
Από τις αρχές τις δεκαετίας του ’90 ήμουν στην Οικολογική Κίνηση και ήμουν και στην ιδρυτική συνέλευση που δημιουργήσαμε τότε το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντικών. Έζησα από κοντά όλες τις αγωνίες αλλά και επιτυχίες του Κινήματος και γνωρίζω καλά πλέον μετά από 4 χρόνια στη Βουλή και την Κοινοβουλευτική του δράση για την οποία είμαστε περήφανοι για ότι πέτυχε το Κίνημα από την πρώτη του εκλογή το 1996. Είναι μέσα από αυτές τις εμπειρίες και γνώση που ελπίζω ότι θα μπορέσω μαζί με όλους τους συνεργάτες τους ψηφοφόρους και την κοινωνία, να πετύχουμε μια ακόμη μεγαλύτερη νίκη στις Βουλευτικές εκλογές.
Παράλληλα να θυμίσω ότι όπως και ο Γιώργος Περδίκης τόσα χρόνια πριν, έχω και εγώ παραιτηθεί με την εκλογή μου στη Βουλή από το πανεπιστήμιο, δεν εξασκώ κανένα επάγγελμα και αφιερώνω όλο μου το χρόνο στα βουλευτικά μου καθήκοντα.
2. Ποιες θα είναι οι προτεραιότητες και οι στόχοι σας αναλαμβάνοντας την ηγεσία του Κινήματος Οικολόγων;
Αν το συνέδριο με τιμήσει με την εκλογή στη θέση του προέδρου του Κινήματος Οικολόγων - Συνεργασίας Πολιτών, ο πρώτος στόχος θα είναι η ενημέρωση για εσωτερικά θέματα, η οργάνωση του προσωπικού για να είμαστε έτοιμοι να αναλάβουμε το φορτίο των εκλογών, η ετοιμασία θέσεων, και τα ψηφοδέλτια.
Το κύριο πλεονέκτημα σε μια αλλαγή είναι ότι τα νέα πρόσωπα έχουν την ευκαιρία να θέσουν νέες προτεραιότητες, στόχους και κατεύθυνση.
Είμαι σίγουρος ότι αν καταφέρουμε να εξηγήσουμε τις θέσεις μας με σαφήνεια και με κατανοητό τρόπο τότε ο κόσμος θα μας εμπιστευτεί γιατί απλούστατα οι πολιτικές μας είναι επιστημονικά τεκμηριωμένες και έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Οι σχέσεις μας με το δίκτυο των Πρασίνων κομμάτων της Ευρώπης μας δίνει ένα εξαιρετικό πλεονέκτημα, εφόσον είναι γνωστό ότι όπου ένα πράσινο κόμμα πέτυχε να πάρει ένα δήμο ή μια ισχυρή παρουσία στη Βουλή της χώρας, είχαν μεγάλες επιτυχίες μετέπειτα.
3. Ποιες θεωρείτε ότι είναι οι προκλήσεις για ένα κόμμα Οικολόγων στο νέο πεδίο που διαμορφώνεται και ποιες είναι οι πολιτικές που θα θέσετε σε προτεραιότητα για υλοποίηση;
Οι πολιτικές στις οποίες θα δώσουμε ιδιαίτερη έμφαση είναι αυτές που θα πετύχουν:
Α) Την ενδυνάμωση της οικονομίας με στόχο την δημιουργία θέσεων εργασίας και τη βελτίωση των εισοδημάτων των πολιτών μέσα από πολιτικές που έχουν δοκιμαστεί με επιτυχία στο εξωτερικό. Πρέπει να βοηθήσουμε να αναπτυχθεί η Τοπική Οικονομία των διάφορων περιοχών, να μπορούν οι πολίτες να αντεπεξέρχονται με τα έξοδα συντήρησης του νοικοκυριού τους, την καταπολέμηση της φτώχειας, την εξεύρεση κατοικίας και τα ενοίκια.
Β) Η ενίσχυση της κοινωνίας με μια καλή ποιότητας ζωής, μέσα από την εκπαίδευση, την υγεία, την ασφάλεια και την καταπολέμηση της εγκληματικότητας. Προώθηση της Κοινωνικότητας, τις ηλεκτρονικές επικοινωνίες και την εξυπηρέτηση των πολιτών, ευκαιρίες διασκέδασης, τη νεολαία και την περίληψη όλων των πολιτών χωρίς εξαιρέσεις.
Γ) Προστασία του περιβάλλοντος μέσω μιας ορθής διαχείρισης των σκουπιδιών και όλων των άλλων στερεών και υγρών αποβλήτων και την προώθηση σωστών περιβαλλοντικών πολιτικών. Βελτίωση της ποιότητας του αέρα όπου τώρα έχουμε σοβαρό πρόβλημα, τις δημόσιες μεταφορές, το περπάτημα και την ποδηλασία και την διασφάλιση καλής ποιότητας πόσιμου νερού. Προστασία της φύσης και της πλούσιας βιοποικιλότητας μας, το περιβάλλον στις πόλεις και τις κοινότητες μας.
Είναι επίσης σημαντικό να ενημερωθεί το κοινό για τα δικαιώματα του στην Πληροφόρηση, τη Συμμετοχή στη λήψη αποφάσεων, την αντιπροσωπευτική εκπροσώπηση των κοινωνικών ομάδων και τη συμμετοχή σε εκλογικές διαδικασίες.
Δ) Την ενίσχυση του πολιτισμού, της αισθητικής των χώρων, προστασία, ανάδειξη και προβολή των αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής μας κληρονομιάς. Ενίσχυση των καλλιτεχνών μας μέσα από τις σωστές πολιτικές προώθησης αλλά και διευκολύνσεων που είναι απαραίτητες για την επιβίωση τους.
Με απλά λόγια πρέπει να διασφαλίσουμε ότι ο κόσμος μας θα μπορεί να πετύχει τους προσωπικούς του στόχους, να έχει υγεία, να νιώθει ότι έχει τις δυνατότητες και ότι μπορεί να ελπίζει.

4. Μεγάλη πρόκληση οι βουλευτικές εκλογές. Πού βρίσκονται οι διεργασίες και ποιοι οι εκλογικοί στόχοι του κινήματος; Θα μπορέσει να ξεπεράσει το ποσοστό των προηγούμενων εκλογών;
Αυτή την εποχή ξεκινά η δουλειά για τις επόμενες Βουλευτικές εκλογές. Μέσα από τις εσωτερικές μας διαδικασίες, τις μέχρι τώρα εμπειρίες και τη βοήθεια από τον κόσμο που νοιάζεται για τον τόπο του, θα ετοιμάσουμε τις θέσεις, τις δράσεις και μετέπειτα και μετέπειτα τα ψηφοδέλτια του Κινήματος σε κάθε επαρχία. Η προεκλογική εκστρατεία προβλέπεται να είναι μεγάλης διάρκειας και δύσκολη εφόσον θα έχουμε να αντιμετωπίσουμε τις μηχανισμούς και τις προσβάσεις των μεγάλων κομμάτων, αλλά έχουμε πλέον τη δύναμη να πετύχουμε αυτά που θέλουμε για μια καλύτερη ζωή όλων των πολιτών.
Στόχος είναι να αυξήσουμε την παρουσία τις στη Βουλή σε 3 ή περισσότερους Βουλευτές. Αυτό θα μας δώσει τη δύναμη να επηρεάζουμε πολιτικές και να πετύχουμε τις αλλαγές που χρειάζονται για μια καλύτερη κοινωνία, την οικονομία, το περιβάλλον και τον πολιτισμό.
5. Βαδίζετε οριστικά σε αυτόνομη κάθοδο ή θεωρείτε ότι παράθυρο των εκλογικών συνεργασιών δεν έχει κλείσει οριστικά; Παρασκηνιακά ακούγεται ξανά μια συνεργασία με τον Γιώργο Λιλλήκα και τη Συμμαχία Πολιτών. Ισχύει κάτι;
Είμαστε πολύ μακριά ακόμη από τις εκλογές για να γίνουν οι οποιεσδήποτε συμφωνίες. Αν θα γίνει ή όχι η οποιαδήποτε συνεργασία και με ποιους όρους, θα το αποφασίσουν τα συλλογικά όργανα του κράτους. Εγώ δεν είχα ανάμιξη μέχρι τώρα σε οποιεσδήποτε συνομιλίες και ούτε γνωρίζω αν έγιναν. Όπως πάντα είμαστε ανοικτοί για συζήτηση.
6. Το ενδεχόμενο προσθήκης στο ψηφοδέλτιο προσωπικοτήτων από της χώρους, της έχει απασχολήσει, της για παράδειγμα της ανεξάρτητης βουλεύτριας Άννας Θεολόγου;
Υπάρχουν αρκετές και γνωστές προσωπικότητες με τις οποίες προγραμματίζουμε να κάνουμε συναντήσεις. Όμως ακόμη να αρχίσουν οι διεργασίες και οι συναντήσεις εφόσον το πρώτο μας μέλημα είναι η ομαλή μετάβαση στο νέο πρόεδρο του Κινήματος που θα εκλέξουν τα μέλη στις 26 Ιουλίου.
7. Πότε υπολογίζετε ότι θα είναι έτοιμο το ψηφοδέλτιο των Οικολόγων και ποια θα είναι τα κύρια χαρακτηριστικά του;
Οι βουλευτικές εκλογές θα είναι τον Μάιο του 2021 και η προσπάθεια είναι να έχουμε ένα δυνατό ψηφοδέλτιο μέσα στο χρόνο.
Στόχος μας είναι να έχουμε ένα μίγμα ατόμων ούτως ώστε συλλογικά στο ψηφοδέλτιο να υπάρχουν υποψήφιοι που να έχουν επιστημονικές γνώσεις, εμπειρίες και δράση σε όλο το φάσμα των θεμάτων τα οποία μας ενδιαφέρουν ούτως ώστε να μπορέσουμε να πετύχουμε τις αλλαγές που θέλουμε για το καλό του τόπου μας.

Τα περιβαλλοντικά κινήματα σε όλο τον κόσμο αγωνίζονται εδώ και χρόνια να φέρουν στην επιφάνεια τα προβλήματα που δημιουργούνται όταν αγνοούνται οι επιπτώσεις στο περιβάλλον από διάφορες αποφάσεις και έργα.
Η πανδημία έφερε στο προσκήνιο την ανάγκη για μια καλή δημόσια υγεία, την ανάγκη να αναπνέουμε καθαρό αέρα μια και οι άνθρωποι που ζούσαν σε περιοχές με κακή ποιότητα του αέρα ήταν πιο ευάλωτοι λόγω της κατάστασης των πνευμόνων τους.
Καταλάβαμε όλοι ότι έχει μεγάλη σημασία να είμαστε όσο το δυνατό πιο αυτόνομοι και να μην επενδύουμε μόνο σε ένα τομέα. Ότι τα συνοικιακά καταστήματα έχουν πιο μεγάλη αξία από τα μεγάλα μωλ, να μαγειρεύουμε και να τρώμε σωστά, να ποδηλατούμε και να περπατούμε περισσότερο.
Η επιστημονική γνώση στη δημιουργία της πετυχημένης πολιτικής αντιμετώπισης του κορονοιού μας έδωσε ίσως το δυνατότερο μάθημα: ότι πρέπει πλέον να δίνουμε μεγαλύτερη σημασία σε αυτά που λέει η επιστήμη και όχι τι συστήνει ο κάθε ένας με βάση τα δικά του συμφέροντα όπως γίνεται συνήθως.
9. Γιατί πιστεύετε ότι οι Οικολόγοι παρά την πολυεπίπεδη δράση τους όλα αυτά τα χρόνια δεν έχουν καταφέρει να ενισχύσουν την παρουσία τους στο πολιτικό σκηνικό;
Θεωρώ ότι η συνεχής παρουσία του Κινήματος στη Βουλή από το 1996 και μάλιστα όταν πολλά άλλα κόμματα δημιουργήθηκαν και χάθηκαν σε όλα αυτά τα χρόνια, συνιστά ένα μέτρο επιτυχίας. Η εκλογή δύο βουλευτών το 2016 έδωσε νέα δύναμη στο Κίνημα και αναμένω ότι οι επιτυχίες θα συνεχιστούν.
Δεν είναι εύκολο για ένα πολιτικό κόμμα με τη δική μας θεματολογία που εστιάζεται στην προστασία και ανάγκες της κοινωνίας, του περιβάλλοντος και του πολιτισμού, να λειτουργεί σε αυτό το περιβάλλον όπου αυτή η θεματολογία καλύπτεται πχ στο τέλος των ειδήσεων, και αυτό ακόμη αν έχουν χρόνο.
Επίσης, πολλή από τη δουλειά που κάνουμε ίσως να μην προβάλλεται σωστά, αν και με τα μέσα κοινωνικής δικτύωσης τα πράγματα αλλάζουν σταθερά προς το καλύτερο για μας, εφόσον η ενημέρωση φτάνει απευθείας πλέον στον κόσμο χωρίς το φιλτράρισμα τρίτων.
10. Πώς επηρέασε η πανδημία το περιβάλλον; Έστειλε κάποια σημαντικά μηνύματα σύμφωνα με τις περιβαλλοντικές μετρήσεις. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα μια πιο οικολογική καθημερινότητα στην Κύπρο;
Ένα από τα πρώτα πράγματα που ένιωσαν οι κύπριοι κατά τη διάρκεια του περιορισμού των κινήσεων, ήταν ο καθαρός αέρας, οι μυρωδιές από τα λουλούδια και τα ανθισμένα δέντρα στις γειτονιές και η ησυχία. Ο περιορισμός είχε σαν αποτέλεσμα τη δραματική μείωση ορισμένων ατμοσφαιρικών ρύπων που έχουν σχέση με τα αυτοκίνητα και δείχνει πόσο καλύτερα θα είμαστε αν χρησιμοποιούμε λεωφορεία, ποδήλατα και να περπατούμε περισσότερο.
Με την λήξη των περιοριστικών μέτρων πολλοί στο εξωτερικό έτρεξαν να αγοράσουν ποδήλατο. Και στην Κύπρο όμως έγινε χαμός στα ποδηλατάδικα, γι αυτό πολλές χώρες για να πετύχουν να κρατήσουν το ενδιαφέρον ανακοίνωσαν κίνητρα προώθησης της ποδηλασίας. Όχι όμως εμείς.
Δυστυχώς η κυπριακή κυβέρνηση είναι ακόμη κολλημένη στις πολιτικές του 1960 όπου προωθούσαν συνεχώς το αυτοκίνητο και τους πλατιούς δρόμους.
Η Κύπρος έχει τα χαρακτηριστικά να γίνει το πράσινο νησί υπόδειγμα της Μεσογείου. Πολλοί δεν ανέχονται πλέον αυτή την κατάσταση με τα απόβλητα παντού, τους κινδύνους στη δημόσια υγεία, την έλλειψη ΑΠΕ, τους ρύπους, τις παρανομίες και χαλαρώσεις, το τσιμέντωμα, το κόψιμο δέντρων και την έλλειψη πρασίνου, που μείναμε πίσω στα ηλεκτρικά αυτοκίνητα, τη χρήση φυτοφαρμάκων στη γεωργία και αντιβιοτικών στην κτηνοτροφία και τόσα άλλα.
11. Πράσινη ενέργεια. Μπορεί να γίνει πραγματικότητα για την χώρα μας; Ποιες πολιτικές μπορούν να ενισχύσουν αυτή την προσπάθεια;
Η πράσινη ενέργεια μπορεί να γίνει πραγματικότητα και έπρεπε ήδη οι πιο πολλοί, να είχαμε φωτοβολταικά στις οροφές μας. Υπάρχουν λύσεις που μπορούσαν να προωθηθούν για αντιμετώπιση των προβλημάτων που εμφανίζονται σε ένα δίκτυο, όταν υπάρχει μεγάλη συνεισφορά Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), όπως πχ η φύλαξη ενέργειας, αλλά και πάλι δεν έγινε τίποτα.
Ίσως η πιο σημαντική παράλειψη σε θέματα ενέργειας να είναι η αδράνεια που παρατηρείται στην ενεργειακή αναβάθμιση κτηρίων που είχαμε και υποχρέωση έναντι της ΕΕ, παρά το ότι όλοι γνωρίζουν ότι θα είχαμε εξοικονόμηση χρημάτων αλλά και δημιουργία πολλών θέσεων εργασίας. Η κυβέρνηση έκανε ότι μπορεί για να το αποφύγει. Δεν υπήρξε καμιά σημαντική δράση για την ενεργειακή αναβάθμιση σπιτιών και εταιρικών κτηρίων. Παράλληλα για να αποφύγει την αναβάθμιση των κυβερνητικών κτηρίων χρησιμοποίησε την μεταφορά των ενεργοβόρων νοσοκομειακών κτηρίων στον ΟΚΥΠΥ σαν δικαιολογία ότι δεν είναι πλέον κρατικά για να τα αναβαθμίσει ενεργειακά. Φυσικά ούτε τα σχολεία αναβάθμισαν έστω και αν φωνάζουν εκπαιδευτικοί και μαθητές.
12. Οικολογική συνείδηση. Πόσο μακριά ή κοντά είμαστε ως Κύπριοι και πώς διαμορφώνεται;
Οι πολιτικοί και όσοι παίρνουν αποφάσεις, δεν έχουν ακόμη συνειδητοποιήσει ότι ο κόσμος είναι πλέον περιβαλλοντικά ευαίσθητος και αντιλαμβάνεται τα λάθη, την αδιαφορία, τη διαφθορά και τις αντι-περιβαλλοντικές πολιτικές.
Φυσικά για να πετύχει η οποιαδήποτε προσπάθεια χρειάζεται το σωστό νομοθετικό πλαίσιο (που έχει ελλείψεις), η ενημέρωση του κοινού (που δεν γίνεται για κανένα θέμα), οι κατάλληλες υποδομές (που έχουν χοντρά σχεδιαστικά λάθη ή είναι ανύπαρκτες) και η επιβολή της νομοθεσίας που είμαστε πολύ χαλαροί για να μην ενοχλούμε τους επιχειρηματίες.
13. Μέσα μαζικής μεταφοράς και εναλλακτική διακίνηση. Τι βαθμό θα βάζετε και πώς μπορούν να αναπτυχθούν για ενίσχυση τους έναντι του ιδιωτικού αυτοκινήτου στην Κύπρο;
Για να μπορέσουν τα Μέσα Μαζικών Μεταφορών να πετύχουν χρειάζεται μια μακρόχρονη πολιτική η οποία να βασίζεται πρώτα σε πυκνές, σωστά σχεδιασμένες διαδρομές, ειδικές πρόνοιες που να δίνουν πλεονέκτημα στα λεωφορεία όπως πχ λεωφορολωρίδες. Λογισμικά (mobile app, ιστοσελίδες) που θα βοηθούν τους επιβάτες να μην περιμένουν άδικα και να βρίσκουν τη σωστή διαδρομή και λεωφορείο, σωστές στάσεις λεωφορείων με σήμανση και στέγαστρα όπου είναι δυνατό και σύστημα αυτόματης αγοράς εισιτηρίων.
Μετά εφαρμόζονται περιοριστικά μέτρα στην διακίνηση των ιδιωτικών οχημάτων όπως πχ μη πρόσβαση στο κέντρο της πόλης, περιορισμός των χώρων στάθμευσης, προστασία των γειτονιών καθορίζοντας περιοχές χαμηλών εκπομπών ρύπων, χαμηλά όρια ταχύτητας κλπ.
Όλα τα πιο πάνω και πολλά άλλα πρέπει να γίνουν φυσικά σε όλες τις πόλεις και όχι μόνο στη Λευκωσία.
Σκεφτείτε μόνο αυτό: Ένας νέος στην Ευρώπη βγαίνει από το σπίτι του και μπορεί να πάει με δημόσιες συγκοινωνίες όπου θέλει. Ένας νέος στην Κύπρο παρακαλεί γονιούς και αδέλφια να τον πάρουν και να το φέρουν πίσω. Η διαφορά στην ανεξαρτησία κίνησης και στην ευκαιρία κοινωνικοποίησης είναι μεγάλη.
Κλείνοντας θα ήθελα να ευχαριστώ θερμά το φίλο μου το Γιώργο Περδίκη για τη δουλειά που έκανε τόσα χρόνια, μόνος και σε δύσκολες εποχές και κατάφερε όχι μόνο να κρατήσει το Κίνημα ζωντανό αλλά και να αυξήσει τις έδρες του.
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,
Βουλευτής,
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.