Νέες φωτογραφίες - ντοκουμέντα φέρνει στο φως ο οργανισμός θαλάσσιων ερευνών Νηρέας, οι οποίες απεικονίζουν παράνομες αλιεύσεις καρχαριών στα νερά της ελεύθερης περιοχής Αμμοχώστου.

Σύμφωνα με τον οργανισμό, επιτήδειοι «επιχειρηματίες» δραστηριοποιούνται εκμεταλλευόμενοι την «απάθεια» των αρμόδιων τμημάτων, διαφημίζοντας την Κύπρο και διαδικτυακά ως προορισμό για ψάρεμα καρχαριών. «Πρόκειται για ναυλωμένες εν πλω εκδρομές οι οποίες στοιχίζουν πάνω από χίλια ευρώ την ημέρα για έναν τουρίστα, στον οποίο υπόσχονται ότι θα ψαρέψει καρχαρία. Είναι σκάφη που είναι γραμμένα στο τμήμα εμπορικής ναυτιλίας σαν τουριστικά σκάφη, αλλά δεν έχουν καμία άδεια για αλιεία και κανείς δεν τους ελέγχει» κατήγγειλε στη «Σ», ο Μιχάλης Παπαδημητρίου, διευθυντής του οργανισμού. Οι φωτογραφίες, που αποτελούν επίτευγμα για τους τουρίστες, κάνουν τον γύρο του κόσμου, μέσα από τα κοινωνικά δίκτυα, ενώ αρκετές οργανώσεις επικρίνουν τις κυπριακές Αρχές σχολιάζοντας τις φωτογραφίες.

Πιθανή καταγγελία της Κυπριακής Δημοκρατίας
Ο οργανισμός θαλάσσιων ερευνών Νηρέας, σύμφωνα με τον κ. Παπαδημητρίου, δεν έλαβε καμία πειστική απάντηση ούτε μετά το πρόσφατο δημοσίευμα της εφημερίδας μας, σε σχέση με την παράνομη αλίευση των καρχαριών, και είναι έτοιμος να καταγγείλει την Κυπριακή Δημοκρατία στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο.

«Ο Νηρέας προέβη επανελειμμένως σε υποδείξεις προς το Τμήμα Αλιείας και το αρμόδιο Υπουργείο, προκειμένου να συστήσει την προσοχή τους για την παράνομη πράξη αυτών των εταιρειών με θύμα τα προστατευόμενα είδη των θαλάσσιων νερών του τόπου μας» ανέφερε. «Οι φωτογραφίες με τα 'επιτεύγματα' των τουριστών επικρίνονται από πολλούς πολίτες και οργανώσεις», υποστήριξε ο κ. Παπαδημητρίου, προσθέτοντας ότι οι αρμόδιες Αρχές παραμένουν απαθείς στις εκκλήσεις του οργανισμού. «Αν εξαφανιστούν οι καρχαρίες από τα θαλάσσια νερά της Κύπρου, τότε εξαφανίζεται η βιοποικιλότητα της θάλασσας και είναι λυπηρό να αφήνουμε επιτήδειους να καταστρέφουν τον φυσικό μας πλούτο», τόνισε.
«Πρέπει επιτέλους να εμποδίσουμε τη δράση αυτών των ανθρώπων, που επιχειρούν παράνομα στη θάλασαα και κερδοσκοπούν με τις ευλογίες του κράτους» υπογράμμισε.

Ευρωπαϊκός κανονισμός
Από πλευράς του, ο επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, εξέφρασε με δηλώσεις του στη «Σ» την απογοήτευσή του για την παράνομη αλίευση καρχαριών, επισημαίνοντας την αναγκαιότητα για αυστηρότερη επιτήρηση στις θαλάσσιες δραστηριότητες.

«Υπάρχει ευρωπαϊκός κανονισμός που απαγορεύει την αλίευση καρχαριών και ιδιαίτερα των προστατευόμενων ειδών. Είναι απαράδεκτο να δραστηριοποιούνται εταιρείες αποκομίζοντας χρήματα, εκμεταλλευόμενες τις Αρχές της Δημοκρατίας.

Το Τμήμα Αλιείας, διά εκπροσώπου του ανέφερε στη «Σ» ότι οι συγκεκριμένες εταιρείες δεν έχουν λάβει καμίαν άδεια από το Τμήμα Αλιείας. Το τμήμα είναι ενήμερο και προσπαθεί να θέσει τέρμα στις παράνομες αυτές ενέργειες, ώστε αυτές οι εταιρείες να υποχρεώνονται να παίρνουν άδειες από το τμήμα, προκειμένου να παρακολουθούνται οι δραστηριότητές τους και να τίθενται περιοριστικά μέτρα.

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 170

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 182

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 189

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 245

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 213