Αναστάτωση και στη χώρα μας για τα καλαμπόκια της «Μονσάντο» - Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες καθησυχάζουν, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία τρύπα στη νομοθεσία και πως οι καταναλωτές είναι ασφαλείς

Ο Χ. ΘΕΟΠΕΜΠΤΟΥ καταγγέλλει την ύπαρξη υπεραγορών, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία


Στον απόηχο του παγκοσμίου σάλου που προκάλεσαν τα αποτελέσματα γαλλικής μυστικής έρευνας για τα γενετικά τροποποιημένα καλαμπόκια της εταιρείας «Μονσάντο» και του φυτοφαρμάκου Round up, έντονες είναι οι ανησυχίες για το κατά πόσον και οι Κύπριοι καταναλωτές βάζουν στο πιάτο τους προϊόντα που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, χωρίς καν να το γνωρίζουν. Την ίδια στιγμή, οι Υγειονομικές Υπηρεσίες παρουσιάζονται καθησυχαστικές, επισημαίνοντας ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς.

Υπενθυμίζεται ότι η έρευνα που είδε το φως της δημοσιότητας προχθές, και η οποία διεξήχθη μυστικά στη Γαλλία για δύο χρόνια, προκειμένου να αποφευχθούν οι πιέσεις από τα διάφορα lobbies που στηρίζουν την «Μονσάντο», για διακοπή της, προκάλεσαν παγκόσμιο συγκλονισμό. Όπως προκύπτει, το 50-80% των θηλυκών ποντικιών που χρησιμοποιήθηκαν ως πειραματόζωα, εμφάνισαν καρκίνο του μαστού, ενώ το 50% των αρσενικών εμφάνισαν άλλους είδους όγκους, πρόωρο θάνατο, όπως και ηπατικές και νεφρικές παθήσεις.

«Πολλά στοιχεία για να μας ανησυχούν»

Η είδηση αυτή προκαλεί ανησυχίες και στους Κύπριους καταναλωτές, καθώς, σύμφωνα με καταγγελίες του Επιτρόπου Περιβάλλοντος, Χαράλαμπου Θεοπέμπτου, υπάρχουν υπεραγορές, οι οποίες δεν συμμορφώνονται με τη νομοθεσία για υποχρεωτική τοποθέτηση προϊόντων που περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, σε ξεχωριστά ράφια με σχετική επισήμανση. Ο κ. Θεοπέμπτου καταγγέλλει, επίσης, ότι ενώ υπάρχουν προϊόντα στα ράφια των υπεραγορών, τα οποία περιέχουν ποσότητες γενετικά τροποποιημένων καλαμποκιών, εντούτοις, όπως ανέφερε, δεν υπάρχει καμία αναφορά στις ετικέτες τους. Επισημαίνεται ότι, με βάση οδηγία της Ε.Ε., οποιοδήποτε τρόφιμο περιέχει πέραν του 0,9% συστατικό από γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς, τότε θα πρέπει να αναγράφεται στην ετικέτα του.

«Υπάρχουν πολλά στοιχεία για να μας ανησυχούν, διότι δεν υπάρχει πάντα η σωστή σήμανση», σημείωσε ο κ. Θεοπέμπτου, ο οποίος πρόσθεσε ότι το μεγάλο πρόβλημα εστιάζεται στο ότι, αν τα προϊόντα μιας εταιρείας περιέχουν γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς χωρίς να το αναγράφουν, το κράτος δεν δικαιούται να το γνωστοποιήσει, εκτός και αν υπάρχει σχετική δικαστική απόφαση.

Οι Υγειονομικές Υπηρεσίες

Την ίδια στιγμή, οι αρμόδιες υπηρεσίες καθησυχάζουν, επισημαίνοντας πως δεν υπάρχει καμία τρύπα στη νομοθεσία και πως οι καταναλωτές είναι ασφαλείς. Το Sigmalive επικοινώνησε για το θέμα με τον Αναπληρωτή Διευθυντή των Υγειονομικών Υπηρεσιών, Χρίστο Χρίστου, ο οποίος ανέφερε ότι οι έλεγχοι είναι συνεχείς. Σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, οι υπεραγορές είναι υποχρεωμένες να τοποθετούν αυτού του είδους τα τρόφιμα σε ξεχωριστό ράφι, όπου θα υπάρχει σχετική επισήμανση.

«Αν εντοπιστεί τέτοιο προϊόν σε άλλο ράφι, τότε η υπεραγορά υποχρεώνεται να συμμορφωθεί και της επιβάλλονται ποινές», υπογράμμισε, προσθέτοντας πως σε πρόσφατο έλεγχο εντοπίστηκαν τέτοιου τύπου παρανομίες από μεγάλες υπεραγορές, οι οποίες και αναγκάστηκαν να συμμορφωθούν. Σε ό,τι αφορά τη σήμανση πάνω στις ετικέτες των προϊόντων, σύμφωνα με τον κ. Χρίστου, υπάρχει εθνικό πρόγραμμα ελέγχου, βάσει του οποίου, αν εντοπιστεί προϊόν χωρίς σχετική σήμανση και με περιεκτικότητα σε γενετικά τροποποιημένους οργανισμούς πέραν του 0,9%, τότε ο εισαγωγέας/παραγωγός υποχρεώνεται να διορθώσει την ετικέτα. Αν πάλι το τρόφιμο θεωρηθεί επιβλαβές για τη δημόσια υγεία, τότε γνωστοποιείται στο κοινό και στη συνέχεια αποσύρεται από την αγορά.

Κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία

ΕΚΚΛΗΣΗ προς την Κυβέρνηση να ερευνήσει με πλήρη υπευθυνότητα και σοβαρότητα το ενδεχόμενο να κυκλοφορούν στην κυπριακή αγορά μεταλλαγμένο καλαμπόκι της Monsanto και φυτοφάρμακο με την ονομασία «Round up», απευθύνει το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών.

Η εκπρόσωπος Τύπου του Κινήματος Ελένη Χρυσοστόμου είπε ότι όλες οι ζωοτροφές που εισάγονται πλέον στην Κύπρο περιέχουν μεταλλαγμένο καλαμπόκι, γι’ αυτό και η Κυβέρνηση πρέπει άμεσα να διερευνήσει το θέμα και να προστατεύσει τους Κύπριους πολίτες. Αναφορικά με το ζιζανιοκτόνο «Round Up», η κ. Χρυσοστόμου σημείωσε ότι χρησιμοποιείται ευρέως στην Κύπρο, τόσο στη γεωργία όσο και για ψεκασμούς της παρόδιας βλάστησης, γεγονός που αποτελεί κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 170

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 182

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 189

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 245

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 213