυτοκίνητο 1.600 κυβικών, ενώ οι υπόλοιποι θα περιοριστούν στα 1.400 κυβικά. Με την απόφαση αυτή, η νέα κυβέρνηση στέλνει αφενός το μήνυμα της λιτότητας και αφετέρου δείχνει έναν τρόπο μείωσης των ρύπων εντός του αστικού κέντρου, κύρια αιτία των οποίων είναι ο μεγάλος αριθμός των αυτοκινήτων που διακινούνται καθημερινώς.
Στην Κύπρο, οι κρατικές λιμουζίνες που χρησιμοποιούν οι ανώτατοι πολιτικοί και πολιτειακοί αξιωματούχοι κυμαίνονται από 2.100 μέχρι 6.000 κυβικά. Ενώ την ίδια ώρα, αποκόπτεται το κονδύλι για νέο σχέδιο απόσυρσης παλαιών οχημάτων, το οποίο αποτέλεσε σημαντικό στοιχείο της μείωσης του αριθμού παλαιών οχημάτων που κινούνταν στους κυπριακούς δρόμους. Σε αυτά, μπορεί να γίνει αναφορά και στα στοιχεία της έρευνας για την ποιότητα του αέρα στην πρωτεύουσα, που διενεργήθηκε πριν από ένα χρόνο και τα οποία καταγράφουν τα προβλήματα στην ποιότητα του αέρα εξαιτίας του μεγάλου αριθμού αυτοκινήτων που κυκλοφορούν καθημερινά στους δρόμους.
Όπως αναφέρει ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, ο μοναδικός κρατικός αξιωματούχος στην Κύπρο που χρησιμοποιεί υβριδικό όχημα, όταν κινείται μια υπουργικού τύπου λιμουζίνα 30 αλόγων εκπέμπει 200g ρύπων ανά χιλιόμετρο περίπου, ενώ ένα υβριδικό όχημα 1500cc- 1800cc100g/Κm ή και λιγότερα και που αντιστοιχεί με τους ρύπους ενός συμβατικού αυτοκινήτου των 1000cc.
Τα υβριδικά οχήματα πετυχαίνουν χαμηλούς ρύπους και χαμηλή κατανάλωση βενζίνης επειδή διαθέτουν σύστημα το οποίο αποθηκεύει σε μπαταρίες την ενέργεια που θα χανόταν π.χ. από τα φρένα ή σε κατήφορο. «Ένας ισχυρός ηλεκτρικός κινητήρας παίρνει πίσω την ενέργεια από τις μπαταρίες και σε συνεργασία με τον βενζινοκίνητο κινητήρα βοηθά την κίνηση του αυτοκινήτου», αναφέρει. Η τεχνολογία αυτή, επισημαίνει, εφαρμόζεται και στην F1 και θα είναι διαθέσιμη σε λίγο και σε ποδήλατα που θα βοηθούν στις ανηφόρες.
«Φυσικά όλοι προβλέπουν ότι στο μέλλον τα αυτοκίνητα θα είναι ηλεκτρικά για την πόλη και με κίνηση υδρογόνου για κανονική χρήση», προσθέτει. Αυτό σημαίνει ότι τα ποσοστά των ρύπων θα μειωθούν ακόμη περισσότερο.
«Σε μια εποχή όπου η προσπάθεια όλων εστιάζεται στον περιορισμό των αερίων του θερμοκηπίου, προτάσεις σαν αυτή της ελληνική κυβέρνησης δίνουν τα καλό παράδειγμα στους πολίτες αλλά επίσης και την πρόθεση της κυβέρνησης για περισυλλογή», επισημαίνει. Αυτό είναι και το σημαντικό στοιχείο της απόφασης…
[Δεν το αναφέρει εδώ αλλά ζήτησα και πήρα και ποδήλατο!]


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 169

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 181

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 187

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 243

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 212