Ένοχο για το πεπαλαιωμένο σύστημα υδατοπρομήθειας

Λευκωσία: Tο θλιβερό προνόμιο που διατηρεί η πόλη της Πάφου να χάνει τεράστιες ποσότητες νερού από το δίκτυό της, λόγω της παλαιότητάς του, επισπεύδει τις εξελίξεις στην εφαρμογή των πλέον προηγμένων τεχνολογικών συστημάτων ελέγχου της υδατοπρομήθειας. Σε συνδυασμό και με το υπαρκτό ούτως ή άλλως πρόβλημα των βλαβών που δημιουργεί η παλαιότητα αυτή, επανέρχεται για μια ακόμη φορά στο προσκήνιο η αναγκαιότητα ριζικών αλλαγών στο όλο σύστημα υδροδότησης της Πάφου.

Η δημοτική Αρχή εργάζεται με εντατικό ρυθμό για την εφαρμογή του πρωτοποριακού συστήματος ελέγχου της υδατοπρομήθειας μέσω ηλεκτρονικών υπολογιστών, επιχειρώντας να χτυπήσει στη ρίζα του το πρόβλημα της απώλειας νερού στη δημαρχούμενη περιοχή.

Ο περιορισμός των απωλειών αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα του Δήμου Πάφου και της Επιτροπής Υδατοπρομήθειας, δήλωσε στον «Φ» η πρόεδρος της επιτροπής Πίτσα Παπαδοπούλου, δεδομένου ότι οι απώλειες ανέρχονται στο εξωφρενικό ποσοστό του 40% σχεδόν της ποσότητας που διατίθεται από το Τμήμα Υδάτων στα ντεπόζιτα του δήμου.

Η κ. Παπαδοπούλου ανέφερε ότι το συγκεκριμένο σύστημα συνεπάγεται την εγκατάσταση ενός κύριου μηχανισμού ελέγχου σε κάποιο μέρος και την εγκατάσταση υποσταθμών σε ντεπόζιτα και τουρπίνες. «Από εκεί θα πηγαίνουν σε ένα μόνο λεπτό στον κεντρικό σταθμό τα μηνύματα για τη ροή νερού», διευκρίνισε, «και αμέσως το κάθε μήνυμα θα διοχετεύεται μέχρι και στα κινητά τηλέφωνα των τεχνικών της υδατοπρομήθειας ώστε ανά πάσα στιγμή και άμεσα να εντοπίζεται σπάσιμο αγωγού, βλάβη και διαρροή νερού στο σύστημα».

Ο εκσυγχρονισμός του συστήματος υδατοπρομήθειας της πόλης της Πάφου, επεσήμανε η Πίτσα Παπαδοπούλου, αποτελεί απόφαση της δημοτικής Αρχής με στόχο να περιοριστεί το συντομότερο δυνατόν η πρωτοφανής απώλεια νερού που υπερβαίνει το 40% των διαθέσιμων ποσοτήτων.