Περιβαλλοντικά Βραβεία 2009

Αγαπητοί φίλοι,

Πρέπει πρώτα να ευχαριστήσω το κόμμα μου, το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών για την πρόσκληση να προσφωνήσω τα περιβαλλοντικά βραβεία στα οποία προτού διοριστώ Επίτροπος, ήμουν πάντοτε αναμεμιγμένος στη διοργάνωσή τους
Μια φορά ένας φίλος μου με πήρε τηλέφωνο και μου είπε ότι το προηγούμενο βράδυ έβλεπε στην τηλεόραση, με την κόρη του, σκηνές με τους τολμηρούς ακτιβιστές της Greenpeace που μέσα από τις βαρκούλες τους προσπαθούσαν να σταματήσουν τα φαλαινοθηρικά και να προστατέψουν τις φάλαινες.

Και συνέχισε λέγοντάς μου ότι ένοιωσαν και οι δύο τύψεις που κάθονταν στις πολυθρόνες τους χωρίς να κάνουν κάτι και έτσι με πήραν τηλέφωνο να τους συμβουλέψω και να τους κάνω εισηγήσεις.

Τέτοιες ενοχές είχα και εγώ πολλά χρόνια και θυμάμαι ότι γίνονταν ακόμη πιο έντονες στα περιβαλλοντικά βραβεία, όπου το κάθε βραβείο δίνεται εις μνήμη και ενός άξιου ανθρώπου που η ζωή και η δράση τους αποτελούν παράδειγμα για όλους εμάς.

Ο Μιχάλης Μιχαηλίδης, ο Νεοπτόλεμος Μιχαηλίδης, ο Αντρέας Αχιλλίδης, η Ρένα Κυριάκου, ο Αλέξης Θεοδοσιάδης αγωνίστηκαν μέσω της δουλειάς και της δράσης τους να αφήσουν σε εμάς ένα καλύτερο κόσμο.

 Ευτυχώς υπάρχουν ακόμη τέτοιοι άνθρωποι τους οποίους το Κίνημα λόγω της έντονης δράσης του είναι εύκολο να τους εντοπίσει. Αυτός είναι ένας από τους κύριους λόγους για την πολύχρονη επιτυχία του θεσμού των περιβαλλοντικών βραβείων.

Τα τελευταία χρόνια ο πλανήτης αντιμετωπίζει σοβαρά προβλήματα σε βαθμό που αρχίσαμε πλέον να συζητούμε και την επιβίωση του ιδίου του ανθρώπου. Ποτέ πριν δεν υπήρχε τόσο πολύ διοξείδιο του άνθρακα στην ατμόσφαιρα και δεν χωρεί καμιά αμφιβολία πλέον, ότι οφείλεται στην ανθρώπινη δραστηριότητα.

Αν πραγματικά νοιαζόμαστε για το τι κόσμο θα κληρονομήσουμε στα παιδιά μας, τότε θα πρέπει πρώτα να σταματήσουμε να βρίσκουμε δικαιολογίες και να προσπαθούμε να αποφύγουμε τις ευθύνες μας.

Τα μέτρα τα οποία πρέπει να πάρουμε για μείωση των εκπομπών είναι ήδη γνωστά σε μας και δεν είναι τίποτα άλλο από τις πολυσυζητημένες ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, μονώσεις κτιρίων, πιο αποδοτική χρήση ενέργειας και χρήση μαζικών μέσων μεταφορών.

Παράλληλα θα πρέπει να σταματήσουμε να συμπεριφερόμαστε τόσο εγωιστικά και να σπαταλούμε τους πόρους και το φυσικό πλούτο του νησιού μας για δικό μας όφελος αγνοώντας τη ζημιά που αφήνουμε πίσω μας.

Ο κάθε ένας από εμάς πρέπει να κάνει το κομμάτι που του αναλογεί γι αυτό και το σύνθημα είναι "σκέψου παγκόσμια, δράσε τοπικά" και σήμερα έχουμε την τιμή να βραβεύσουμε ανθρώπους που έχουν κάνει το σύνθημα αυτό πράξη.

Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:40:45
 • Hits 153
Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Ευημερία των ζώων -αλλαγές στο νόμο που έγιναν το 2020

Έκθεση της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Περιβάλλοντος για το νομοσχέδιο «Ο περί Προστασίας και Ευημερίας των Ζώων (Τροποποιητικός) Νόμος του 2019» Παρόντες:Αδάμος Αδάμου, πρόεδρος Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης Χαράλαμπος...

 • 28-01-2023 19:39:52
 • Hits 679

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 316
Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Η ανάγκη για σωστή ενεργειακή πολιτική

Στην Κύπρο όταν αναφέρονται για ενεργειακή πολιτική, αυτόματα επικεντρώνονται στο φυσικό αέριο και αρχίζουν και οι συζητήσεις για αγωγούς, τα προβλήματα με την Τουρκία κλπ. Όμως μια σωστή ενεργειακή πολιτική πρέπει...

 • 13-11-2022 18:16:34
 • Hits 303
Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Τι ζώα έχετε στο σπίτι;

Το Μάρτιο του 2021 δημοσιεύθηκε στην επίσημη εφημερίδα της δημοκρατίας ο Κανονισμός 95/2021 που αναφέρεται στην κατοχή και πώληση ζώων.Η αλήθεια είναι ότι περίμενα ότι με την εφαρμογή αυτού του κανονισμού, θα λύνονταν σταδιακά πολλά προβλήματα που αντιμετωπίζουμε σε αυτή τη...

 • 06-08-2022 09:33:20
 • Hits 804
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3835