Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαρ. Θεοπέμπτου προειδοποιεί ότι θα γίνουμε έρημος
Μπορεί να μη γίνουμε Σαχάρα, αλλά θα χάσουμε πολλά φυτά και δέντρα, ενώ το καλοκαίρι θα πάρει παράταση δύο μηνών, θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες και θα λέμε το νερό-νεράκι, το οποίο κάποιες φορές μπορεί και να μας… πνίξει

Η ερημοποίηση της Κύπρου είναι πλέον ένα ανοικτό ενδεχόμενο και εάν δεν ληφθούν άμεσα, στοχευμένα και προς την ορθή κατεύθυνση μέτρα, οι νέες κλιματικές αλλαγές θα μας… κτυπήσουν αλύπητα. Αν και κινούμαστε ως κράτος προς την ορθή κατεύθυνση, εντούτοις το βήμα σημειωτόν με το οποίο προχωρούν τα πράγματα δυσχεραίνει την κατάστασή μας. Κι έτσι μέχρι το τέλος του αιώνα που διανύουμε αναμένονται αυξήσεις στη θερμοκρασία, επέκταση του καλοκαιριού άλλους δύο μήνες, συχνή ανομβρία και καταρρακτώδεις βροχές που θα πλημμυρίζουν περιοχές της νήσου. Όμως, υπάρχει ακόμα φως στο τούνελ, αφού θεωρείται απίθανη η βύθιση της Κύπρου, όπως πιστεύεται από μερικούς επιστήμονες και η ερημοποίηση που θα επέλθει δεν θα είναι ίδια με τη Σαχάρα, αλλά δεν θα υπάρχουν φυτά και δέντρα.

Μιλώντας στην εφημερίδα μας, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου ανέφερε πως παρόλο που έγινε μελέτη για τον κίνδυνο απερήμωσης της Κύπρου και στην οποία καθορίζονται οι περιοχές όπου υπάρχει σοβαρό ενδεχόμενο ερημοποίησής τους, καθώς και μέτρα και σενάρια για το τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποτρέψουμε, εντούτοις μέχρι στιγμής δεν πήραμε ικανοποιητικά προληπτικά μέτρα. «Υπάρχει η μελέτη, δεν πήραμε τα μέτρα. Είναι παρά πολύ δύσκολο να αποτρέψουμε το φαινόμενο, ένεκα του ότι δεν πήραμε μέτρα που έπρεπε.

Πρέπει να είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις συνέπειες. Το γεγονός πως θα μειωθεί 15-20% η βροχόπτωση θα αλλάξει ο τρόπος με τον οποίο έρχεται η βροχή, θα έχουμε πιο υψηλές θερμοκρασίες σε μέσο όρο και μέρες. Υπολογίζεται πως μέχρι τέλος του αιώνα το καλοκαίρι θα αυξηθεί κατά δύο μήνες. Όταν επέρχεται τόσο μεγάλο διάστημα βροχής και ανομβρίας, τα φυτά και δέντρα δεν θα αντέξουν αυτές τις αλλαγές και θα αρχίσουν να χάνονται. Επιπρόσθετα θα πληγεί και η γεωργία, ενώ υπάρχει και κίνδυνος να εμφανιστούν ασθένειες που τώρα εμφανίζονται σε κλίμα που ενδέχεται να έχουμε εμείς».

Οι πάγοι και η Μεσόγειος

Ερωτηθείς εάν θα γίνουμε έρημος όπως τη Σαχάρα, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος απάντησε αρνητικά, σημειώνοντας πως απλά δεν θα έχουμε φυτά και δέντρα σε τέτοιο βαθμό όπως τώρα. «Δεν θα φτάσουμε στο σημείο της Σαχάρας που είναι όλο άμμος», συμπλήρωσε. Πέραν τούτου, συνέχισε, θα αλλάξει και ο τρόπος βροχόπτωσης. «Θα υπάρχουν μέρες ανομβρίας και άλλες με έντονες βροχοπτώσεις που θα δημιουργούν πλημμύρες και γι' αυτό ξεκινήσαμε να υλοποιούμε την οδηγία για τις πλημμύρες με τον εντοπισμό των περιοχών, λαμβάνοντας και μέτρα. Το καλό είναι πως δεν κινδυνεύουμε από τη στάθμη της θάλασσας, αφού δεν αναμένεται πως η Μεσόγειος θα αντιμετωπίσει πολλά προβλήματα, εκτός και αν λιώσουν περισσότερο απ’ ό,τι αναμένουμε οι πάγοι στη Γροιλανδία», εξήγησε.

Πρέπει να προετοιμαστούμε
Ερωτηθείς εάν οι τελευταίες αυξήσεις της θερμοκρασίας του σαββατοκύριακου είναι απότοκο αυτών των εξελίξεων που θα επέλθουν με τις κλιματικές αλλαγές ή μια πρώτη ένδειξη αυτών, απάντησε αρνητικά. «Δεν έχει σχέση με αυτό. Είναι η σταδιακή εξέλιξη του φαινομένου που αναφέραμε και είναι κάτι που θα συμβεί, ασχέτως εάν λάβουμε μέτρα ή όχι. Το μόνο που μπορούμε είναι να περιορίσουμε την έκταση των φαινομένων που ανέφερα. Είναι πράγματα που θα γίνουν στο μέλλον και πρέπει να αρχίσουμε να τα συνηθίζουμε. Το ότι θα αυξηθούν οι θερμοκρασίες και θα έχουμε λίγες βροχές το ξέρουμε. Αλλά το ερώτημα είναι τι κάνουμε για να τα περιορίσουμε; Κτίζουμε τα κατάλληλα σπίτια για τις νέες κλιματικές συνθήκες; Φροντίζουμε να εξοικονομούμε νερό; Είμαστε οργανωμένοι; Είμαστε έτοιμοι να δεχθούμε τις νέες συνθήκες; Πρέπει, λοιπόν, να προετοιμαστούμε για τις νέες αλλαγές που έρχονται και θα ταλαιπωρούν τις επόμενες γενιές. Βλέπουμε τη σωστή κατεύθυνση, αλλά κινούμαστε αργά δυστυχώς», κατέληξε.

Δεν θα βυθιστούμε εκτός αν...
ΚληθεΙΣ να σχολιάσει προβλέψεις επιστημόνων, πως κάποια στιγμή η Κύπρος όπως αναδύθηκε από τον βυθό της θάλασσας θα βυθιστεί, ο κ. Θεοπέμπτου επανέλαβε πως για να γίνει τούτο πρέπει να λιώσουν σε πολύ μεγάλο βαθμό τα χιόνια στη Γροιλανδία. «Εάν λιώσουν σε τέτοιο βαθμό τα χιόνια, τότε αναμένεται αύξηση της στάθμης του νερού κατά επτά με οκτώ μέτρα, και συνεπώς το πρόβλημα θα είναι πολύ μεγάλο. Αλλά, επαναλαμβάνω, αυτό είναι ένα σενάριο πολύ ακραίο», υπογράμμισε.

ΤΙ ΛΕΕΙ ΤΟ ΕΘΝΙΚΟ ΣΧΕΔΙΟ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ ΤΗΣ ΑΠΕΡΗΜΩΣΗΣ
ΣΥΜΦΩΝΑ με τον Οργανισμό Ηνωμένων Εθνών, απερήμωση είναι η υποβάθμιση της γης στις ξηρές, ημι-ξηρές και ύφυγρες περιοχές, ως αποτέλεσμα διάφορων παραγόντων, συμπεριλαμβανομένων της κλιματικής αλλαγής και των ανθρώπινων δραστηριοτήτων, και εξελίσσεται με βραδύτητα, παρουσιάζοντας χρονική και τοπική ασυνέχεια.

Πάντως, σύμφωνα με Εθνικό Σχέδιο Δράσης (ΕΣΔ) που καταρτίστηκε πριν από μερικά χρόνια, οι παράγοντες και διαδικασίες που συμβάλλουν στην απερήμωση είναι μεταξύ άλλων:
1. Εντατική εκμετάλλευση εδαφών με λανθασμένες γεωργικές
πρακτικές
2. Απώλεια οργανική ύλης λόγω διάβρωσης εδαφών
3. Υπερβολική χρήση αγροχημικών σκευασμάτων
4. Λανθασμένη χρήση λιπασμάτων
5. Συμπίεση των εδαφών από βαρέα μηχανήματα
6. Αλάτωση εδαφών από αρδεύσεις με νερό κακής ποιότητας
7. Υπερβολική χρήση νερού με αποτέλεσμα τη διάβρωση
8. Υπερβολική χρήση βοσκοτόπων - Υπερβόσκηση
9. Μεγάλη πυκνότητα ζώων ανά περιοχή
10. Πρόκληση πυρκαγιών
11. Αποψίλωση ιδιωτικών δασοκαλυμμένων εκτάσεων
12. Αναδάσωση με είδη φυτών που δεν είναι ενδημικά
13. Εγκατάλειψη γεωργικής γης (διάβρωση επικλινών εδαφών)
14. Ρύπανση και υποβάθμιση εδαφών από την ανεξέλεγκτη απόρριψη βιομηχανικών και αστικών αποβλήτων.

Οι συνέπειες
Οι επιπτώσεις/συνέπειες της απερήμωσης, σύμφωνα με την έκθεση για τον πληθυσμό, είναι η διακοπή της γεωργικής παραγωγής στις επηρεαζόμενες
περιοχές, η εγκατάλειψη της υπαίθρου και μετακίνηση πληθυσμού στις πόλεις, και η μείωση ποιότητας ζωής των κατοίκων, η αύξηση της τιμής των γεωργικών προϊόντων και του ποσοστού των ανέργων, με ταυτόχρονη επέκταση της φτώχιας, καθώς και μεγάλες ανισότητες μεταξύ των εισοδημάτων των επηρεαζομένων και των μη επηρεαζομένων περιοχών, κοινωνική, οικονομική και πολιτική αστάθεια. Στο περιβάλλον οι επιπτώσεις είναι η απώλεια εδαφών μέσω διάβρωσης, η μείωση της ποικιλότητας των φυτικών και ζωικών ειδών (βιοποικιλότητα), με ταυτόχρονη αύξηση των ανθρωπογενών πιέσεων στο φυσικό περιβάλλον σε μια προσπάθεια διατήρησης του εισοδήματος, καθώς επίσης και μείωση των ποσοτήτων γλυκού νερού.

Τρόποι αντιμετώπισης
Για αντιμετώπιση της απερήμωσης, τώρα, οι ειδικοί συστήνουν:
1. Μείωση της κατανάλωσης νερού
2. Χρήση συστημάτων εξοικονόμησης νερού στις αρδευόμενες καλλιέργειες
3. Προστασία των δασών από τις πυρκαγιές
4. Εφαρμογή του κώδικα ορθής γεωργικής πρακτικής
5. Προστασία των βοσκοτόπων - Μείωση των ζώων που βόσκουν ανά
επιφάνεια γης
6. Προστασία των εδαφών από τη διάβρωση - Δημιουργία αναβαθμίδων, άροσις κατά ισοϋψείς
7. Άρδευση με καλής ποιότητας νερό, όπου αυτό είναι δυνατόν
8. Διακοπή της ανεξέλεγκτης απόρριψης αστικών και βιομηχανικών αποβλήτων στο έδαφος και στα υδάτινα σώματα

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 170

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 181

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 188

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 243

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 212