1 Αυγούστου 2012 17:39
Νέα σχέδια για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, με αφορμή τα νέα σχέδια που έχουν ανακοινωθεί για τις Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας (ΑΠΕ), πληροφορεί το κοινό για θέματα που αφορούν τις εγκαταστάσεις, ιδιαίτερα των φωτοβολταικών.

Σε σημερινή ανακοίνωσή του, ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρει ότι προτού πάρει κάποιος την τελική απόφαση, να τοποθετήσει φωτοβολταϊκά, πρέπει να γνωρίζει πως αν πληρώνει ψηλό λογαριασμό για τη θέρμανση και ψύξη του,  έχει πιο πολλά να κερδίσει από τη θερμομόνωση, παρά από την εγκατάσταση φωτοβολταικών.

«Αν θα τα εγκαταστήσετε στην οροφή», εξηγεί ο κ. Θεοπέμπτου, «δεν είναι εύκολο να κάνετε μετά θερμομόνωση. Ακόμη ένα σημαντικό στοιχείο είναι και το ότι η οροφή θα πρέπει να σηκώνει το βάρος του εξοπλισμού. Οι χρεώσεις για εγκατάσταση σε στέγη με κεραμίδια είναι διαφορετικές από την ταράτσα».

Συνεχίζει λέγοντας ότι «όπως σε όλα τα άλλα τα καταναλωτικά προϊόντα, υπάρχουν και καλά και κακά συστήματα», για να προσθέτει ότι πριν την τελική απόφαση ο ενδιαφερόμενος θα πρέπει να ρωτήσει, να μελετήσει και να ζητήσει προσφορές από διάφορες εταιρείες.

Όπως σημειώνει «κατάλογο εταιρειών που πωλούν φωτοβολταικά θα βρείτε στις σελίδες του συνδέσμου ΣΕΑΠΕΚ και ακόμη περισσότερους προμηθευτές και μεγαλύτερη βοήθεια, για όσους απευθυνθούν στο Ενεργειακό Γραφείο Κυπρίων Πολιτών».

Επίσης, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει πως «ένα καλό σύστημα θα σας δώσει 20 με 25 χρόνια ζωής, υπάρχουν όμως μέρη, τα οποία δεν είναι και τόσο αξιόπιστα». «Δώστε σημασία στις εγγυήσεις, και στα συμβόλαια συντήρησης που θα σας προτείνουν. Εξετάστε όμως και τα μελλοντικά σας σχέδια όσον αφορά τη διάρκεια ζωής του κτηρίου σας, ιδιαίτερα αν σχεδιάζεται να το κατεδαφίσετε και πότε», προσθέτει.

Για αυξημένο κέρδος, αναφέρει πως «μπορεί μια εταιρεία να προσπαθήσει να στριμώξει πολλά φωτοβολταικά σε λίγο χώρο, με αποτέλεσμα το ένα να σκιάζει το άλλο και να έχουν μειωμένη απόδοση», σημειώνοντας πως «είναι σημαντικό να το γνωρίζεται αυτό και το πόσο αυτό θα σας επηρεάσει».

Επιπλέον, ο κ. Θεοπέμπτου εξηγεί πως «ένα σύστημα π.χ. 1KWp σημαίνει 1KW μέγιστη παραγωγή κάτω από ιδανικές συνθήκες» και προσθέτει πως «ένα σύστημα φωτοβολταικών του 1KWp μέσα σε ένα χρόνο θα παράξει στην Κύπρο περίπου 1500KWh με άλλα συστήματα λιγότερο και άλλα περισσότερο, ανάλογα με την αποδοτικότητα».

«Από εδώ μπορείτε να υπολογίσετε με βάση τη τιμή αγοράς πότε περίπου θα πάρετε πίσω τα λεφτά σας και το μελλοντικό κέρδος. Υπόψη ότι το συμβόλαιο έχει διάρκεια 15 χρόνια  πολύ λιγότερη δηλαδή από ότι η διάρκεια ζωής του εξοπλισμού. Παράλληλα, ορισμένα τραπεζικά ιδρύματα αναλαμβάνουν όλο το κόστος εγκατάστασης, εσείς δεν πληρώνετε απολύτως τίποτα και το εισόδημα από την πώληση ηλεκτρισμού αποτελεί τη δόση του δανείου», συμπληρώνει.

Επιπροσθέτως, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος αναφέρει: «Αν έχετε στέγη με κεραμίδια που βλέπει σε λάθος κατεύθυνση .... την πατήσατε! Για αυτό αν προγραμματίζετε να κτίσετε σύντομα πρέπει οπωσδήποτε να λάβετε σοβαρά υπόψη το χώρο που θα εγκατασταθούν τα φωτοβολταικά είτε τώρα είτε στο μέλλον. Υπόψη ότι φωτοβολταικά μπορούν να εγκατασταθούν και σε υπερυψωμένη βάση στο έδαφος, εφόσον καλύπτεται από την αρμόδια πολεοδομική αρχή σχετικά με την νομοθεσία για φωτοβολταικά συστήματα».

Επίσης, αναφέρει πως «τα συστήματα που ακολουθούν τον ήλιο τοποθετούνται στο έδαφος και έχουν πολύ μεγαλύτερη απόδοση, αλλά ψηλότερο κόστος».   

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 169

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 181

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 187

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 243

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 212