Υπαρκτός σε μεγάλο βαθμό ο κίνδυνος απερήμωσης της Κύπρου
Προάγγελος των κλιματικών αλλαγών και στη χώρα μας θεωρούνται οι ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες

Οι ασυνήθιστα ψηλές θερμοκρασίες αποτελούν ανησυχητικό φαινόμενο, αφού θεωρούνται προάγγελος των κλιματικών αλλαγών. Με αφορμή τον καύσωνα και τις ψηλές θερμοκρασίες που επικρατούν στη χώρα μας τις τελευταίες ημέρες, η «Σ» επικοινώνησε χθες με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ο οποίος προειδοποίησε για το ενδεχόμενο ερημοποίησης της Κύπρου λόγω των κλιματικών αλλαγών.

Ακραία καιρικά φαινόμενα
Οι ψηλές θερμοκρασίες αποτελούν ακραία καιρικά φαινόμενα, αφού δεν συμβαίνουν κάθε χρόνο. Αν η κατάσταση αυτή συνεχιστεί με γοργούς ρυθμούς, αυτά που τώρα αποκαλούμε ως ακραία, θα γίνουν συνηθισμένα, σύμφωνα με δοκιμασμένα μοντέλα των κλιματικών αλλαγών. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, οι αρμόδιοι, λόγω των ψηλών θερμοκρασιών και του τρόπου που βρέχει, έχουν έγνοια για τις κλιματικές αλλαγές. Ωστόσο, για να επιβεβαιωθεί αυτή η ανησυχία και να μπορούν να μιλούν με σιγουριά, πρέπει να περάσουν περίπου δεκαπέντε χρόνια.

«Ο λόγος που μιλούν για πλημμύρες λόγω των κλιματικών αλλαγών, είναι γιατί μπορεί να έχει λίγες βροχές κάθε μέρα ή να μη βρέχει για μεγάλο διάστημα και ξαφνικά να βρέχει πολύ για μεγάλο διάστημα. Ο τρόπος που θα αλλάξει το μοτίβο της βροχόπτωσης, θα κρίνει αν θα υπάρξουν πλημμύρες ή όχι», εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου. Ερωτηθείς για τους λόγους που επικρατεί το συγκεκριμένο κλίμα στις μέρες μας, ο κ. Θεοπέμπτου έθιξε το θέμα της ρύπανσης του περιβάλλοντος.

«Εκπέμπουμε τόσους ρύπους, και κανένας, πλην της Ευρωπαϊκής Ένωσης, δεν παίρνει σοβαρά μέτρα. Ελπίζουμε πως η κατάσταση μπορεί να βελτιωθεί, αλλά μπορεί και να χειροτερέψει, με κάποια έκρηξη ηφαιστείου ή με τεράστιες πυρκαγιές. Ωστόσο, ό,τι και αν συμβεί, τα πράγματα δεν αλλάζουν από τον ένα χρόνο στον άλλο, αφού η γη για να αντιδράσει θέλει χρόνια. Γι’ αυτό, ακόμα και αν σταματήσουμε να εκπέμπουμε ρύπους, δεν σημαίνει πως σύντομα θα είμαστε εντάξει. Για να συμβεί αυτό θα χρειαστούν εκατοντάδες χρόνια. Με βάση τούτο, προβλέπεται αύξηση της θερμοκρασίας και της βροχόπτωσης. Το καλοκαίρι θα είναι μεγαλύτερο κατά πέντε με έξι εβδομάδες και η θερμοκρασία θα ανέβει. Σε 50-60 χρόνια η θερμοκρασία θα είναι πέντε βαθμούς πιο πάνω από αυτό που εμείς σήμερα ονομάζουμε καύσωνα. Οι νύχτες θα είναι πιο ζεστές. Όλα αυτά θα επηρεάσουν την Κύπρο και τη φύση. Σε περίπου είκοσι χρόνια το κλίμα στην Κύπρο θα είναι παρόμοιο με αυτό στο Κάιρο», πρόσθεσε.

Θα γίνουμε έρημος;
Απερήμωση είναι η διαδικασία της σταδιακής υποβάθμισης της γονιμότητας και της παραγωγικότητας του εδάφους σε ξηρές περιοχές, ως αποτέλεσμα διαφόρων ανθρώπινων δραστηριοτήτων και των κλιματικών αλλαγών. Δυστυχώς, το ενδεχόμενο απερήμωσης της Κύπρου είναι υπαρκτό, με το σχετικό ποσοστό να κυμαίνεται περίπου στο 70%. «Ένα δένδρο βλαστά στην Κύπρο γιατί του αρέσει η θερμοκρασία και η βροχόπτωση του τόπου μας. Εάν αυτές οι συνθήκες αλλάξουν, τότε θα χάσουμε τα δένδρα. Επίσης, εάν το κλίμα στο Τρόοδος γίνει επίσης θερμό, τότε θα χάσουμε και τα φυτά που βλαστούν εκεί. Αν ξεκινήσεις να χάνεις φυτά, τότε δεν έχεις πιθανότητες για αύξηση του πρασίνου. Τα πουλιά και τα ζώα δυσκολεύονται εξίσου και έτσι ξεκινά η διαδικασία απερήμωσης», εξήγησε ο κ. Θεοπέμπτου. Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος δήλωσε ότι κάτι τέτοιο άρχισε, ήδη, να συμβαίνει, με ζωντανό παράδειγμα τη χιονόπτωση στο Τρόοδος, που βιώνει πρώτο την αλλαγή της θερμοκρασίας. Τη δεκαετία του ΄80 τα χιόνια έφταναν και ξεπερνούσαν το ένα μέτρο, ενώ πλέον φτάνουν μόλις τα μερικά εκατοστά.

Τα μέτρα αντιμετώπισης
ΕΦΟΣΟΝ γνωρίζουμε ότι αυτές οι αλλαγές επηρεάσουν την Κύπρο, και θα έχουν επιδράσεις στη γεωργία, στη ζήτηση του νερού και σε πολλούς άλλους τομείς, πρέπει να προετοιμαστούμε, λαμβάνοντας τα σωστά μέτρα. Μερικά από τα μέτρα που πρότεινε ο κ. Θεοπέμπτου είναι:
1) Να προσέχουμε και να μειώσουμε την κατανάλωση του νερού.
2) Να χτίζουμε κτίρια που να μη χρειάζονται πολλή ενέργεια.
3) Να χτίζουμε διαφορετικά τις πόλεις μας με μεγάλους ανοικτούς χώρους, για να μη συσσωρεύεται η θερμοκρασία.

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 170

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 182

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 189

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 245

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 213