24 Απριλίου 2012 16:53
Όχι στη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα

Δεν υπάρχει η πολυτέλεια να χαθούν οποιαδήποτε έσοδα από τα κρατικά ταμεία, δήλωσε ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Εμπορίου ο Οικονομικός Διευθυντής της Διεύθυνσης Οικονομικών Μελετών και ΕΕ του Υπουργείου Οικονομικών Ανδρέας Χαραλάμπους, τοποθετούμενος αρνητικά όσον αφορά στη μείωση του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα.

Απαντώντας σε ερωτήσεις των βουλευτών κατά τη διάρκεια της συνεδρίας, ο κ. Χαραλάμπους ανέφερε ότι ανταποκρινόμενος σε προηγούμενο αίτημα της Επιτροπής για το θέμα, το Υπουργείο έχει απευθύνει επιστολή στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή κατά πόσο μια μείωση του ΦΠΑ είναι εφικτή και αναμένεται η απάντησή της. Διευκρίνισε όμως ότι ήταν πάγια θέση του τέως Υπουργού Οικονομικών Κίκη Καζαμία πως η Κυβέρνηση δεν συμφωνεί με τη μείωση αυτή.

Σε αναφορά του σε δηλώσεις του Υπουργού Οικονομικών Βάσου Σιαρλή τη Δευτέρα για έλλειμμα της τάξης των 150 - 200 εκ. ευρώ, ο κ. Χαραλάμπους είπε ότι η κυπριακή οικονομία διανύει μια πάρα πολύ δύσκολη περίοδο.

«Δεν έχουμε καθόλου την πολυτέλεια να χάσουμε οποιαδήποτε έσοδα», υπογράμμισε, προσθέτοντας ότι για να είναι εφικτή η απώλεια αυτών των εσόδων θα πρέπει να βρεθούν οι πόροι για κάλυψή τους.

Σημειώνεται ότι σε ανακοίνωσή του στις 21 Μαρτίου, το Υπουργείο Οικονομικών είχε επιβεβαιώσει τη θέση της Κυβέρνησης για μείωση της επιβάρυνσης των ευάλωτων ομάδων του πληθυσμού από την αύξηση της τιμής του ηλεκτρικού ρεύματος, διευκρινίζοντας ότι εισήγηση για το θέμα θα υποβληθεί στο νέο Υπουργό Οικονομικών.

Σε σχόλιο του κατά τη διάρκεια της συζήτησης του θέματος στη συνεδρία ο Πρόεδρος της Επιτροπής Λευτέρης Χριστοφόρου ανέφερε ότι η Επιτροπή έχει αποστείλει ηλεκτρονικά στη Διεύθυνση ΦΠΑ της Ευρωπαϊκής Επιτροπής σχετική επιστολή θέτοντας το ερώτημα αν επιτρέπεται η μείωση ΦΠΑ. Παράλληλα εξέφρασε την απαρέσκειά του για την κυβερνητική θέση.

Σε δηλώσεις του για το θέμα μετά τη συνεδρία, ο Βουλευτής ΑΚΕΛ Κώστας Κώστα ανέφερε ότι «ο Υπουργός Οικονομικών έκανε αυτό που ζήτησε η Επιτροπή Εμπορίου, απέστειλε στην αρμόδια Επιτροπή ΦΠΑ τη σχετική επιστολή και ζητά να μάθει κατά πόσο μπορεί η Κυπριακή Δημοκρατία να προχωρήσει στη μείωση ΦΠΑ».

«Τονίστηκε σήμερα από τον Εκπρόσωπο του Υπουργείου Οικονομικών ότι το Υπουργείο Οικονομικών δεν συμφωνεί με την καθολική μείωση του ΦΠΑ αλλά πιθανόν να συμφωνήσει με μείωση ίσως στους οικιακούς καταναλωτές», πρόσθεσε.

Παράλληλα, εξέφρασε τη θέση ότι «θα πρέπει να αναμένουμε την απάντηση της ΕΕ η οποία θα προέρθει μετά από διαβούλευση με τα υπόλοιπα κράτη της ΕΕ και ακολούθως θα πρέπει οπωσδήποτε να βρούμε και τους τρόπους πώς μπορούμε να βρούμε τα λεφτά αυτά τα οποία θα χαθούν από το ΦΠΑ».

Από πλευράς του ο Βουλευτής ΔΗΚΟ Αγγελος Βότσης ανέφερε ότι «θυμάστε το προηγούμενο σενάριο, το αισιόδοξο, το θετικό, ότι το Υπουργείο Οικονομικών όταν συζητήσαμε το θέμα στην Επιτροπή Εμπορίου είχε δηλώσει ότι συμφωνεί με την ιδέα ότι θα πρέπει να διεκδικήσουμε από την ΕΕ να πάρουμε αυτή τη δυνατότητα ώστε να μειωθεί το ποσοστό του ΦΠΑ στο ηλεκτρικό ρεύμα».

«Αυτή η αισιόδοξη νότα σήμερα γίνεται απαισιόδοξη διότι η Κυβέρνηση δια του εκπροσώπου του Υπουργείου Οικονομικών μας έχει δηλώσει ότι έχει στείλει μεν την επιστολή διερευνητικά για να πάρει την πρώτη θέση της ΕΕ γι’ αυτό το θέμα, αλλά η ίδια η Κυβέρνηση δεν προτίθεται να προχωρήσει σ' αυτή την κατεύθυνση αν δεν βρεθούν οι πόροι με τους οποίους θα καλύψει αυτή τη ζημιά», πρόσθεσε.

Συνέχισε λέγοντας ότι «είναι μια νέα θέση, θα τη μελετήσουμε, έχουμε πει ότι θα πρέπει σίγουρα να δούμε κατά πόσο τα δημόσια οικονομικά μπορούν να διατηρηθούν με τα προβλήματα που έχουν αναφερθεί και από τον Υπουργό Οικονομικών ότι χρειάζονται ακόμη 150 μέχρι 200 εκ., όμως επαναλαμβάνω καταγράφουμε αυτή τη νέα θέση της Κυβέρνησης».

Εισήγηση για μείωση του κόστους εκ μέρους της ΑΗΚ όσων καταναλώνουν μικρότερες ποσότητες ενέργειας, κάτι που κατά τον ίδιο θα ωφελήσει τις οικογένειες χαμηλών εισοδημάτων έκανε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου.

Παράλληλα έκανε λόγο για ανάγκη σωστής ενημέρωσης όσον αφορά στην ανάγκη μείωσης της χρήσης ηλεκτρισμού και για λήψη μέτρων όπως η χρήση έξυπνων τρόπων εξοικονόμησης ενέργειας.

 

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 169

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 181

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 187

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 243

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 212