Περιοδικό Δήμου Αγλαντζιάς - Συνέντευξη με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου
Είναι αλήθεια ότι η καταγωγή σας είναι από την Αγλαντζιά;
Οι γονείς μου είναι ο Ανδρέας και η Νιόβη Θεοπέμπτου και το σπίτι που γεννήθηκα είναι στο κέντρο του χωριού δίπλα από την κεντρική πλατεία. Όταν ήμουν 5 χρονών περίπου μετακομίσαμε κοντά στο δημαρχείο Αγλαντζιάς.
Πως ήταν τα παιδικά σας χρόνια στην Αγλαντζιά;
Πέρασα πάρα πολύ ωραία παιδικά χρόνια με ορισμένες εικόνες και ανθρώπους να είναι πολύ έντονες. Παράδειγμα το μπακκάλικο και η περβόλα κοντά στην πλατεία, οι τρέλες την μέρα του κατακλυσμού. Θυμάμαι επίσης το κάψιμο του Ιούδα στην εκκλησία κοντά στις σπηλιές και την άμαξα που τον έβαζαν πάνω. Το ολοήμερα παιγνίδια στη χωράφα πίσω από τη Νέα ΣΠΕ, τις εξερευνήσεις στον ποταμό με τους ευκαλύπτους και τη μεγάλη ποδηλατοπαρέα κοντά στην εκκλησία με την οποία πηγαίναμε μέχρι τη Τύμπου και τη Μια Μηλιά.
Από τότε μέχρι σήμερα τι έχει αλλάξει στην περιοχή;
Η Αγλαντζιά έχει επεκταθεί πάρα πολύ και δυστυχώς έχουν καταστραφεί και μοναδικές περιοχές πρασίνου. Θυμάμαι τη λίμνη δεξιά του δρόμου προς το Σομπάζ που δεν ήταν βαθιά και είχε πολλά πουλιά, την εντυπωσιακή σειρά από πεύκα κατά μήκος των λεωφόρων ιδιαίτερα το κομμάτι μετά τον Τριγωνάκι προς τη Λάρνακα, τη γεμάτη πουλιά άγρια περιοχή του Πλατύ με το εργοστάσιο σοκολάτας και το αεροδρόμιο. Κοντά στη σπίτι μου υπήρχε επίσης ένα μεγάλο αυλάκι που μάζευε πάρα πολύ νερό από το πάρκο της Ακαδημίας και κυλούσε κατά μήκος της Λεωφόρου Αγλαντζιάς μέχρι εκεί που είναι τώρα η Νέα ΣΠΕ και μετά συνέχιζε σε ένα πανέμορφο ευκαλυπτώνα προς το Σομπάζ.
Πηγαίνετε στην Αγλαντζιά; Έχετε κρατήσει δεσμούς με ανθρώπους, στέκια κτλ.;
Στην Αγλαντζιά πηγαίνω για οικογενειακές επισκέψεις, σε εκδηλώσεις και σε εστιατόρια.
Ως Επίτροπος Περιβάλλοντος έχετε συνεργαστεί ποτέ με την τοπική κοινωνία;
Έχω μέχρι τώρα κάνει παρουσιάσεις για το περιβάλλον σε σχολεία και οργανωμένα σύνολα. Όμως δεν υπάρχει περιβαλλοντικός σύνδεσμος που να προωθεί τα θέματα στην τοπική αρχή και αυτό θα πρέπει να γίνει για να υπάρξει και η περιβαλλοντική στήριξη και ενημέρωση στις αποφάσεις που παίρνονται.
Ποια είναι η σχέση σας με το Δήμο Αγλαντζιάς;
όλοι οι Δήμαρχοι παίρνουν συχνά μηνύματα και επιστολές από μένα για διάφορα θέματα ή και απλή ενημέρωση και η συνεργασία μου με το Δήμο είναι εξαιρετική. Επιπλέον πρέπει να πω ότι η δημοτική υπηρεσία όχι μόνο εργάζεται καλά αλλά προωθεί και πρωτοπόρα έργα όπως είναι αυτό με τα ποδήλατα και το νέο τρόπο χρέωσης αποβλήτων.
Πως κρίνετε τα περιβαλλοντικά προγράμματα που πρώτος έρχεται να εφαρμόσει ο Δήμος Αγλαντζιάς; Το “Pay as you throw” για παράδειγμα φέρει θετικά αποτέλεσμα ως προς την προστασία του περιβάλλοντος;
Το μεγάλο πλεονέκτημα του “Pay as you throw” το οποίο είναι πολύ διαδομένο στην Ευρώπη, είναι ότι ανταμείβει αυτούς που κάνουν ανακύκλωση και παίρνουν μέτρα μείωσης των αποβλήτων τους όπως π.χ. με την κομποστοποίηση. Τέτοια συστήματα παίρνουν λίγο χρόνο να αποδώσουν και γι αυτό χρειάζεται υπομονή και επιμονή. Το πιο σημαντικό όμως θέμα είναι ότι με τη λειτουργία του ΧΥΤΥ της επαρχίας Λευκωσίας οι χρεώσεις των σκουπιδιών θα αυξηθούν δραματικά λόγω του ότι ο Δήμος θα έχει όλα τα έξοδα που έχει τώρα αλλά επιπλέον θα πληρώνει με βάση το βάρος των αποβλήτων που θα μεταφέρει εκεί. Με το Pay as you throw οι δημότες θα πληρώνουν λίγο ή πολύ ανάλογα με τα απόβλητα που παράγει ο κάθε ένας στο σπίτι του. Να θυμίσω ότι στις επαρχίες Λάρνακας και Αμμοχώστου που λειτούργησε ήδη το ΧΥΤΥ στην Κόσιη έχουν διπλασιαστεί σε όλους οι χρεώσεις των αποβλήτων. Ελπίζω ότι σύντομα θα έχουμε και τη νομοθεσία που θα κάνει την ανακύκλωση υποχρεωτική και μάλιστα θα πρέπει οι ποινές να είναι πάνω από €1000.
Η εισαγωγή του ποδήλατου στη μείζονα Λευκωσία, όπως επιχειρείται από το Δήμο Αγλαντζιάς, θα βοηθήσει νομίζεται στον καθαρισμό της ατμόσφαιρας στην Πρωτεύουσα;
Πρώτα θα πρέπει να τονίσω ότι η Αγλαντζιά έχει πολλούς που ασχολούνται με το ποδήλατο και έχει επίσης και το πιο γνωστό ποδηλάτη της Κύπρου, τον πρωταθλητή μας Μιχάλη Αγρότη.
Η πρωτοβουλία αυτή του Δήμου Αγλαντζιάς πραγματικά με χαροποίησε πάρα πολύ γιατί πρώτη φορά Δήμος της Κύπρου ασχολείται τόσο σοβαρά με το ποδήλατο. Η εισαγωγή του μέτρου έχει πολλά πλεονεκτήματα γιατί αυτό επέβαλε και τη δημιουργία ποδηλατοδρόμων, επίσπευσε τη εισαγωγή νομοθεσίας και θα υποχρεώσει πολλούς να σκεφτούν το ποδήλατο για καθημερινή χρήση. Έχουμε όμως πολύ δρόμο μπροστά μας μέχρι να γίνουμε Κομπεχάγη ή Άμστερταμ γιατί κυρίως το πρόβλημα βρίσκεται σε αυτούς που παίρνουν αποφάσεις σε κυβερνητικό επίπεδο και χρειάζεται πολλή δουλειά ακόμη να πειστούν, παρά το ότι οι μετακινήσεις με ποδήλατο αυξάνονται ραγδαία στην Ευρώπη. Αν δεν πάρουμε αυτά τα τολμηρά μέτρα δεν βλέπω την ποιότητα του αέρα μας να βελτιώνεται. Να υπενθυμίσω ότι η ΕΕ έχει πάρει νομικά μέτρα εναντίον μας για την κακή ποιότητα του αέρα στις πόλεις μας.