MF0072Από την ιστοσελίδα Alfanews Δημοσιεύθηκε στις 21/12/2014

Με αφορμή τις πρόσφατες καταστροφές στη Λάρνακα αλλά και στη Λευκωσία από τις ξαφνικές καταιγίδες και τα έντονα καιρικά φαινόμενα που επηρέασαν την Κύπρο την προηγούμενη εβδομάδα παρουσιάζουμε τις περιοχές που κρίνονται ως Δυνητικού Σοβαρού Κινδύνου Πλημμύρας από την αρμόδια αρχή, δηλαδή το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων. Στο μεταξύ επί του θέματος τοποθετήθηκε στην εκπομπή «Η Κύπρος Σήμερα» του SuperSport fm, ο Χαράλαμπος Θεοπέμπτου, Λέκτορας στο Τμήμα Επιστήμης, Τεχνολογίας και Περιβάλλοντος του ΤΕΠΑΚ και τέως Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο οποίος αναφέρθηκε στη σχετική ευρωπαϊκή οδηγία αλλά και τον κυπριακό Νόμο που έπρεπε να μας προστατεύουν και να μας προειδοποιούν για τις πλημμύρες. Μεταξύ άλλων ο κ. Θεοπέμπτου ανέλυσε τους λόγους που πνίγηκε κυρίως η Λάρνακα και η περιοχή Καμάρες.
ΕΥΡΩΠΑΪΚΗ ΟΔΗΓΙΑ.
Σύμφωνα με το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η ευρωπαϊκή Οδηγία 2007/60/ΕΚ αφορά τη θέσπιση πλαισίου για την αξιολόγηση και τη διαχείριση των κινδύνων πλημμύρας, με στόχο τη μείωση των αρνητικών συνεπειών στην ανθρώπινη υγεία, το περιβάλλον, την πολιτιστική κληρονομιά και τις οικονομικές δραστηριότητες που συνδέονται με τις πλημμύρες. Όπως αναφέρει το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων, η Οδηγία 2007/60/ΕΚ έχει εναρμονιστεί με την Κυπριακή Νομοθεσία με τον περί Αξιολόγησης, Διαχείρισης και Αντιμετώπισης των Κινδύνων Πλημμύρας Νόμο Ν 70(Ι)/2010. Αναφερόμενος στην εν λόγω οδηγία ο κ. Θεοπέμπτου είπε ότι μας υποχρέωνε μέχρι το 2013 να κάνουμε έρευνες όσον αφορά τον εντοπισμό των επικίνδυνων περιοχών, κάτι που έγινε. Πρόσθεσε ότι η οδηγία αυτή μας προτρέπει επίσης μέχρι το 2015 να πάρουμε μέτρα με στόχο να προστατεύσουμε τον πληθυσμό από τις πλημμύρες. Σύμφωνα με την οδηγία η κυβέρνηση είναι υποχρεωμένη να ειδοποιεί το κοινό και να ενημερώνει τους άμεσα ενδιαφερόμενους όταν υπάρχει κίνδυνος.

ΧΑΡΤΕΣ ΕΠΙΚΙΝΔΥΝΩΝ ΠΕΡΙΟΧΩΝ.
Με στόχο την ενημέρωση του κοινού καταρτίστηκαν οι χάρτες επικινδυνότητας για πλημμύρες οι οποίοι είναι αναρτημένοι στην επίσημη ιστοσελίδα του Τμήματος Αναπτύξεως Υδάτων, η οποία είναι η αρμόδια αρχή με τον συντονισμό του υπουργείου Εσωτερικών. Στους εν λόγω χάρτες καταγράφονται οι περιοχές Δυνητικού Σοβαρού Κινδύνου Πλημμύρας και εξηγούνται και οι λόγοι επιλογής των εν λόγω περιοχών. Ως επικίνδυνες περιοχές κρίνονται οι ακόλουθες:
- Ποταμός Πεδιαίος: Διέρχεται από τις περιοχές των κοινοτήτων/δήμων Πολιτικού, Πέρα, Επισκοπειού, Εργατών, Ψημολόφου, Ανάγιας, Πάνω και Κάτω Δευτεράς, Πάνω και Κάτω Λακατάμειας, Έγκωμης, Στροβόλου και Λευκωσίας.
- Ποταμός Κλήμος: Διέρχεται από οικιστικές και εμποροβιομηχανικές ζώνες των δήμων Έγκωμης και Αγίου Δομετίου.
- Παραπόταμος ποταμού Μέρικα: Διέρχεται από οικιστική περιοχή της Κοκκινοτριμιθιάς.
- Ποταμός Καλόγερος: Διέρχεται παραπλεύρως του Γ.Σ.Π, κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας – Λεμεσού και διαμέσου της Βιομηχανικής Στροβόλου.
- Ποταμός Μέρικας και Παραπόταμοι Κουτής και Κατούρης: Διέρχεται από τις οικιστικές περιοχές των κοινοτήτων Παλαιομετόχου και Αγ. Τριμιθιάς.
- Ποταμοί Αλμυρός και Άλυκος: Διέρχονται κάτω από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού και διαμέσου της Βιομηχανικής Περιοχής Δαλιού.
- Ποταμός εισροής και Λίμνη Παραλιμνίου: Γειτνιάζει με το γήπεδο «Τάσος Μάρκος».
- Ποταμός Γιαλιάς: Διέρχεται από τον αυτοκινητόδρομο Λευκωσίας-Λεμεσού και διαμέσου των κοινοτήτων Πέρα Χωριού, Νήσου και Δάλι.
- Ποταμός Ορμίδιας: Διέρχεται της οικιστικές περιοχής της Ορμίδιας.
- Ποταμός Αρχάγγελος – Καμμίτσης και Παραπόταμος: Δήμοι Αραδίππου και Λιβαδιών.
- Ποταμός Καμάρων: Διέρχεται από την οικιστική περιοχή «Καμάρες».
- Ποταμός Κοσιηνάς: Κοινότητες Μεσόγης, Χλώρας και δήμος Πάφου.
-Ποταμός Λιμνάρκα: Δήμοι Πάφου και Γεροσκήπου.
- Ποταμός Γερμασόγειας: Δέχεται ροές από υπερχειλίσεις και εισροές από μικρούς παραπόταμους.
- Ποταμοί Βαθιάς και Παραπόταμος / Ποταμός Γαρύλλης: Διέρχονται από έντονα αστικοποιημένη περιοχή της πόλης της Λεμεσού (Δήμοι Αγ. Αθανασίου, Μ. Γειτονιάς, Λεμεσού, Πολεμιδιών).
- Αργάκι του Μαρκέτου: Διέρχεται της βιομηχανικής και οικιστικής περιοχής του δήμου Ύψωνα.
- Ποταμός Κομήτης: Κοινότητα Αστρομερίτη.
- Αργάκι του Βασιλικού: Δήμος Πάφου.
ΚΑΘΟΡΙΣΜΟΣ ΠΟΤΑΜΩΝ.
Σύμφωνα με τον κ. Θεοπέμπτου ένα άλλο κομμάτι της οδηγίας είναι ο καθορισμός των ορίων των ποταμών, στο οποίο υστερούμε στην Κύπρο. Όπως είπε αυτό το κομμάτι τυγχάνει εκμετάλλευσης από πολλούς, χωρίς να εξαιρείται το κράτος, με αποτέλεσμα να δημιουργούνται αυτά τα δυσάρεστα αποτελέσματα που είχαμε πριν λίγες ημέρες. Ως παράδειγμα αυτών των περιπτώσεων ο κ. Θεοπέμπτου, υπενθύμισε τη γνωστή περίπτωση του σχολείου που κτίστηκε μέσα στον ποταμό στην περιοχή του Ακακίου, δηλαδή του δημοτικού Σχολείου Ακακίου το οποίο αρχικά ήταν κτισμένο δίπλα από τον ποταμό, ενώ αργότερα επεκτάθηκε μέσα στον ποταμό.
ΚΛΙΜΑΤΙΚΗ ΑΛΛΑΓΗ.
Σε ερώτηση εάν φταίει η κλιματική αλλαγή που πνίγονται κάποιες περιοχές, ο κ. Θεοπέμπτου ανέφερε ότι πλέον η βροχή δεν θα έχει τους ίδιους ρυθμούς με πριν. Πρόσθεσε ότι πλέον θα έχουμε μέρες χωρίς βροχή και μετά λίγες ημέρες με πολλή βροχή, ένα φαινόμενο που θα συμβαίνει συχνά και είναι ιδανικό για να δημιουργηθούν πλημμύρες. Όσον αφορά την κλιματική αλλαγή, προειδοποίησε ότι έρχονται χειρότερες ημέρες και πλημμύρες. Ο κ. Θεοπέμπτου εξήγησε ότι το σύνολο της βροχής θα είναι λιγότερο αλλά από πλευράς πλημμύρων θα δημιουργούνται χειρότερες περιπτώσεις.
ΛΑΘΟΣ ΔΙΑΧΕΙΡΙΣΗ ΒΡΟΧΗΣ.
Κληθείς να σχολιάσει τους λόγους που πνίγονται κάποιες πόλεις από μία δυνατή βροχή, δήλωσε ότι το φαινόμενο αυτό οφείλεται στα «χοντρά λάθη» που κάναμε στην Κύπρο όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο διαχειριζόμαστε τα νερά της βροχής. Ως παράδειγμα των χοντρών αυτών λαθών έφερε τις επεκτάσεις των πόλεων και τη διαχείριση των συστημάτων οχετών ομβρίων υδάτων που βρίσκονται στο κέντρο μίας πόλης και δεν είναι σχεδιασμένα για να δεχτούν αυτές τις επεκτάσεις. Όπως είπε «στους οχετούς των ομβρίων δεν ενώνεις την επέκταση πάνω στην παλιά υφιστάμενη και μετά την επόμενη επέκταση πάνω στην προηγούμενη γιατί αυτό έχει ως αποτέλεσμα να ξεχειλίζουν οι οχετοί». Πρόσθεσε ότι «αυτό που πρέπει να κάνεις είναι να μαζεύεις τα νερά της βροχής σε συγκεκριμένα σημεία, να χρησιμοποιείς πάρκα και χώρους πρασίνων για να δημιουργήσεις λίμνες κατακράτησης, να καθυστερείς το νερό να μην πάει εκεί και να εμπλουτίζεις τα υπόγεια νερά». Όσον αφορά τις κατοικίες και τα τεμάχια ανέφερε ότι «δεν έχουμε κανένα περιορισμό στο να σφραγίσουν τη γη, δεν αφήνουμε τη γη να απορροφήσει το νερό και ούτε έχουμε κανονισμούς που να μας υποχρεώνουν να έχουμε συστήματα που να μαζεύουν το νερό και να το στέλνουμε στα υπόγεια για να εμπλουτιστούν τα υπόγεια νερά ή για να αυξηθεί η υγρασία του εδάφους». Αντιθέτως, όπως είπε, «εμείς εδώ στην Κύπρο βγάζουμε όλο το νερό στους δρόμους και πνίγουμε τον γείτονα».
ΤΡΟΠΟΙ ΑΝΤΙΜΕΤΩΠΙΣΗΣ.
Σε ερώτηση εάν μπορεί να γίνει κάτι για να προλάβουμε τα χειρότερα που πιθανόν να έρθουν ο κ. Θεοπέπμτου ανέφερε ότι πρώτα πρέπει ο κόσμος ο οποίος κινδυνεύει να ενημερωθεί. «Πρέπει οι αρμόδιοι να κτυπήσουν πόρτες, να στείλουν φυλλάδια και μηνύματα για να ξέρει ο κόσμος ότι κινδυνεύει στην περιοχή την οποία βρίσκεται», όπως είπε και πρόσθεσε ότι αυτή είναι δουλειά του κτηματολογίου καθώς πρέπει να ενημερώνει τον κόσμο όταν πάει να αγοράσει σε περιοχές επικίνδυνες. «Αυτό το λέω γιατί όταν πας να κτίσεις υπάρχουν μέτρα τα οποία μπορείς να πάρεις για να προστατευτείς από τις πλημμύρες στις επικίνδυνες περιοχές, φτάνει να είναι ενήμεροι ο αρχιτέκτονας και ο πολιτικός μηχανικός». Όπως είπε ένα απλό μέτρο είναι οι επιχωματώσεις που σηκώνουν το σπίτι λίγο πιο ψηλά. Ακόμα υπάρχουν και τα περιτειχίσματα και οι ειδικές πόρτες οι οποίες σε περίπτωση πλημμύρων σηκώνεται ένα κάγκελο πάνω το οποίο σφραγίζει το περιτείχισμα για να συγκρατήσει το νερό.
ΚΑΜΑΡΕΣ ΛΑΡΝΑΚΑΣ.
Ο κ. Θεοπέμπτου αναφέρθηκε επίσης στις περιοχές οι οποίες είναι γνωστό ότι δεν απορροφούν νερό όπου με διάφορες πιέσεις διαφόρων εταιρειών ανάπτυξης επιτρέπεται η μετατροπή τους σε οικιστικές και μάλιστα πωλούνται σε πολύ ακριβές τιμές. Ο κ. Θεοπέμπτου υπενθύμισε ότι η περιοχή Καμάρες, η οποία πλήγηκε πρόσφατα από τις πλημμύρες, είναι στην περιοχή της αλυκής. Εξήγησε ότι η αλυκή βρίσκεται σε αυτή την περιοχή γιατί το νερό δεν απορροφάται. Τόνισε ότι η Λάρνακα γενικά θέλει ιδιαίτερη προσοχή, περισσότερο από τις άλλες πόλεις, αφού σε ορισμένα σημεία είναι πιο χαμηλή η επιφάνεια του εδάφους από ότι είναι η στάθμη της θάλασσας και τα υπόγεια νερά είναι ρηχά.

- See more at: http://alfanews.com.cy/kypros/item/9883-%CE%BC%CE%B1%CE%B8%CE%AE%CE%BC%CE%B1%CF%84%CE%B1-%CE%B1%CF%80%CF%8C-%CF%84%CE%B9%CF%82-%CF%80%CE%BB%CE%B7%CE%BC%CE%BC%CF%8D%CF%81%CE%B5%CF%82-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%BB%CE%AC%CF%81%CE%BD%CE%B1%CE%BA%CE%B1%CF%82-o%CE%B9-%CF%80%CE%B5%CF%81%CE%B9%CE%BF%CF%87%CE%AD%CF%82-%CF%83%CE%BF%CE%B2%CE%B1%CF%81%CE%BF%CF%8D-%CE%BA%CE%B9%CE%BD%CE%B4%CF%8D%CE%BD%CE%BF%CF%85.html#sthash.Lwg4joiL.dpuf