Ο νόμος για ξενοδοχεία στη Βουλή - 01/03/2019

Διαδικτυακά καταστήματα έχουν wish list ή λίστα επιθυμιών.
Το νομοσχέδιο είναι απλά η μεταφορά των επιθυμιών των ξενοδόχων σε νομοσχέδιο.
Όταν γινόταν η διαβούλευση ο τότε ΚΟΤ είχε 7 σελίδες σχόλια με 17 σημεία που επεξηγούσε ΚΑΙ 4 σελίδες με σενάριο βασισμένο στο νομοσχέδιο.
Οι ξενοδοχοϋπάλληλοι δεν είχαν γνώση του περιεχομένου του νομοσχεδίου και κατέληξαν να διαδηλώσουν έξω από τη Βουλή!

Σχόλια

1. Κρατήσεις
Έχει καταργηθεί εντελώς ο Κανονισμός που περιείχε όλες τις αναφορές για τις κρατήσεις, το overbooking, δικαιώματα ξενοδόχου και πελάτη και πολλά άλλα.
Στην ερώτηση τι θα κάνει π.χ. ένας τουρίστας όταν έρθει και δεν βρει δωμάτιο, η απάντηση που δόθηκε ήταν να απευθυνθεί στην υπηρεσία Καταναλωτών η οποία θα ενημερώνει το Υφυπουργείο Τουρισμού!

2. Όνομα
Το Υφυπουργείο Τουρισμού θα εξετάζει την καταλληλότητα του ονόματος το οποίο "δύναται να μη δεχθεί οποιοδήποτε όνομα, το οποίο, κατά την κρίση του αντίκειται στα χρηστά ήθη ή τη δημόσια τάξη"
Γι αυτό κύριοι ετοιμαστείτε να έχουμε στη Λευκωσία το πρώτο Nicosia Beach Hotel!

3. Τα εστιατόρια
Για την επίμαχο παράγραφο πιο κάτω έγινε πολλή συζήτηση στην Επιτροπή αλλά δυστυχώς έμεινε όπως ήταν Η αναφορά είναι ότι :
"..ο επιχειρηματίας ή ο διευθυντής του ξενοδοχείου δύναται να μισθώνει ή υπερμισθώνει εστιατόρια ή άλλες κατηγορίες κέντρων που πιθανόν να λειτουργούν στο ξενοδοχείο σε πρόσωπα ξένα προς την επιχείρηση"
Να υπενθυμίσω ότι όλοι οι ξενοδοχουπάλληλοι εργάζονται κάτω από συλλογική σύμβαση που μάλιστα είναι και νομοθετημένη. Με την παράγραφο αυτή ένας ξενοδόχος θα μπορεί να συστήσει εταιρεία και να αναθέσει στην εταιρεία αυτή να διαχειρίζεται τα εστιατόρια με προσωπικό και όρους που θα επιλέξει ο ίδιος. Το αποτέλεσμα θα είναι να χάσει κόσμος τη δουλειά του.

4. Τα προαιρετικά
Ακόμη και 5στερα ξενοδοχεία δεν είναι ανάγκη να έχουν τραπέζι, καρέκλα, κομοδίνο ή πάγκο αποσκευών στα δωμάτια επειδή και αυτά ακόμη είναι προαιρετικά.
Πάντως πρώτη φορά βλέπω νόμο με προαιρετικά που δεν αξιολογούνται καθόλου.
Τι έννοια έχει δηλαδή το αν "θέλεις βάζεις τραπεζάκι στο δωμάτιο" σε ένα νόμο ο οποίος δεν το αξιολογεί?
Άμα όμως ούτε πρόγευμα δεν είναι υπόχρεος να παρέχει γιατί να περιμένω να έχει καρέκλα να κάτσει ο επισκέπτης για να δουλέψει ή να ξεκουραστεί;

5. Προσόντα
Ο διευθυντής 5στερου και 4στερου ξενοδοχείου πρέπει να έχει σχετικές σπουδές για ξενοδοχεία 3 αστέρων και κάτω δεν είναι ανάγκη να σπούδασε κάτι. Δεν είναι ανάγκη όμως να μιλά καν τα ελληνικά.
Και γιατί να μιλά ελληνικά αφού κανένα μέλος του προσωπικού δεν είναι ανάγκη να μιλά ελληνικά ή να έχει σπουδάσει κάτι σχετικό;
Δεν ξέρω, γιατί να έχουμε το ΑΞΙΚ ή τουριστικά επαγγέλματα σε Τεχνικές σχολές.

Είναι φανερό ότι προγραμματίζουν να λειτουργούν με προσωπικό από χώρες όπως Βουλγαρία, Ρουμανία κλπ.

6. Υποστηρικτικοί χώροι
Δεν είναι ρυθμίζονται πλέον οι διαστάσεις ορισμένων χώρων, δεν καθορίζονται χώροι για το προσωπικό, χώροι υγιεινής και αποδυτήρια σε κοινόχρηστους χώρους όπως την πισίνα.

7. Συμπέρασμα
Για όλα αυτά συνάδελφοι εμείς θα καταψηφίσουμε το νομοσχέδιο γιατί δε θέλουμε να οδηγήσουμε κύπριους εργαζόμενους στην ανεργία, να μειωθούν οι θέσεις εργασίας στον τομέα παρά το ότι έχουμε κρατικές σχολές τουριστικών επαγγελμάτων και να προσελκύουμε μαζικό τουρισμό.


Σαν Κίνημα θα υποστηρίξουμε τις τροπολογίες που βελτιώνουν το πρόβλημα αλλά το νομοσχέδιο δεν μπορεί να σωθεί με τροπολογίες γιατί έχει πολλά τεχνικά θέματα.

Καλύτερα να μείνουμε με το νόμο που έχουμε τώρα!

Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:40:45
 • Hits 153
Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο «Ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» Παρόντες:Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης Χαράλαμπος...

 • 28-01-2023 19:39:52
 • Hits 679

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 316
Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Στην Κύπρο όταν αναφέρονται για ενεργειακή πολιτική, αυτόματα επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο και αρχίζουν και οι συζητήσεις για αγωγούς, τα προβλήματα με την Τουρκία κλπ. Όμως μια σωστή ενεργειακή πολιτική πρέπει...

 • 13-11-2022 18:16:34
 • Hits 303
Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Το Μάρτιο του 2021 δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας ο Κανονισμός 95/2021 που αναφέρεται στην κατοχή και πώληση ζώων.Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού, θα λύνονταν σταδιακά πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη...

 • 06-08-2022 09:33:20
 • Hits 804
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3835