Πέραν των τεσσάρων χιλιάδων οι συμμετέχοντες στην εκστρατεία
Στόχος της όλης εκδήλωσης που θα πραγματοποιηθεί αύριο είναι η ευαισθητοποίηση του κοινού στην προστασία και καθαριότητα του περιβάλλοντος

Με σύνθημα «Καθαρίζουμε την Κύπρο σε μια μέρα», πέραν των τεσσάρων χιλιάδων ατόμων απ’ όλη την Κύπρο θα ξεχυθούν το πρωί του Σαββάτου σε περισσότερα από 200 σημεία του νησιού, για να τα ευπρεπίσουν. Η εκδήλωση αυτή, που εντάσσεται στα πλαίσια της Παγκόσμιας Εκστρατείας «Let’s Do It World!» («Ας το κάνουμε κόσμε») και έχει ως στόχο να καθαριστεί ο κόσμος απ’ άκρη σ’ άκρη, θα πραγματοποιηθεί για πρώτη φορά στην Κύπρο, και όραμα των διοργανωτών είναι καταστεί θεσμός, αλλά και να ευαισθητοποιήσει το κοινό στην προστασία και καθαριότητα του περιβάλλοντος.

Μιλώντας στη «Σ» ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, υπό την αιγίδα του οποίου θα πραγματοποιηθεί η εκδήλωση, ανέφερε πως ο αριθμός των συμμετεχόντων είναι αρκετά ικανοποιητικός και είναι κοντά σε αυτόν που υπολογιζόταν. Απαριθμώντας τους τρεις στόχους της όλης εκδήλωσης ο κ. Θεοπέμπτου είπε πως: «Ένας απλός στόχος ήταν να βρούμε ποια σημεία θέλουν καθάρισμα, να κινητοποιήσουμε τον κόσμο για να καθαρίσουμε όσα πιο πολλά μπορούμε από αυτά και, το πιο σημαντικό, να δούμε μια ευαισθητοποίηση του κοινού, γιατί είναι κρίμα από τη μια να τα καθαρίζεις και από την άλλη να τα λερώνουν πάλι»
 
Ερωτηθείς για τον αριθμό των χωρών που συμμετέχουν σε αυτήν την εκστρατεία, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε πως οι χώρες που συμμετέχουν ξεπερνούν τις εκατόν. Όπως εξήγησε, αφήνεται επιλογή σε καθεμιάν από τις χώρες αυτές για πραγματοποίηση της συγκεκριμένης εκδήλωσης μεταξύ Μαρτίου-Σεπτεμβρίου και κάθε χώρα που συμμετέχει επιλέγει τον μήνα που θέλει για να το κάνει. «Άλλες χώρες προτιμούν καλοκαιρινούς μήνες και άλλες πιο κοντά στον χειμώνα», πρόσθεσε.

Το μήνυμα της εκδήλωσης
Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου, το κύριο μήνυμα της εκδήλωσης είναι ότι δεν μπορείς να μετατρέπεις άδεια οικόπεδα σε χωματερές, αλλά και ούτε αυτοκινητόδρομους σε κάδους αχρήστων και να πετάς ό,τι θες, και να μη νοιάζεσαι αν θα καθαριστούν ή όχι. «Είναι ντροπή μια τέτοια κατάσταση και δεν περιποιεί τιμή για τη χώρα μας. Ο κόσμος που έρχεται και τα βλέπει διερωτάται πώς αφέθηκε να εξελιχθεί έτσι η κατάσταση και όταν συναντώμαι με ξένους, με ρωτούν συνέχεια γι' αυτήν την κατάσταση και γιατί υπάρχουν τόσα πολλά σκουπίδια στον δρόμο και πλαστικές τσάντες. Είναι ντροπή, επαναλαμβάνω», υπογράμμισε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος.

Παρούσα και η Τοπική Αυτοδιοίκηση
Σε ερώτηση, εάν η Τοπική Αυτοδιοίκηση επέδειξε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε αυτήν την εκδήλωση, ο κ. Θεοπέμπτου απάντησε θετικά. Πέραν, όμως, από την Τοπική Αυτοδιοίκηση -συμμετοχή 13 Δήμων και 30 Κοινοτήτων- δήλωσαν συμμετοχή και ημικρατικοί οργανισμοί, πανεπιστήμια, κόμματα, εταιρείες, αλλά και πάρα πολλές οργανώσεις και σωματεία από κάθε γωνιά της Κύπρου. Ερωτηθείς, τέλος, εάν θα καθιερωθεί θεσμός αυτή η εκδήλωση, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε πως εάν συνεχίσει να είναι Επίτροπος Περιβάλλοντος και μετά τον Φεβρουάριο, θα καταστεί θεσμός.

Τι είναι το «Lets Do It Cyprus»
Το «Let’s Do It World!» είναι μία διεθνής εθελοντική καμπάνια, που ξεκίνησε το 2008 στην Εσθονία και είχε σαν στόχο το καθαρισμό όλης της χώρας μέσα σε μία μέρα. Από τότε το «Let’s Do It» έχει εξαπλωθεί παγκοσμίως και έχει εφαρμοστεί επιτυχώς σε πάνω από 100 χώρες. Πολίτες απ' όλον τον κόσμο έχουν καθιερώσει ετήσιους καθαρισμούς στις πόλεις τους, περνώντας ένα μήνυμα αισιοδοξίας και αλτρουισμού για το περιβάλλον, αλλά και την ελπίδα για ένα καλύτερο μέλλον.

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 170

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 182

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 189

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 245

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 213