
«Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό όπως ενημερώσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν το υπουργείο του εφαρμόζει ήδη ή ετοιμάζει οποιαδήποτε πολιτική με ειδικές πρόνοιες για τους αυτοεργοδοτούμενους χωρίς σταθερό εισόδημα, όπως για παράδειγμα τους καλλιτέχνες, όσον αφορά τα θέματα φορολογίας, κοινωνικών ασφαλίσεων και διασφάλισης ελάχιστου εισοδήματος.»
Απάντηση ημερομηνίας 18 Οκτωβρίου 2021 της Υπουργού Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων κ. Ζέτας Αιμιλιανίδου στην ερώτηση με αρ. 23.06.012.01.037, ημερομηνίας 2 Σεπτεμβρίου 2021, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Χαράλαμπου Θεοπέμπτου
«Αναφέρομαι στην πιο πάνω ερώτηση και σας ενημερώνω για τα ακόλουθα, σε σχέση με τα θέματα που εμπίπτουν στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Εργασίας, Πρόνοιας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων:
2. Το Σχέδιο Κοινωνικών Ασφαλίσεων καλύπτει υποχρεωτικά κάθε πρόσωπο που ασκεί βιοποριστικό επάγγελμα στην Κύπρο είτε ως μισθωτό, είτε ως αυτοτελώς εργαζόμενο πρόσωπο. Οι ασφαλισμένοι έχουν τις ίδιες υποχρεώσεις και τα ίδια δικαιώματα, με εξαίρεση τους αυτοτελώς εργαζόμενους που δεν καλύπτονται για επιδόματα σε σχέση με εργατικά ατυχήματα / επαγγελματικές ασθένειες και επίδομα ανεργίας και ως εκ τούτου, το ποσοστό εισφοράς τους είναι κατά μια ποσοστιαία μονάδα πιο χαμηλό σε σχέση με το ποσοστό εισφοράς των μισθωτών.
3. Οι ασφαλιστέες αποδοχές των αυτοτελώς εργαζομένων καθορίζονται ανάλογα με την επαγγελματική τους κατηγορία, στη βάση της περί Κοινωνικών Ασφαλίσεων Νομοθεσίας. Για κάθε κατηγορία αυτοτελώς εργαζομένων (υπάρχουν 16 συνολικά επαγγελματικές κατηγορίες) ορίζεται υποχρεωτικό ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα (τεκμαρτό εισόδημα). Ωστόσο, εάν αυτοτελώς εργαζόμενο πρόσωπο αποδείξει ότι το πραγματικό του εισόδημα είναι χαμηλότερο από το ελάχιστο ασφαλιστέο εισόδημα της επαγγελματικής του κατηγορίας, δύναται, μετά την υποβολή σχετικής αίτησης και την παροχή επαρκών αποδεικτικών στοιχείων, να του επιτραπεί η καταβολή εισφορών για το πραγματικό του εισόδημα.

4. Η Κυβέρνηση αναγνωρίζοντας την ανάγκη αντιμετώπισης των κοινωνικοοικονομικών προκλήσεων και των επιπτώσεων της πανδημίας, αλλά και στο πλαίσιο εφαρμογής της Σύστασης 2018/059 του Ευρωπαϊκού Συμβουλίου σχετικά με την πρόσβαση στην κοινωνική προστασία για τους εργαζομένους και τους αυτοαπασχολουμένους, έχει συμπεριλάβει στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας της Κύπρου τον εκσυγχρονισμό του Συστήματος Κοινωνικής Ασφάλισης, στον οποίο εμπίπτει και η τροποποίηση της σχετικής Νομοθεσίας, προκειμένου να ενισχυθεί η κοινωνική προστασία για όλους τους εργαζομένους, ανεξάρτητα από το είδος και τη διάρκεια της απασχόλησής τους.
5. Τέλος, επισημαίνεται ότι σύμφωνα με το ορόσημο που έχει τεθεί στο Σχέδιο Ανάκαμψης και Ανθεκτικότητας, η τροποποίηση της Νομοθεσίας θα πρέπει να ψηφιστεί από τη Βουλή των Αντιπροσώπων το αργότερο έως τον Ιούνιο του 2023.»
ΑΓ/ΙΤ/Er-23.06.012.01.037α