Ερώτηση με αρ. 23.06.012.02.024, ημερομηνίας 23 Αυγούστου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων όσον αφορά τους ελέγχους της ακρίβειας των ζυγιστικών μηχανών των καταστημάτων. Να μας ενημερώσει επίσης κάθε πόσα χρόνια γίνεται ο έλεγχος σε ένα κατάστημα, ποιες είναι οι υποχρεώσεις των ιδιοκτητών και αν έχουν εντοπιστεί παραβιάσεις τα τελευταία δέκα χρόνια.»
Απάντηση ημερομηνίας 15 Σεπτεμβρίου 2022 της Υπουργού Ενέργειας, Εμπορίου και Βιομηχανίας κ. Νατάσας Πηλείδου στην ερώτηση με αρ. 23.06.012.02.024, ημερομηνίας 23 Αυγούστου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
«Επιθυμώ να αναφερθώ στην πιο πάνω ερώτησή σας και σας πληροφορώ τα ακόλουθα:
2. Η Υπηρεσία Μέτρων και Σταθμών (ΥΜΣ) του υπουργείου αυτού, ως η αρμόδια αρχή για την εφαρμογή της περί Μέτρων και Σταθμών Νομοθεσίας, διενεργεί καθημερινά ελέγχους-επαληθεύσεις των οργάνων μέτρησης που δραστηριοποιούνται στην αγορά με σκοπό τη διασφάλιση της ακρίβειάς τους. Μεταξύ άλλων, επαληθεύονται και οι μικρές ζυγαριές (<3t) που χρησιμοποιούνται σε υπεραγορές, κρεοπωλεία, ιχθυοπωλεία, λαχαναγορές-φρουταρίες, φούρνους, ζαχαροπλαστεία, κ.λπ.
3. Οι έλεγχοι που αφορούν αυτού του είδους τα όργανα θα πρέπει να πραγματοποιούνται κάθε δύο χρόνια σύμφωνα με τους περί Μέτρων και Σταθμών Κανονισμούς του 1981 μέχρι 2018. Με την επιτυχή ολοκλήρωση του ελέγχου εκδίδεται από τον Επιθεωρητή της ΥΜΣ Πιστοποιητικό Επαλήθευσης για το κάθε όργανο που ελέγχθηκε ενώ παράλληλα ο ιδιοκτήτης του υποχρεούται όπως καταβάλει τα σχετικά τέλη. Πρόσθετα, ο ιδιοκτήτης θα πρέπει εάν κι εφόσον του ζητηθεί από τον Επιθεωρητή να προσκομίσει τα οποιαδήποτε έγγραφα που αφορούν το όργανο. Στο σημείο αυτό αναφέρεται ότι πολλοί ιδιοκτήτες τέτοιων οργάνων προβαίνουν και σε διακρίβωσή τους σε τακτά χρονικά διαστήματα σε συνεργασία με ιδιωτικά διαπιστευμένα μετρολογικά εργαστήρια της Κύπρου ούτως ώστε να διασφαλίζουν ανά πάσα στιγμή την καλή λειτουργία του οργάνου που διαθέτουν.
4. Η δραστηριότητα αυτή έχει ενταχθεί στις υπόλοιπες δραστηριότητες της ΥΜΣ σε συστηματική βάση τα τελευταία πέντε χρόνια και αφού η ΥΜΣ στελεχώθηκε με πρόσθετο προσωπικό αφού στο παρελθόν οι έλεγχοι αυτοί διεξάγονταν στο πλαίσιο διερεύνησης παραπόνων του κοινού. Σημειώνεται ότι δεν έχουν εντοπιστεί οποιεσδήποτε παραβιάσεις που να παραπέμπουν σε περιπτώσεις δολιότητας πέραν κάποιων ελαχίστων περιπτώσεων με μικρά σφάλματα που είναι δυνατό να προκύψουν είτε λόγω φυσικής φθοράς είτε λόγω της συχνής χρήσης αλλά και τα οποία κυμαίνονταν εντός των μέγιστων επιτρεπτών ορίων σύμφωνα με τους σχετικούς Κανονισμούς (Κ.Δ.Π. 85/2017).»