Απειλείται με εξαφάνιση το κυπριακό νερόφιδο
Κινδυνεύει με κυρώσεις η Κύπρος από την Ευρωπαϊκή Ένωση

Το πάθημα φαίνεται ότι δεν έγινε μάθημα, παρ΄ όλες τις υποδείξεις της ΕΕ, αλλά και τη σωρεία καταγγελιών από πολίτες για τη ρύπανση της λίμνης Παραλιμνίου. Παρόλο που η κατάσταση, στην προστατευόμενη περιοχή τουλάχιστον, έχει βελτιωθεί αισθητά, εντούτοις το διαχειριστικό σχέδιο εκκρεμεί, ενόψει και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για την ποινή που θα επιβληθεί στην Κύπρο.

Η λίμνη Παραλιμνίου φιλοξενεί το κυπριακό νερόφιδο, γνωστό ως Natrix Natrix, το οποίο συναντάται μόνο στην Κύπρο. Μιλώντας στο SigmaLive, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, δήλωσε ότι, αν και το κράτος έχει στα πλάνα του να κάνει κάποια καταμέτρηση και μελέτη του είδους στη λίμνη, εντούτοις αυτό καθυστερεί, με αποτέλεσμα να απειλείται πλέον το είδος.

«Από τη λίμνη αφαιρέσαμε 300 φορτηγά σκουπίδια», δήλωσε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, θέλοντας να εξηγήσει το μέγεθος του προβλήματος.

Η λίμνη αντιμετώπιζε μια σειρά από προβλήματα, αφού, εκτός από τη ρύπανση, επιτήδειοι έμπαιναν με οχήματα μέσα, αυξάνοντας τα επίπεδα ρύπανσης. Ταυτόχρονα, η αδειοδότηση 304 οικοπέδων για κατοικίες, είχε ως αποτέλεσμα τη μεταφορά μπάζων και άλλων χωμάτων, για την επιχωμάτωση της περιοχής, αλλά και την περαιτέρω επιβάρυνση της θέσης μας όσον αφορά την καταδίκη.

Το θέμα της αδειοδότησης οικοπέδων αποτέλεσε άλλο ένα σημείο αντιδράσεων, αφού, όταν η έκταση ανήκε σε ιδιώτες, το κράτος δεν δεχόταν την αδειοδότησή τους. Στη συνέχεια, επιχειρηματίας αγόρασε από τους ιδιώτες σε χαμηλή τιμή τα οικόπεδα, για να του δοθεί αργότερα από το κράτος οικιστική άδεια, με τη δικαιολογία ότι επρόκειτο για μεγάλη έκταση, την οποία αδυνατούσαν να απαλλοτριώσουν.

Εκκρεμούν οι καθοριστικές αποφάσεις
Η κατάσταση της περιοχής ΔΑ1, δηλαδή της προστατευόμενης περιοχής της λίμνης, σύμφωνα με τον Επαρχιακό Γραμματέα του Κινήματος Οικολόγων, Μιχάλη Παράσχου είναι ικανοποιητική σήμερα, αφού οι αρμόδιοι προχώρησαν έστω και αργά στον καθαρισμό της. Παρ΄ όλα αυτά, είπε, αυτό που εκκρεμεί, είναι οι αποφάσεις του κράτους όσον αφορά το διαχειριστικό σχέδιο της λίμνης.

Ο Μιχάλης Παράσχου, ο οποίος εκπροσωπεί και τους κατόχους γης στην περιοχή, είπε ότι, παρόλο που η προσφορά του κράτους για απαλλοτρίωση είναι εξευτελιστική (4,5 ευρώ ανά τετραγωνικό), οι κάτοχοι γης δείχνουν κατανόηση ενόψει και της απόφασης του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου, θέλοντας να βοηθήσουν το κράτος.
Παρ΄ όλα αυτά η περιοχή όπου αδειοδοτήθηκαν οικόπεδα, είναι, σύμφωνα με κατοίκους της περιοχής, μέχρι σήμερα σε άθλια κατάσταση, με ασυνείδητους πολίτες να αφήνουν εκεί μπάζα, κλαδέματα κ.ά.

Δήμος: Δεν είμαστε εμείς οι αρμόδιοι
Εκ μέρους του Δήμου Παραλιμνίου, ο Αντιδήμαρχος, Αντρέας Οικονόμου, είπε ότι η λίμνη δεν βρίσκεται στις αρμοδιότητες του Δήμου από τη στιγμή που ανακηρύχθηκε από το κράτος ως “Νatura”. Ερωτηθείς ποιος ακριβώς είναι ο υπεύθυνος, ο Αντρέας Οικονόμου απάντησε ότι δεν γνωρίζει.
«Εμείς δίνουμε όποια βοήθεια μάς ζητήσει το κράτος. Απ’ εκεί κι εκεί…», είπε.

Σημειώνεται ότι το θέμα της λίμνης Παραλιμνίου βρίσκεται στο στάδιο των απαλλοτριώσεων, αφού η έκταση ανήκει σε ιδιώτες.
«Εμείς απλά μετέχουμε, εκφράζοντας απόψεις για το διαχειριστικό σχέδιο», είπε ο Αντιδήμαρχος Παραλιμνίου.

Λαϊκισμός και νεποτισμός
Από την πλευρά του, ο βουλευτής των Οικολόγων, Γιώργος Περδίκης, έκανε λόγο για λαϊκισμό, νεποτισμό και καταστροφική μανία ενάντια στην πατρίδα μας.
«Προκαλώ τον Δήμο Παραλιμνίου να μας πει πόσα εξώδικα και πόσες καταγγελίες έγιναν για όσους πετούν σκουπίδια», είπε χαρακτηριστικά.
Τόνισε, επίσης, ότι η Κυπριακή Δημοκρατία βρίσκεται εν αναμονή σχετικής ποινής από το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο, που αφορά τη λίμνη Παραλιμνίου. Εάν φτάσει στα αφτιά αυτών που θα μας επιβάλουν την ποινή, είπε, ότι συνεχίζει η ρύπανση, «τότε αντιλαμβάνεστε πού μπορεί να φτάσει η ποινή», τόνισε.
Σημείωσε ότι, εάν οι αρμόδιοι έκοβαν εξώδικα στους παρανομούντες, τότε θα μπορούσαν κάλλιστα να χρησιμοποιούσαν τα ποσά αυτά για την καθαριότητα των χώρων. «Τα εξώδικα ανέρχονται στα 350 ευρώ», είπε χαρακτηριστικά.

Φταίει το κράτος

Μιλώντας στο SigmaLive, ο βουλευτής Αμμοχώστου, Λευτέρης Χριστοφόρου, είπε ότι οι Δήμοι Παραλιμνίου και Αγίας Νάπας πρέπει να είναι ο καθρέφτης του τουριστικού μας προϊόντος, αφού, όπως είπε, αποτελούν τους πιο ελκυστικούς προορισμούς και όχι άδικα, αφού διαθέτουν τις πρέπουσες υποδομές.

«Οι Δήμοι αυτοί καταβάλλουν το άπαν των δυνάμεών τους για να μπορεί ο προορισμός αυτός να ευρίσκεται στο επίκεντρο την καλοκαιρινή περίοδο. Πιστεύω ακράδαντα ότι ιδιαίτερα περιοχές όπως η λίμνη Παραλιμνίου, αποτελούν σημείο αναφοράς και πρέπει να τυγχάνουν μέριμνας και φροντίδας ώστε να αναδεικνύεται και η περιβαλλοντική ευαισθησία της περιοχής», είπε ο Λευτέρης Χριστοφόρου.

Την ίδια ώρα, είπε ότι η Τοπική Αυτοδιοίκηση αλλά και το κράτος οφείλουν να φροντίζουν τους χώρους εκείνους με τους οποίους τους προίκισε η φύση.
«Το ότι σήμερα υπάρχουν προβλήματα όσον αφορά την καθαριότητα, είναι πραγματικότητα. Το κράτος απογύμνωσε την τοπική αυτοδιοίκηση από κονδύλια και ενισχυτικούς πόρους, με αποτέλεσμα να βρίσκονται σε οικονομική απόγνωση. Πρέπει, όμως, η τοπική αυτοδιοίκηση και όλοι μας να καλύψουμε το έλλειμμα που δημιουργεί το κράτος με την απουσία του, δημιουργώντας μηχανισμούς που να προστατεύουν».

Read Full Article


Άρθρα

Άρθρα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 170

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 182

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 188

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 245

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για κοινωνικά θέματα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
  • 18-08-2023 17:40:45
  • Hits 212