Αγαπητοί φίλοι,

Είναι μεγάλη τιμή για μένα να βρίσκομαι εδώ απόψε μια ξεχωριστή βραδιά για τον Φωτογραφικό Όμιλο Στροβόλου. Η ευαισθητοποίηση για το περιβάλλον ανάμεσα στα μέλη του ομίλου είναι εντυπωσιακή και επιβεβαιώνει την θεωρία που κυριαρχεί στα περιβαλλοντικά δρώμενα ότι όταν γνωρίσεις το περιβάλλον από κοντά το αγαπάς!

Η Κύπρος με το μεσογειακό της κλίμα διαθέτει ένα εντυπωσιακό περιβαλλοντικό πλούτο που καταστρέφεται όμως καθημερινά λόγω της ανεξέλεγκτης ανάπτυξης και την απληστία. Όταν μια οικονομία λειτουργεί με βάση το σύνθημα "θέλω λεφτά πολλά και τα θέλω τώρα!" το αποτέλεσμα είναι σίγουρα καταστροφικό και άκρως εγωιστικό.

Εγωιστικό γιατί λειτουργούμε ωσαν ο άνθρωπος να είναι ο απόλυτος ιδιοκτήτης του πλανήτη χωρίς να αναγνωρίζουμε δικαίωμα ζωής στα υπόλοιπα όντα και επειδή οι καταστροφές γίνονται χωρίς να έχουμε καμιά έγνοια για τις γενεές που ακολουθούν.

Από την πρώτη εμφάνιση του πολιτισμού στη γη, ποτέ μέχρι τώρα δεν είχαμε πιο καταστροφική συμπεριφορά του ανθρώπου, με τα πρώτα σημάδια να εμφανίζονται στις αρχές της βιομηχανικής επανάστασης και να εντείνονται τα τελευταία χρόνια. Από το 1990 οι επιστήμονες άρχισαν να κτυπούν καμπανάκια για το κλίμα είχαμε για παράδειγμα τη διάσκεψη του Ρίο, το πρωτόκολλο του Κυότο και πολλά άλλα χωρίς όμως το επιθυμητό αποτέλεσμα.

Έτσι φτάσαμε στη σημερινή κατάσταση με την Κύπρο να βρίσκεται σε ένα πολύ ευαίσθητο σημείο του πλανήτη και να προβλέπουν για μας μέγιστες θερμοκρασίες του καλοκαιριού κατά 50C μεγαλύτερες, τροπικές νύκτες με έντομα και αρρώστιες, μείωση της βροχόπτωσης και πολλά άλλα δεινά.

Χτες μάλιστα το Παγκόσμιο Ανθρωπιστικό Φόρουμ, ο οργανισμός του οποίου ηγείται ο πολύ αγαπητός εδώ στην Κύπρο Κόφι Αναν, ανακοίνωσε ότι λόγω των Κλιματικών Αλλαγών τώρα χάνουν τη ζωή τους 300 000 άνθρωποι το χρόνο και ότι το 2030 ο αριθμός των πληγέντων θα είναι 600εκ άνθρωποι με ένα οικονομικό κόστος των 300δις δολαρίων.

Όμως αυτή δεν είναι η ώρα να σας χαλάσω το κέφι σας αλλά να απολαύσουμε το πλούσιο θέαμα από την κυπριακή φύση που μας προσφέρουν τα μέλη του φωτογραφικού ομίλου και οι φωτογραφίες του πολύ αγαπημένου σε όλους Τάκη Δημητριάδη για τη θάλασσα, ένα πολύ επίκαιρο θέμα για την Κύπρο με την παράνομη βύθιση του πλοίου για τουρισμό στο Παραλίμνι και τη καταστροφική μανία για κατασκευές μαρίνων με πολυτελείς επαύλεις και πενταόροφες πολυκατοικίες 500 μέτρα από την ακτή.

Σας ευχαριστώ πολύ,
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος


Άρθρα

Άρθρα

 Διάφορες αγορές σε πόλεις που επισκέφθηκα

 Διάφορες αγορές σε πόλεις που επισκέφθηκα

Λαικές Αγορές σε διάφορες χώρες                
  • 19-05-2024 23:02:14
  • Hits 52

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 235

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 252

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 257

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 394