Ομιλία ολομέλειας στις 15 Ιουλίου 2021


Πρόεδρε, αγαπητοί συνάδελφοι,

Το καλοκαίρι του 1973 κατατάγηκα στο στρατό και μετά από πολλή καψόνι και ξύλο, κατέληξα στον Πενταδάκτυλο, πάνω από την Λάπηθο.
Το πρωί της Δευτέρας, στις 15 Ιουλίου το 1974 και μετά από την πρωινή αναφορά, οι αξιωματικοί μαζεύτηκαν γύρο από το ραδιόφωνο και περίμεναν.

Ήξεραν τι επρόκειτο να γίνει. Ακούσαμε τότε το ραδιόφωνο να λέει «Ο Μακάριος είναι νεκρός»
Λίγες μέρες μετά άρχισε να καίγεται η βόρεια πλευρά του Πενταδακτύλου. Μέρα νύχτα τρέχαμε χωρίς νερό και εργαλεία να σβήσουμε τη φωτιά που ήταν εκτός ελέγχου.

Το Σάββατο το πρωί ακούγαμε συνεχώς εκρήξεις και ήρθε πάνω στον Πενταδάκτυλο ο διοικητής, μας μάζεψε όλους, καμιά 30ριά περίπου, να μας μιλήσει.
Και ενώ μας έλεγε “μην ανησυχείτε οι τούρκοι κάνουν άσκηση”, ακούσαμε ένα μαχητικό και όταν κοιτάξαμε πάνω είδαμε μια οβίδα να πέφτει πάνω μας.

Μόλις που προλάβαμε να φύγουμε. Αυτό ήταν και το πρώτο βλήμα που έσκασε κοντά μου.

Από εκείνη τη μέρα κυρίες και κύριοι κουβαλώ πολύ θυμό και πίκρα μέσα μου και νιώθω προδομένος.

Προδοσία γιατί βλέπαμε από ψηλά τα μεταγωγικά αεροπλάνα να πετούν πιο χαμηλά από εμάς και να ρίχνουν αλεξιπτωτιστές αλλά απαγορευόταν να πυροβολήσουμε.

Θυμό, γιατί όταν κάναμε επίθεση φωνάζοντας “αέρα ” και πήραμε το περιβόητο ύψωμα “Καλαμπάκι” που ήταν οχυρωμένοι οι τούρκοι, μας άφησαν χωρίς νερό και φαγητό για 3 μέρες μέσα στον καυτό ήλιο του Ιούλη, με τα σπαρτά γύρο μας να καίγονται και οι σφαίρες να πέφτουν βροχή. Ούτε και ερχόταν κανένας να πάρει τους τραυματίες παρά το ότι υπήρχε ασφαλισμένη πρόσβαση στην πίσω πλευρά.

Προδοσία, γιατί έδωσαν διαταγή να φύγει το πυροβολικό από τον Πενταδάκτυλο και έτσι άφησαν τα πλοία να πλησιάσουν ανενόχλητα, ενώ αν έμεναν εκεί οι τούρκοι θα είχαν σίγουρα μεγάλες απώλειες.

Από την άλλη όμως εγώ δε θα ήμουν σήμερα εδώ μαζί σας, γιατί όταν έφευγε το πυροβολικό μας βρήκαν παγιδευμένους από τουρκικά άρματα και μας έσωσαν.

Τα πιο πάνω είναι γεγονότα από τις πρώτες μέρες της εισβολής και δεν έχω σκοπό να σας κουράσω με το τι περάσαμε τους 2 μήνες του πολέμου.

Τα αναφέρω αυτά γιατί θέλω να έχετε έστω και μια απλή εικόνα στο μυαλό σας για το πως ήταν η κατάσταση για μας, γιατί έχει μια απλή μαθηματική πράξη που η πολιτεία έπρεπε να κάνει εδώ και καιρό.

Τώρα είμαστε 47 χρόνια μετά την εισβολή. Φέτος έγιναν 67 χρονών οι στρατιώτες που τότε ήταν 20 χρονών στην εισβολή, 66 αυτοί που ήταν τότε 19 χρονών. Φέτος θα συνταξιοδοτηθούν και οι τελευταίοι που πολέμησαν το 1974. Όλοι οι έφεδροι έχουν ήδη συνταξιοδοτηθεί.

Αυτοί είναι οι άνθρωποι που τράβηξαν και το μεγαλύτερο βάρος της εισβολής και ήταν μπροστά στις μάχες.
Αυτούς τους ανθρώπους τους έχει εγκαταλείψει η πολιτεία εδώ και χρόνια. Χωρίς καμιά πρόνοια και φροντίδα. Αντίθετα, τώρα τους ταλαιπωρούμε.

Έχει πολλούς με τραύματα στο σώμα και την ψυχή τους, άτομα που βασανίστηκαν στις φυλακές των τούρκων, γυναίκες που βιάστηκαν. Ποια είναι η βοήθεια που δώσαμε σε αυτούς τους ανθρώπους;

Είμαι σίγουρος ότι έχετε ακούσει πολλά για τα ψυχολογικά προβλήματα των Αμερικανών στρατιωτών, που επέστρεφαν πίσω από τον πόλεμο στο Βιετνάμ και μετά από το Ιράκ.

Τα ίδια φυσικά ισχύουν και εδώ, αλλά κανένας δεν ασχολήθηκε.
Δεν θέλω να μπω σε λεπτομέρειες αλλά σας διαβεβαιώνω ότι δεν είναι εύκολο να είσαι 19 χρονών και να βλέπεις δίπλα σου όλη τη φρίκη του πολέμου.
Να σας πω ότι πέρασαν 20 χρόνια περίπου μέχρι να σταματήσω να βλέπω όνειρα και εφιάλτες. Άλλοι θα σας πουν χειρότερες ιστορίες.

Ένας από τους στρατιώτες που ήταν μαζί μου τότε, είναι τώρα αλκοολικός, ο άλλος έφυγε για πάντα από την Κύπρο και δεν επέστρεψε ποτέ, και ο άλλος είναι έτοιμος να πάρει τα όπλα γιατί νιώθει ακόμη ετοιμοπόλεμος όπως ακριβώς ήταν το καλοκαίρι του ’74.

Κάθε λίγα χρόνια συναντιόμαστε στο τάγμα μας στην Κλήρου.
Και όποτε κυρίες και κύριοι βρεθώ σε μια τέτοια σύναξη, που κανένας δε μιλά για το τι πέρασε, που βλέπεις άτομα που δεν τα αναγνωρίζεις καν μετά από τόσα χρόνια αλλά έχεις αυτή τη μοναδική σύνδεση, νιώθεις μια πικρία, ένα θυμό.

Πέρασαν τόσα χρόνια και κανένας δε νοιάστηκε γι αυτούς και τα προβλήματα που αντιμετωπίζουν.
47 χρόνια μετά, χωρίς καμιά αναγνώριση ας ρωτήσει κάποιος αυτούς τους ανθρώπους, έστω και τώρα, αν είναι καλά και τι βοήθεια χρειάζονται.

Θέλω όμως να σας θυμίσω και άλλα πράγματα, όπως την τραγική κατάσταση που βρεθήκαμε τις μέρες μετά την εισβολή.

Μόνοι, με το κράτος και την οικονομία μας υπό διάλυση.
Με μάνες μαυροφορεμένες, με αγνοούμενους, τραυματίες, εγκλωβισμένους, πρόσφυγες και πολλά θύματα.
Ακολούθησαν χρόνια δύσκολα.
Δουλέψαμε σκληρά για να αναστήσουμε και να ανασυγκροτήσουμε τον τόπο μας. Ένα μικρό οικονομικό θαύμα μας έδωσε ελπίδα για ένα καλύτερο αύριο.

Δεν το βάλαμε κάτω. Επιμείναμε με τις λίγες δυνάμεις που είχαμε διεκδικώντας την απελευθέρωση και επανένωση του τόπου μας.
Εξασφαλίσαμε ψηφίσματα από το Συμβούλιο Ασφαλείας, μεθοδικά και με την στήριξη της Ελλάδας μπήκαμε στην Ευρωπαϊκή Ένωση.
Στα πλαίσια της Ευρωπαϊκής Ένωσης μπορούμε να διεκδικήσουμε και να πετύχουμε μια λύση βασισμένη σε αρχές και αξίες ,που θα διασφαλίσουν την ειρηνική συνύπαρξη όλων μας σε αυτό το νησί.

Να συνεχίσουμε δημιουργικά και με καλή θέληση την προσπάθεια λύσης του κυπριακού και επανένωσης της Κύπρου.

Δεν πρέπει με κανένα τρόπο να αφήσουμε την Τουρκία να πετύχει τους στόχους της ούτε καν να νοηθεί ότι θα δεχθούμε ποτέ λύση δύο κρατών, εγκαταλείποντας για πάντα την Καρπασία, την Κερύνεια, τη Μόρφου και το Βαρώσι.

Αυτές τις μέρες λαός και πολιτική ηγεσία θα πρέπει όλοι μαζί, ενωμένοι να αντιμετωπίσουμε τη νέα πρόκληση των τούρκων στην περίκλειστη περιοχή της Αμμοχώστου, γιατί αν χαθεί και αυτή, τότε θα εξανεμιστεί και η όποια ελπίδα για λύση.

Σήμερα είναι μέρα περισυλλογής, γιατί πριν 47 χρόνια το πραξικόπημα άνοιξε τις κερκόπορτες της καταστροφής του τόπου μας!

Ας μην είμαστε εκείνοι που θα παραδώσουμε χωρίς λύση ή διχοτομημένη την Κύπρο στις επόμενες γενιές!

Η ιστορία δεν θα μας συγχωρέσει ποτέ!


Σας ευχαριστώ!

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου,
Βουλευτής, Πρόεδρος
Κινήματος Οικολόγων-Συνεργασία Πολιτών.

Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 163
Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο «Ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» Παρόντες:Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης Χαράλαμπος...

  • 28-01-2023 19:39:52
  • Hits 690

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

  • 08-01-2023 08:35:38
  • Hits 326
Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Στην Κύπρο όταν αναφέρονται για ενεργειακή πολιτική, αυτόματα επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο και αρχίζουν και οι συζητήσεις για αγωγούς, τα προβλήματα με την Τουρκία κλπ. Όμως μια σωστή ενεργειακή πολιτική πρέπει...

  • 13-11-2022 18:16:34
  • Hits 318
Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Το Μάρτιο του 2021 δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας ο Κανονισμός 95/2021 που αναφέρεται στην κατοχή και πώληση ζώων.Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού, θα λύνονταν σταδιακά πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη...

  • 06-08-2022 09:33:20
  • Hits 816
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

  • 11-02-2022 22:59:25
  • Hits 3848