Ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.300, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τα πιο κάτω όσον αφορά την υποβολή καταγγελίας από πολίτες σε αστυνομικό σταθμό:
1. Υπάρχει ομοιόμορφη διαδικασία που ακολουθείται από όλους τους αστυνομικούς σταθμούς για την υποβολή καταγγελίας από τους πολίτες;
2. Υπάρχουν οποιοιδήποτε περιορισμοί όσον αφορά τον σταθμό, όπως π.χ. συγκεκριμένες οδηγίες στο ποιος σταθμός δέχεται ποιες καταγγελίες;
3. Υπάρχει η δυνατότητα να αρνηθεί ο αστυνομικός στον σταθμό να πάρει καταγγελία;
4. Όταν παρουσιαστεί πολίτης, για να υποβάλει καταγγελία, λαμβάνεται η κατάθεση εκείνη την ώρα και, εάν όχι, κάτω από ποιες προϋποθέσεις τού ορίζουν άλλη μέρα και τόπο για υποβολή της καταγγελίας;
5. Όταν το άτομο που υπέβαλε την καταγγελία αποχωρήσει από τον σταθμό, έχει μαζί του αντίγραφο της καταγγελίας που έκανε και, εάν όχι, ποιοι είναι οι λόγοι που δε δίνεται αντίγραφο της καταγγελίας;
6. Όταν υποβληθεί παράπονο/καταγγελία, η αστυνομία προχωρεί πάντα με διερεύνηση και, εάν όχι, πώς λαμβάνεται η απόφαση, με ποια κριτήρια και ποια ενημέρωση δίνεται στον παραπονούμενο;»
Απάντηση ημερομηνίας 9 Αυγούστου 2022 της Υπουργού Δικαιοσύνης και Δημοσίας Τάξεως κ. Στέφης Δράκου στην ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.300, ημερομηνίας 1ης Ιουνίου 2022, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
«Σχετικά με την πιο πάνω ερώτηση σάς διαβιβάζεται η παρακάτω σχετική απάντηση του Αρχηγού Αστυνομίας ημερομηνίας 30.6.2022, αυτονόητου περιεχομένου:
“1. Η διαδικασία υποβολής καταγγελίας από πολίτη σε Αστυνομικούς Σταθμούς ή/και Τμήματα της Αστυνομίας που διερευνούν υποθέσεις, είναι ομοιόμορφη με βάση κανόνες που έχουν θεσπιστεί ώστε να είναι αποδεκτές μελλοντικά σε οποιαδήποτε δικαστική διαδικασία.
2. Οι υποθέσεις που διερευνά κάθε Αστυνομικός Σταθμός ή/και Τμήμα είναι καθορισμένες με βάση τις Αστυνομικές Διατάξεις και με βάση την εδαφική δικαιοδοσία του κάθε Σταθμού/Τμήματος. Σε περίπτωση που η καταγγελία δεν αφορά τον συγκεκριμένο Σταθμό/Τμήμα, τότε ο καταγγέλλων συμβουλεύεται να αποταθεί στον αρμόδιο Σταθμό. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο καταγγέλλων αδυνατεί, μπορεί να ληφθεί η καταγγελία, σε οποιοδήποτε Σταθμό και στη συνέχεια να σταλεί στον Σταθμό/Τμήμα που έχει την αρμοδιότητα.
3. Δεν υπάρχει θέμα άρνησης εκ μέρους Αστυνομικού για να πάρει καταγγελία. Εάν πρόκειται για μη Αστυνομικής Φύσεως θέμα, τότε ο πολίτης συμβουλεύεται σχετικά και γίνεται σχετική καταχώρηση.
4. To πότε λαμβάνεται η κατάθεση είναι θέμα συνεννόησης μεταξύ του πολίτη και του επί καθήκοντι αστυνομικού. Σε σοβαρές και επείγουσες περιπτώσεις, η λήψη της κατάθεσης γίνεται άμεσα.
5. Δε δίδεται αντίγραφο της κατάθεσης στον πολίτη. Μπορεί να του δοθεί βεβαίωση ότι υπέβαλε καταγγελία, αν το ζητήσει. Για το θέμα υπάρχουν σχετικές οδηγίες από τον Γενικό Εισαγγελέα. Δε δίδονται αντίγραφα κατάθεσης στον παραπονούμενο για να αποφευχθεί η πιθανότητα διαρροής, πράγμα το οποίο θα επηρεάσει το ανακριτικό έργο. Σε εξαιρετικές περιπτώσεις που ο καταθέτων εκπροσωπεί οργανισμό, π.χ. τράπεζα, είναι εμπειρογνώμονας, μπορεί να δοθεί αντίγραφο, με έγκριση του Δ/ντή Τμήματος Καταπολέμησης Εγκλήματος, νοουμένου ότι το περιεχόμενο δεν επηρεάζει τη διερεύνηση της υπόθεσης.
6. Όλα τα παράπονα/καταγγελίες διερευνώνται νοουμένου ότι αφορούν αστυνομικής φύσεως υπόθεση.
7. Ο παραπονούμενος τυγχάνει ενημέρωσης σε τακτά διαστήματα για την πορεία της υπόθεσης που κατήγγειλε. Για τον σκοπό αυτό γίνεται και σχετική ενημέρωση του ανακριτικού φακέλου.”
Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οτιδήποτε περαιτέρω.»