Ομιλία Βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Ομιλία Βουλευτή Χαράλαμπου Θεοπέμπτου στην Ολομέλεια της Βουλής των Αντιπροσώπων

Τετάρτη, 07 Δεκεμβρίου 2016

 


Κύριε Πρόεδρε,


Αγαπητοί συνάδελφοι,


Σήμερα τελευταία μέρα της συζήτησης για τους προϋπολογισμούς θα ήθελα να παρουσιάσω μερικά από όσα ανάμενα να κάνει η κυβέρνηση εδώ και καιρό.

Τα πλείστα εξ’ αυτών δεν χρειάζονται καν προϋπολογισμό και τα οφέλη είναι τεράστια.

 

Απόβλητα

Σε όλη την Ευρώπη εκμεταλλεύονται την πολιτική για τα απόβλητα για να βελτιώσουν την ποιότητα ζωής των πολιτών και για να δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας.

Η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει υποχρεώσει να πάρουμε μέτρα για να μειώσουμε την παραγωγή αποβλήτων μας.

Εμείς έχουμε ετοιμάσει την πολιτική για την μείωση την αποβλήτων αλλά ταυτόχρονα υπογράφουμε και συμβόλαια σε Κόσιη και Πεντάκωμο στα οποία εμείς οι ίδιοι βάλαμε όρους ότι αν δεν παραδώσουμε ένα ελάχιστο όγκο αποβλήτων, τότε το κράτος  θα πληρώσει πρόστιμο!

Και ήδη πληρώσαμε αρκετά.


Οργανικά απόβλητα


Με βάση τις Ευρωπαϊκές μας υποχρεώσεις το 2015 έπρεπε να έχουμε υποχρεωτική ανακύκλωση και ξεχωριστή συλλογή οργανικών αποβλήτων.

 Φέτος έπρεπε να στέλναμε στις χωματερές μόνο το 35% των βιοαποικοδομήσιμων μας αποβλήτων.

Αυτά τα οργανικά απόβλητα έπρεπε να τα στέλνουμε σε μονάδες παραγωγής βιοαερίου (έχουμε 13 τέτοιες στην Κύπρο) και καμιά στην Πάφο.

Αν το κάναμε αυτό θα είχαμε

·        παραγωγή ενέργειας,

·        κόμποστ για την γεωργία

·        δεν θα κινδυνεύαμε με ευρωπαϊκό πρόστιμο εκατομμυρίων και

·        πάνω από όλα πολλές μόνιμες θέσεις εργασίας με μηδέν κόστος για το κράτος.

Επίσης οι θέσεις εργασίας θα αυξάνονταν αν εφαρμόζαμε το νόμο και οι Τοπικές Αρχές και οι επαγγελματίες δεν πετούσαν τα πράσινα απόβλητα τους όπως π.χ. κλαδέματα,  στις χωματερές  πράγμα το οποίο απαγορεύεται και τα έστελναν σε εταιρείες παραγωγής κομποστ.

Είναι φανερό ότι πρέπει ΟΠΩΣΔΗΠΟΤΕ να αλλάξει τάχιστα η κάκιστη πολιτική διαχείρισης των οικιακών αποβλήτων του κράτους.


Απόβλητα κατασκευών, εκσκαφών και κατεδαφίσεων.

Η Κύπρος είναι γεμάτη από σκουπίδια, καναπέδες και κυρίως μπάζα.

Τα απόβλητα από κατασκευές, κατεδαφίσεις και εκσκαφές έπρεπε με βάση τη νομοθεσία να ανακυκλώνονται. Αντ’ αυτού χρησιμοποιούνται για να ισοπεδώνουν ποταμούς και αργάκια.

Αν γινόταν αυτό θα είχαμε μειωμένες ανάγκες από λατομικά υλικά και άρα καλύτερη προστασία της φύσης και επιπλέον πολλές μόνιμες θέσεις εργασίας σε όλη την Κύπρο με μηδέν κόστος για το κράτος.


Γιατί δεν γίνεται αυτό;

Γιατί απλά δεν εφαρμόζουμε τη νομοθεσία!


Κλιματικές αλλαγές

Αύριο θα συζητήσουμε με την μορφή του κατεπείγοντος τη κυρωτική νομοθεσία για τη συμφωνία του Παρισιού για τις κλιματικές αλλαγές.

Η πρώτη μας υποχρέωση είναι η προώθηση των ΑΠΕ για τις οποίες έχουμε ήδη στόχους από την ΕΕ τους οποίους δε θα πετύχουμε αν συνεχίσουμε να κάνουμε κακοδιαχείριση των λεφτών του ταμείου.

Ένα μέτρο με το οποίο θα μπορούσαμε να δώσουμε έστω και μικρή ώθηση στην αγορά, θα ήταν να επιτρέπεται η εγκατάσταση οικιακών ανεμογεννητριών τουλάχιστον σε ψηλά κτήρια.

Δυστυχώς, το κράτος δεν παρέχει ούτε και τα κίνητρα που χρειάζονται για την εγκατάσταση φωτοβολταϊκών, θα δημιουργούσαν θέσεις εργασίας.

Δύο άλλες υποχρεώσεις που έχει το κράτος έναντι της Ευρωπαϊκής Ένωσης είναι:

·        Πρώτο, η μείωση των εκπομπών από τις μεταφορές. Δεν περιμένω όμως τίποτα από μια κυβερνητική μηχανή που με μανία κατασκευάζει δρόμους ψηλών ταχυτήτων και

·        Δεύτερο η μείωση των εκπομπών από τις χωματερές. Έχουμε χάσει δυστυχώς κάθε ελπίδα πλέον, αφού έπρεπε να κλείσουν από το 2013 και οι κάτοικοι περιοχών όπως της Μαραθούντας, του Κοτσιάτη, της Ξυλοφάγου, και άλλες ταλαιπωρούνται εδώ και πολλά χρόνια.


Αποδοτική χρήση

Και στα άλλα θέματα ενέργειας έχουμε μείνει πίσω.

Για παράδειγμα, έπρεπε να έχουμε πιο αυστηρά πρότυπα κατασκευής και αναβάθμισης  των κτηρίων “Σχεδόν Μηδενικής Ενεργειακής Κατανάλωσης” .. Θα έπρεπε τουλάχιστο το πρότυπο να ταιριάζει με το όνομα!

Ένας τομέας όμως όπου μπορούσαν να δημιουργηθούν πολλές θέσεις εργασίας και κίνηση στην αγορά, είναι αυτή της ενεργειακής αναβάθμισης κτηρίων.

Υπάρχουν έξυπνοι τρόποι που εφαρμόζουν άλλες ευρωπαϊκές χώρες όπου με τα σωστά συμβόλαια θα μπορούσαμε να πετύχουμε πολλές δουλειές με μια δραστηριότητα  ενός περίπου δις ευρώ με μηδενικό κόστος για το κράτος!

Εμείς δυστυχώς δεν ετοιμάσαμε ακόμη  καν τα πρότυπα συμβόλαια που είναι το πρώτο βήμα.

Για τα ιδιωτικά κτήρια δεν κάναμε τίποτα, τι θα γίνει όμως με τα κυβερνητικά;

Σε απάντηση του υπουργού οικονομικών σε ερώτηση μου,  αναφέρεται ότι το ετήσιο κόστος αγοράς ηλεκτρισμού και πετρελαίου για το κτήριο του Υπουργείου Οικονομικών για το 2014, ήταν €1.2 εκατομμυρίων!

Ξέρετε ότι με τα πρώτα απλά μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας θα κέρδιζε το κράτος πάνω από €300,000 μόνο από αυτό το κτήριο;

Τι γίνεται με τα υπόλοιπα κτήρια του δημοσίου;


Ενέργεια και Μεταφορές

Ακόμη κτίζουμε δρόμους για τα αυτοκίνητα χωρίς απολύτως κανένα μέτρο προώθησης της χρήσης του ποδηλάτου, των σωστών διασταυρώσεων, των καλοσχεδιασμένων πεζοδρομίων.

Το ποδήλατο είναι ένα φτηνό μέσο μετακίνησης. Δεν εκπέμπει ρύπους και είναι και καλή γυμναστική αφού καίει λίπος αντί βενζίνη.

Και όμως σε μια εποχή κρίσης, όπου πολύς κόσμος δεν έχει λεφτά για βενζίνη, παρά το ότι οι απαραίτητες υποδομές για το ποδήλατο είναι πολύ πιο φτηνές από αυτές των αυτοκινήτων, εντούτοις έχουμε αμελήσει εντελώς την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου…

Ο νόμος για τα ποδήλατα εκκρεμεί στη Βουλή για ψήφιση από το 2011!

Δεν προωθούμε το περπάτημα  ενώ πεζοδρόμια και διασταυρώσεις σπανίζουν ακόμη και σε εμπορικές περιοχές.

Το σύστημα δημόσιων μεταφορών είναι ανεπαρκές και ο κόσμος περιμένει μέσα στη βροχή, το κρύο και τον ήλιο γιατί δεν μπορούμε έστω και μερικά σημαντικά σημεία και στέγαστρα να τα διορθώσουμε.

Ακόμη χειρότερα, πολεοδομία και δημόσια έργα δεν κάνουν ποτέ διαβουλεύσεις πριν καθορίσουν τα τελικά σχέδια αστικών δρόμων.

Σαν αποτέλεσμα έχουμε πολίτες που διαμαρτύρονται. Έτσι ήταν πριν 30 χρόνια, έτσι είναι και τώρα.

Το κράτος προωθεί την καταστροφή μικρών περιφερειακών εμπορικών κέντρων χωρίς κανένα ενδοιασμό. Χαρακτηριστικά τρανταχτά παραδείγματα είναι η λεωφόρος Στροβόλου, λεωφόρος Ακροπόλεως και τώρα η Τσερίου, η Αγλαντζιάς και η Λάρνακος. Δυστυχώς ακολουθεί η λεωφόρος  Σταυρού…


Ποιότητα του αέρα

Μέσα στην έκθεση για την Ποιότητα του αέρα στην ΕΕ το 2015, ο Ευρωπαϊκός Οργανισμός Περιβάλλοντος αναφέρει ότι στην Κύπρο χάνουν κάθε χρόνο πρόωρα τη ζωή τους 790 άτομα από μόνο ένα ρύπο των αυτοκινήτων.

Φανταστείτε πόσοι άνθρωποι χάνονται κάθε χρόνο από όλους τους ρύπους των αυτοκινήτων μαζί.

Υπάρχει ελπίδα;


Φύση

Για την προστασία της φύσης η κατάσταση είναι ακόμη πιο τραγική.

Περιορίσαμε την προστασία του Ακάμα σε μια μικρή περιοχή και θα δώσουμε δικαιώματα για ανέγερση επαύλεων και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο στις υπόλοιπες περιοχές του Ακάμα.

Δώσαμε χαλαρώσεις για την τεράστια ανάπτυξη στην Πέγεια και στο γκολφ της Λίμνης.

Πάρθηκε η απόφαση για 14 γήπεδα γκολφ χωρίς καμιά μελέτη και με σταδιακή χαλάρωση για τις ανάγκες άρδευσης των τεράστιων εκτάσεων γρασιδιού. Φτάσαμε σε σημείο να ανταγωνίζονται οι ιδιοκτήτες των γκολφ με τους γεωργούς μας, για το ποιος θα παίρνει το νερό των επεξεργασμένων λυμάτων.

Το κράτος αδειοδοτεί την κατασκευή μαρίνων με οικιστική ανάπτυξη μέσα στη θάλασσα και τα τεράστια τεχνητά νησιά.

Κανένας όμως δεν έκανε την απαιτούμενη στρατηγική μελέτη για τις ανάγκες όλων αυτών των αναπτύξεων σε λατομικό υλικό. Εκτός φυσικά, αν η κυβέρνηση σχεδιάζει να ρίξει το Τρόοδος στη θάλασσα.

Μάλιστα για το νησί στη Γεροσκήπου, ζητήσαμε από την εταιρία ανάπτυξης να κάνει δική της μελέτη για το που θα βρει άμμο. Σκεφτήκατε τι θα γίνει στις παραλίες της Πάφου και ίσως και αλλού, αν μετά από χρόνια αποδειχθεί ότι η μελέτη του ιδιώτη δεν ήταν καλή;

Από το 2014 έχουμε και μια νέα απειλή για τις παραλίες μας με διάφορα νομοσχέδια και αιτήματα ιδιωτών για ιδιωτικές παραλίες.

Η πιο επικίνδυνη απειλή είναι η κατάθεση νομοσχεδίου που δίνει το δικαίωμα στην κυβέρνηση να δίνει Δασικές παραλίες σε ιδιώτες για λόγους δημοσίου συμφέροντος και σε κοινότητες για να κτίζουν περίπτερα.

Και ξαφνικά έχουμε ξανά έγνοια για το Δασούδι, το Κάβο Γκρέκο, τις ακτές του Ακάμα, την Πέτρα του Ρωμιού, τις παραλίες στην Αγία Νάπα και αλλού.



Ζώα και αδέσποτα

Μια από τις πιο πονεμένες ιστορίες της κυπριακής κοινωνίας είναι αυτή με τη διαχείριση των σκύλων και η εγκληματική αδιαφορία του κράτους όλα αυτά τα χρόνια.

Το κράτος θα έπρεπε να σχεδιάσει μια ολοκληρωμένη πολιτική για τη διαχείριση των αδέσποτων.

Μια τέτοια πολιτική θα έπρεπε να εξετάσει:

·        Από πού προέρχονται τα αδέσποτα, πόσα είναι και ποια είναι τα προβλήματα που δημιουργούν, με ποιους τρόπους καταλήγουν τα σκυλιά να είναι αδέσποτα.

·        Εγκαταλείψεις, κυνηγοί, ασυνείδητοι ιδιοκτήτες, αν αναπαράγονται μεταξύ τους, η εξεύρεση τροφής κλπ.

·        Ποια μέτρα μπορεί να παρθούν για την ευημερία αυτών των ζώων.

·        Η Διαχείριση του πληθυσμού σε συνδυασμό με την προώθηση νομοθετικών μέτρων, εκστρατειών ενημέρωσης, στειρώσεων και εμβολιασμού.

Παράλληλα με τα πιο πάνω θα πρέπει να ενισχυθούν τα καταφύγια σκύλων και η προώθηση εκστρατειών ενημέρωσης, έτσι όσοι πολίτες θέλουν σκύλο, να αποτείνονται στα καταφύγια.

Έχουμε επίσης τεράστια προβλήματα λόγω έλλειψης νομοθεσίας που να ρυθμίζει τη λειτουργία των καταστημάτων πώλησης ζώων.

Από το 2008 και μετά, όποτε ρωτήσετε τις κτηνιατρικές υπηρεσίες που βρίσκεται το νομοσχέδιο, θα πάρετε την ίδια απάντηση ότι βρίσκεται σε διαβούλευση.

Δεν ξέρω αν ποτέ άλλο νομοσχέδιο ήταν σε διαβούλευση για 8 χρόνια!

Η έλλειψη ενός τέτοιου νομοσχεδίου αλλά και της σωστής εφαρμογής του περί ευημερίας των ζώων νόμου, επέτρεψε στους αγαπημένους μου συμπολίτες να έχουν στην αυλή τους ελάφια, τάρανδους, πίθηκους, πύθωνες, κροκόδειλους αγριόγατες και δεν ξέρω και εγώ τι άλλο!
Σας υπενθυμίζω την περίπτωση του χαμένου πίθηκου στην Πάφο.



Νερό
Οι συζητήσεις για τη σωστή διαχείριση του νερού γίνονται εδώ και πολλά χρόνια αλλά πάλι δεν πάμε μπροστά.

Η ΕΕ μας υποχρέωσε να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τις πλημύρες. Μας υποχρέωσε να λάβουμε μέτρα στο πλαίσιο αυστηρών χρονοδιαγραμμάτων. 

Εντοπίσαμε τις επικίνδυνες περιοχές, ήρθε η ώρα να παρθούν τα μέτρα αλλά ακόμη βλέπουμε σκηνές με πλημμυρισμένα σπίτια και κόσμο σε απόγνωση.

Μέρος του προβλήματος βρίσκεται και στο ότι οι σχεδιασμοί μας για διαχείριση των νερών της βροχής, είναι άλλων εποχών.

Χρειάζονται δραστικές αλλαγές οι οποίες θα δώσουν καλές λύσεις αλλά και που θα σταματήσουν να αντιμετωπίζουν τα νερό της βροχής, σαν ένα απόβλητο που θα πρέπει να το ξεφορτωθούμε το συντομότερο. Λανθασμένα το νερό της βροχής μέχρι σήμερα διοχετεύεται στη θάλασσα.

Υπάρχουν τώρα μοντέρνες μέθοδοι αειφόρου σχεδιασμού και διαχείρισης των ομβρίων υδάτων, που βασίζονται σε δεξαμενές συγκράτησης, απορρόφησης και πιο ορθολογικής διαχείρισης των νερών της βροχής.


Οικονομία

 Το χάσμα μεταξύ πλούσιων και φτωχών μεγαλώνει συνεχώς και η ανεργία παραμένει σε ψηλά επίπεδα.

Τα κοινωνικά παντοπωλεία ακόμη λειτουργούν. Πέραν των 12000 μαθητών παίρνουν δωρεάν πρόγευμα στα σχολεία, η Μητρόπολη Λεμεσού σιτίζει καθημερινά 2700 άτομα, από τους οποίους οι 700 είναι φοιτητές του ΤΕΠΑΚ!

Όσον αφορά την ανεργία δεν ξέρω πως μπορούμε να εμπιστευτούμε τους αριθμούς,  αφού δεν γίνεται καμιά εκστρατεία προώθησης της ενημέρωσης για εγγραφή των νέων  ανέργων για να έχουμε σωστά στοιχεία.

Παράλληλα το σύστημα εγγραφής ανέργων δεν έχει αναβαθμιστεί με αποτέλεσμα να απευθύνονται εκεί απόφοιτοι πανεπιστημίων των οποίων οι σπουδές και οι ειδικότητες δεν περιλαμβάνονται στο μητρώο που έχει δημιουργηθεί από το Υπουργείο.

Οι άνεργοι νέοι μας αναγκάζονται να εγγράφονται σε ειδικότητες που δεν συνάδουν με τον κλάδο σπουδών τους και άρα με μηδαμινή πιθανότητα να τους εντοπίσει εργοδότης.

Δύο απλά μέτρα που θα μπορούσε η κυβέρνηση να υιοθετήσει για να δημιουργηθούν θέσεις εργασίας θα ήταν:

1.   Να ετοιμαστεί το νομοθετικό πλαίσιο που είναι απαραίτητο για τη λειτουργία των κοινωνικών επιχειρήσεων το συντομότερο δυνατό και

2.   Να ρυθμιστεί νομοθετικά η Εταιρική Κοινωνική Ευθύνη εταιρειών και ο τρόπος αναφοράς του στις ετήσιες εκθέσεις.

   

Καλά Χριστούγεννα

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Βουλευτής

Κινήματος Οικολόγων –Συνεργασία Πολιτών

Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 153
Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο «Ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» Παρόντες:Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης Χαράλαμπος...

  • 28-01-2023 19:39:52
  • Hits 679

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

  • 08-01-2023 08:35:38
  • Hits 316
Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Στην Κύπρο όταν αναφέρονται για ενεργειακή πολιτική, αυτόματα επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο και αρχίζουν και οι συζητήσεις για αγωγούς, τα προβλήματα με την Τουρκία κλπ. Όμως μια σωστή ενεργειακή πολιτική πρέπει...

  • 13-11-2022 18:16:34
  • Hits 303
Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Το Μάρτιο του 2021 δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας ο Κανονισμός 95/2021 που αναφέρεται στην κατοχή και πώληση ζώων.Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού, θα λύνονταν σταδιακά πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη...

  • 06-08-2022 09:33:20
  • Hits 804
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

  • 11-02-2022 22:59:25
  • Hits 3835