Έρχονται οι έξυπνοι μετρητές ενέργειας... - Η Σημερινή

Χαράς ευαγγέλια για τους Κύπριους καταναλωτές. Η Ευρωπαϊκή Ένωση, με την εφαρμογή των έξυπνων μετρητών ενέργειας, βάζει τέλος στον πονοκέφαλο που προκαλούν για τους περισσότερους Κυπρίους οι εφιαλτικοί αριθμοί που αναγράφονται στους λογαριασμούς της Αρχής Ηλεκτρισμού Κύπρου. Σύμφωνα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, ένα από τα κύρια πράγματα που προωθεί η Ε.Ε., για την εξοικονόμηση της ενέργειας, είναι η αντικατάσταση των μετρητών ενέργειας με τους λεγόμενους έξυπνους μετρητές, που στοχεύουν στην αλλαγή της συμπεριφοράς των καταναλωτών.

Όπως επισήμανε ο κ. Θεοπέμπτου, οι έξυπνοι μετρητές είναι κανονικοί μετρητές κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας, απλώς αυτοί έχουν την ικανότητα να καταγράφουν όχι μόνο την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και την ώρα που χρησιμοποιήθηκε ενέργεια σε ένα σπίτι, ώστε να μπορεί η ΑΗΚ να έχει διαφορετικές χρεώσεις, ανάλογα με την ώρα χρήσης. Για παράδειγμα, κατά τις μεσημβρινές ώρες του καλοκαιριού, που παρατηρείται και η πιο μεγάλη ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας στη χώρα μας, η χρέωση θα είναι πιο υψηλή, σε αντίθεση με τις δέκα το βράδυ, που η ζήτηση αρχίσει να μειώνεται αισθητά.

Τα πλεονεκτήματα
Σε τέτοιες περιπτώσεις, με την εφαρμογή των έξυπνων μετρητών, μια νοικοκυρά θα γνωρίζει και θα έχει τη δυνατότητα για λόγους οικονομίας να θέτει για παράδειγμα σε λειτουργία το πλυντήριο μετά τις 10 μ.μ., που το ρεύμα θα είναι φθηνότερο, σε σύγκριση με το μεσημέρι, που η ζήτηση ηλεκτρικής ενέργειας είναι αυξημένη.
Ένα δεύτερο πλεονέκτημα που προσφέρουν ορισμένου τύπου έξυπνοι μετρητές είναι το γεγονός ότι αυτοί μπορούν να συνδεθούν με το διαδίκτυο.

Αυτό, εξήγησε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, σημαίνει ότι μπορεί η ίδια η Αρχή Ηλεκτρισμού να βλέπει την κατανάλωση όπως είναι σε διάφορους τομείς. Για παράδειγμα, θα γνωρίζει αμέσως ο οικιακός και ο εμπορικός τομέας κτλ, ποια είναι η ζήτηση της ηλεκτρικής του ενέργειας. Αλλά, και όπως προτείνει η ίδια η Ε.Ε., θα μπορεί ο καθένας από εμάς να ελέγχει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας οποιαδήποτε στιγμή θέλει, είτε από το σπίτι είτε από τη δουλειά.
Στην Κύπρο αναμένεται να εφαρμοστούν δύο χιλιάδες έξυπνοι μετρητές ενέργειας στον οικιακό τομέα, αρχικά πάνω σε πιλοτική βάση, το 2012.

Δωρεάν πληροφόρηση
Όπως τόνισε ο κ. Θεοπέμπτου, ένα από τα προτεινόμενα μέτρα της Ε.Ε. για εξοικονόμηση ενέργειας, με ορίζοντα εφαρμογής το 2014, είναι οι καταναλωτές να έχουν δωρεάν καλύτερη πληροφόρηση όσον αφορά στους λογαριασμούς ενέργειάς τους, με τρόπο που να τους επιτρέπει να έχουν καλύτερη διαχείριση της ενέργειας. Να ξέρουν, δηλαδή, ανά πάσα στιγμή πόση ενέργεια κατανάλωσαν στο σπίτι και τι χρήματα οφείλουν μέχρι εκείνη τη στιγμή στην εταιρεία που τους παρέχει ηλεκτρισμό, αφού ένας λογαριασμός ηλεκτρισμού, που έρχεται κάθε δύο μήνες, δεν έχει τη δυνατότητα να τους προσφέρει πλήρη ανάλυση για την κατανάλωση της ενέργειας. Για να επιτευχθεί αυτό θα ήταν καλό, για παράδειγμα, ο καταναλωτής να μπορεί να βλέπει ανά πάσα στιγμή από το διαδίκτυο την κατανάλωσή του.

Αυτό θα βοηθήσει στην καλύτερη συμπεριφορά, αλλά και θα μπορεί ο ιδιοκτήτης να ελέγχει αν έχει αφήσει κάποια συσκευή σε λειτουργία. Κάτι τέτοιο, βεβαίως, προϋποθέτει οι έξυπνοι μετρητές να είναι συνδεδεμένοι με το διαδίκτυο.

Η τεχνολογία ήδη υπάρχει και λειτουργεί εδώ και καιρό, και το πιο ενδιαφέρον είναι ότι για να γίνουν τέτοιες συνδέσεις, θα πρέπει να υπάρχει πρόσβαση στο διαδίκτυο σε όλες τις κατοικίες. Η καλύτερη υποδομή θα ήταν η δικτύωση των πόλεων με οπτικές ίνες, μέσω των οποίων η κατοικία θα παίρνει όχι μόνο πληροφορίες για την κατανάλωση ενέργειας, αλλά και τηλεφωνία, πρόσβαση στο διαδίκτυο και ψηφιακή τηλεόραση, όπως δηλαδή στις μεγάλες ευρωπαϊκές πόλεις.

Θα πρέπει να είναι προσεχτικοί

ΣΥΜΦΩΝΑ πάντα με τον Επίτροπο Περιβάλλοντος, ορισμένες ευρωπαϊκές χώρες, που έχουν προχωρήσει στην εφαρμογή των έξυπνων μετρητών, δεν είχαν το επιθυμητό αποτέλεσμα. Συγκεκριμένα, σε αρκετές χώρες πολλοί καταναλωτές, κάτοχοι έξυπνων μετρητών, εξέφρασαν παράπονα γιατί ορισμένες ιδιωτικές εταιρείες προσφοράς ηλεκτρισμού εκμεταλλεύονται τις αλλαγές στις τιμές και δεν παρέχουν στους καταναλωτές τη χαμηλότερη τιμή εκτός μέγιστης ζήτησης. Για παράδειγμα, μπορεί να προσφέρουν το φτηνό ρεύμα μεταξύ 2-3 το πρωί και έτσι οι νοικοκυρές που θέλουν να το αξιοποιήσουν για χρήση του πλυντηρίου, πρέπει να ξενυχτούν.

Αυτό έχει ως αποτέλεσμα οι καταναλωτές να πληρώνουν υψηλότερους λογαριασμούς ρεύματος. Ο κ. Θεοπέμπτου, καταλήγοντας, είπε ότι η τεχνολογία ναι μεν προσφέρει πολλές δυνατότητες, αλλά και οι καταναλωτές θα πρέπει να είναι πολύ προσεκτικοί με την τιμολόγηση του ηλεκτρισμού, σε σχέση με την ώρα που θα το χρησιμοποιήσουν, για να μην καταλήξουν να έχουν προβλήματα. Τέλος, ανέφερε ότι στόχος είναι η μείωση της κατανάλωσης ενέργειας και όχι η αύξηση των εσόδων των ιδιωτικών εταιρειών παροχής ηλεκτρικής ενέργειας.

Authors: Θεοπέμπτου - Google News

περισσότερα http://news.google.com/news/url?sa=t&fd=R&usg=AFQjCNGJyBP4PT2m_ssaqcf-FHqLsbe8Sg&url=http://www.sigmalive.com/simerini/news/local/427139


Άρθρα

Άρθρα

 Διάφορες αγορές σε πόλεις που επισκέφθηκα

 Διάφορες αγορές σε πόλεις που επισκέφθηκα

Λαικές Αγορές σε διάφορες χώρες                
  • 19-05-2024 23:02:14
  • Hits 15

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την Φύση . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:23:35
  • Hits 219

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για την παράκτια ζώνη, παραλίες κλπ . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 23:20:21
  • Hits 238

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό

Όλα τα Bίντεο με εκπομπές για το νερό . Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:52:37
  • Hits 236

Bίντεο με εκπομπές για την Παιδεία & Παιδιά

Bίντεο με εκπομπές για Παιδεία & Παιδιά. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ....

  • 18-08-2023 17:47:24
  • Hits 359