Η παράνομη ανέγερση υποστατικών συντείνει στο πρόβλημα των πλημμυρών - Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ Στέλιος Αχνιώτης τονίζει πως θα πρέπει άμεσα να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί άμεσης κατεδάφισης των παράνομων κτισμάτων

ΤΟ ΕΤΕΚ προβαίνει σε παρεμβάσεις, για να ευαισθητοποιήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να εμποδίζονται ή και να προλαμβάνονται οι παρανομίες


Μέσα σε ολόκληρα ποτάμια κτίζονται ολόκληρες γειτονιές από σπίτια και πολυώροφες πολυκατοικίες, οι οποίες βρίσκονται υπό τη διαρκή απειλή του αστάθμητου παράγοντα… βροχή. Δεν είναι τυχαίο που σε ορισμένες περιοχές, όπως είναι το Πέρα Χωριό Νήσου, στη Λάρνακα στην περιοχή Προδρόμου, καθώς στην περιοχή της Δυτικής Λεμεσού, οι βροχοπτώσεις καθιστούν τους δρόμους αδιάβατους και για να τους διαπεράσουν οι πολίτες χρειάζονται… γόνδολες.

Να κατεδαφίζονται τα παράνομα

Ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ, Στέλιος Αχνιώτης, ανέφερε στη «Σ» ότι υπάρχουν πολλές παράνομες δραστηριότητες στα όρια των κοινοτήτων, οι οποίες εμποδίζουν την ομαλή ροή των ποταμών. «Μπορεί να είναι σπίτια, μπορεί να είναι πρόχειρα υποστατικά, να είναι και ολόκληρες πολυκατοικίες, που έχουν κτιστεί κοντά ή στις παρυφές ποταμών παράνομα ή με την ανοχή των τοπικών κοινοτήτων», τόνισε ο κ. Αχνιώτης.

Συμπλήρωσε, περαιτέρω, ότι υπάρχουν πλαίσια ορίων των κτισμάτων, τα οποία πρέπει να είναι σε αποστάσεις ασφαλείας από τα περάσματα των όμβριων υδάτων. «Οι τοπικές Αρχές», ανέφερε, «ελέγχουν τις αιτήσεις και παρ΄ όλα αυτά δίνουν εγκρίσεις για την ανέγερση κτισμάτων ή μπορεί αυτά να γίνονται παράτυπα. Το ΕΤΕΚ προβαίνει σε παρεμβάσεις, για να ευαισθητοποιήσει τόσο τους πολίτες όσο και τις τοπικές Αρχές, προκειμένου να εμποδίζονται ή και να προλαμβάνονται οι παρανομίες». Ο κ. Αχνιώτης επισήμανε ότι το ΕΤΕΚ πιέζει αρμόδιους φορείς όπως αναλαμβάνουν τις ευθύνες τους για τέτοιου είδους παρεμβάσεις, μέσα από τις αρμοδιότητες που έχουν.

Εξάλλου, όπως συμπλήρωσε, όταν διαπιστώνονται οι παρανομίες, αποτελεί σοβαρό εμπόδιο το γεγονός ότι δεν υπάρχουν οι μηχανισμοί γρήγορης αποκατάστασης. «Όταν διαπιστώνονται οι παρανομίες στους ποταμούς δεν πρέπει να περιμένουμε να πλημμυρίσουν οι οικίες, να παρασυρθούν οχήματα και να ρίχνουμε ευθύνες στην κακοκαιρία», υπογράμμισε, τονίζοντας ότι άμεσα θα πρέπει να ενεργοποιούνται οι μηχανισμοί άμεσης κατεδάφισης των παρανομιών.

Ιεράρχηση βελτιώσεων στα οδικά δίκτυα

Ο κ. Αχνιώτης, σε σχέση με τον χείμαρρο στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ, είπε πως είναι ένα οδικό δίκτυο που κατασκευάστηκε πριν από πολλά χρόνια με τα δεδομένα της εποχής και δεν λήφθηκε μέριμνα για τη βελτίωσή του. «Όπου κρίνουμε ότι υπάρχουν επικίνδυνα σημεία, όπως η Λεωφόρος Αμμοχώστου, δεν θα πρέπει να περιμένουμε νέες μελέτες, να περιμένουμε να εξευρεθούν τα κονδύλια, αλλά να προβαίνουμε στις απαραίτητες βελτιώσεις, ώστε να αποφευχθούν οι κίνδυνοι».

Σε σχέση με τα οδικά δίκτυα, ο πρόεδρος του ΕΤΕΚ συμπλήρωσε ότι πρέπει να ιεραρχείται, με βάση την επικινδυνότητά τους, η ανακατασκευή τους. «Πρέπει να γίνονται υδρολογικές μελέτες, καθώς οι βροχοπτώσεις είναι πιο έντονες και πιο συχνές, άρα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη οι μεγαλύτερες ποσότητες όμβριων υδάτων», είπε. Σε επίπεδο έργων υποδομής, συμπλήρωσε ο κ. Αχνιώτης, θα πρέπει να λαμβάνονται υπόψη πως αυτά επηρεάζουν τα σημεία των ποταμών.

Τα αντιπλημμυρικά έργα

Η ΑΝΑΠΛΗΡΩΤΡΙΑ Διευθύντρια του Τμήματος Δημοσίων Έργων, Χρυστάλλα Μαλλούπα, επισήμανε ότι οι Επαρχιακές Διοικήσεις και οι Δημοτικές Αρχές θα πρέπει να βάζουν τους όρους τους για κάθε έργο που ανεγείρεται, ώστε να οδηγούνται τα όμβρια ύδατα στον προορισμό τους. «Το νερό δεν ξεχνά ποτέ την κατεύθυνσή του», είπε χαρακτηριστικά. «Στις βελτιώσεις των δρόμων που προγραμματίζονται τα τελευταία χρόνια», επισήμανε, «λαμβάνονται υπόψη τα αντιπλημμυρικά έργα αλλά υπάρχουν δίκτυα που χρήζουν βελτίωσης και ήδη γίνονται οι απαραίτητες μελέτες».

Η διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές…

Η ΝΟΜΟΘΕΣΙΑ για τη διαχείριση των αποβλήτων από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και κατασκευές (ΑΕΚΚ), τόνισε ο επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δεν τηρείται. Το αποτέλεσμα είναι να ρίχνονται στους ποταμούς τα μπάζα και να αποτελούν έναν παράγοντα των πλημμυρών. Επίσης, ανέφερε πως, όταν η γη καλύπτεται με σκληρές επιφάνειες, μη απορροφητικές, τότε τα όμβρια ύδατα δεν μπορούν να εισρεύσουν στη γη και γι’ αυτό προκύπτουν προβλήματα, όπως αυτό στην περιοχή του ΣΟΠΑΖ. Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, μια λύση στα προβλήματα είναι η συλλογή του νερού για επαναχρησιμοποίηση.

Σημειώνεται ότι το θέμα τέθηκε σε Οδηγία της Ε.Ε., ενώ σε άλλες χώρες εφαρμόζεται. «Το πιο ωραίο, όμως, είναι ότι με την τεχνική αυτή, η βλάστηση και ιδιαίτερα τα δέντρα μεγαλώνουν εντυπωσιακά», σημείωσε. Ένας απλός και παραδοσιακό τρόπος είναι το σκάψιμο ενός βαθιού αυλακιού, στο κάτω μέρος του οποίου βάζουμε σκύρα (τσιακκίλι) ή ακόμη και ανακυκλωμένα μπάζα και κατά μήκος του αυλακιού τοποθετείται μια σωλήνα με τρύπες για να διανέμει το νερό.

Η σωλήνα καλύπτεται και πάλι με τσιακκίλι και μετά καλύπτεται όλο με χώμα. Με τις τεχνικές αυτές τα οφέλη είναι πολλά, γιατί το νερό της βροχής μένει στο τεμάχιο του ιδιοκτήτη, μειώνοντας έτσι δραματικά τα έξοδα της Τοπικής Αρχής για την κατασκευή οχετών, πετυχαίνουμε αύξηση της υγρασίας τους εδάφους που είναι ευεργετική για τη βλάστηση και τα δέντρα, και ανάλογα με το υπέδαφος μπορεί να εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά.

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 170

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 182

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 189

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 246

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 213