Καναπέδες σε δρόμους και χωράφια

SofaInTheCityΌλοι γνωρίζουμε την αγάπη του κυπρίου για τον καναπέ και την πολυθρόνα του. Αν κρίνουμε μάλιστα από το μεγάλο αριθμό καναπέδων και πολυθρόνων που βρίσκουμε σε δρόμους, σε ανοικτούς χώρους μέσα σε κατοικημένες περιοχές και έξω στη φύση τότε πρέπει οι εταιρείες επίπλων να κάνουν καλή δουλειά.
Φυσικά, το πρόβλημα έχει πάρει μεγάλη έκταση όχι μόνο γιατί είμαστε ασυνείδητοι σαν λαός, αλλά και επειδή η Τοπική Αυτοδιοίκηση δεν ασχολήθηκε ποτέ με τέτοια θέματα.

Το κράτος δοκίμασε με μεγαλεπήβολους σχεδιασμούς που έχει εξαγγείλει εδώ και χρόνια με τα περιβόητα πράσινα σημεία που προχωρούν πολύ αργά και για τα οποία έχω αμφιβολίες αν αυτά θα λύσουν το πρόβλημα.
Μπορούμε όμως να κάνουμε ορισμένα πράγματα για να μειώσουμε δραματικά το πρόβλημα, να βοηθήσουμε συνανθρώπους μας, αλλά και να δημιουργήσουμε και θέσεις εργασίας.
Φυσικά η επιτυχία ή όχι της προσπάθειας βασίζεται πολύ στην προώθηση, δημοσιότητα και πληροφόρηση που θα κάνει η Τοπική Αρχή μέσω της ιστοσελίδας του, πληροφοριακού υλικού Κοινωνικά δίκτυα κλπ.

1) Φιλανθρωπικές οργανώσεις.
Οι διάφορες φιλανθρωπικές οργανώσεις συχνά χρειάζονται έπιπλα και άλλο οικιακό εξοπλισμό. Η Τοπική Αρχή δημοσιεύει τα στοιχεία επικοινωνίας των διαφόρων οργανώσεων με τις οποίες θα μπορεί κάποιος να επικοινωνήσει για να παραλάβουν ή να τους παραδώσει τα αντικείμενα.

2) Δημοτικό Κατάστημα Μεταχειρισμένων
Συνήθως αυτά τα καταστήματα τα λειτουργούν Κοινωνικές Επιχειρήσεις αλλά στην Κύπρο για λόγους ανεξήγητους, η κυβέρνηση εγκατέλειψε το θέμα των Κοινωνικών Επιχειρήσεων λίγο πριν το στείλει στη Βουλή αν και το κόστος τους θα ήταν μηδαμινό και μάλιστα με πολλά πλεονεκτήματα. Συχνά μεγάλοι οργανισμοί και εταιρείες αναλαμβάνουν την λειτουργία τέτοιων καταστημάτων σαν μέρος της Εταιρικής Κοινωνικής τους Ευθύνης (ΕΚΕ) είτε παραχωρώντας το χώρο, ή συνεισφέροντας στα έξοδα ενοικίου και εργατικά.
Τα καταστήματα αυτά παραλαμβάνουν τα αντικείμενα στο κατάστημα ή με ένα χαμηλό κόστος τα παραλαμβάνουν από το σπίτι. Σε πολλές χώρες η συλλογή των αντικειμένων γίνεται και από οργανώσεις ή ομάδες νέων σαν κοινωνική προσφορά.
Στο κατάστημα, άλλα είναι προς πώληση και άλλα δίνονται δωρεάν. Από εκεί αγοράζουν, φιλανθρωπικά ιδρύματα, εταιρείες και η Τοπική Αρχή για να προωθήσει σε ανθρώπους που τα χρειάζονται.

3) Σημεία παράδοσης και συλλογής
Τα σημεία συλλογής είναι απλά ορισμένοι χώροι όπου η Τοπική Αρχή έχει επιλέξει για να παραλαμβάνει συγκεκριμένα αντικείμενα και συνήθως είναι σε διάφορα σημεία κοντά σε εμπορικά κέντρα.
Αυτοί οι χώροι δεν είναι ανάγκη να είναι μεγάλοι, μπορεί απλά να είναι ένα σπίτι, παλιά αποθήκη, κατάστημα ή ακόμη και γκαράζ σπιτιού που ενοικιάζει η Τοπική Αρχή.

4) Ημέρες «Έξω στο δρόμο»
Μια αρκετά διαδεδομένη πρακτική στην Ευρώπη και που ορισμένα άτομα το κάνουν ήδη στην Κύπρο από μόνοι τους.
Βασικά ορίζει η Τοπική Αρχή μια συγκεκριμένη μέρα για κάθε γειτονιά όπου οι κάτοικοι βγάζουν έξω στο δρόμο τα ογκώδη αντικείμενα που δεν χρειάζονται όπως έπιπλα ηλεκτρικές συσκευές και άλλο οικιακό εξοπλισμό. Ο ιδιοκτήτης σημειώνει πάνω π.χ. σε μια τηλεόραση αν αυτή είναι σε λειτουργήσιμη κατάσταση ή αν η καρέκλα είναι καλή με ένα σύμβολο όπως π.χ. .στο γνωστό Smiley Face.
Η Τοπική Αρχή δημοσιοποιεί τις μέρες της κάθε περιοχής έτσι όποιος χρειάζεται κάτι περνά και μαζεύει ότι χρειάζεται.
Με την λήξη της καθορισμένης ώρας περνά συνεργείο του Δήμου και μαζεύει τα αντικείμενα.

5) Μέρες «δωρίζω ότι δεν χρειάζομαι»
Σε όλα τα νοικοκυριά υπάρχουν αντικείμενα που δεν τα χρειαζόμαστε αλλά για άλλους μπορεί να είναι χρήσιμα. Μπορεί η Τοπική Αρχή να ορίσει μια εκδήλωση όπου π.χ. για μια βδομάδα οι κάτοικοι παραδίδουν σε ένα συγκεκριμένο χώρο π.χ. πλατεία, γήπεδο, χώρο πρασίνου κλπ συγκεκριμένα αντικείμενα που δεν χρειάζονται. Τις μέρες της εκδήλωσης επισκέπτονται το χώρο όσοι χρειάζονται πράγματα και παίρνουν ότι θέλουν συνήθως δωρεάν.
Ότι μείνει εκεί αναλαμβάνει η Τοπική Αρχή να το διαχειριστεί και να καθαρίσει το χώρο.

6) Συλλογή από συνεργείο της Τοπικής Αρχής
Το συνεργείο της Τοπικής Αρχής μπορεί να παραλάβει τα αντικείμενα έναντι κάποιου κόστους και τα παραδίδει είτε στο Δημοτικό κατάστημα είτε για διαχείριση.

Επιλογές υπάρχουν, απλά πρέπει να δοκιμάσουν οι Τοπικές Αρχές διάφορα από τα πιο πάνω, ίσως ακόμη και άλλες νέες ιδέες.
Να βρεθεί δηλαδή τι δουλεύει και τι όχι, διαφορετικά αν συνεχίσουμε να είμαστε απαθείς τότε το πρόβλημα θα παραμείνει, και θα συνεχίσουμε να βλέπουμε ντροπιαστικές εικόνες.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 314
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3833
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11421
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2439
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4007
Μεσάνυχτα η ΕΕ για Πεντάκωμο

Μεσάνυχτα η ΕΕ για Πεντάκωμο

Απορίες, προβληματισμό και ανησυχία για την ποιότητα και την ακρίβεια της ενημέρωσης που παρέχουν οι αρμόδιες κυπριακές αρχές στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή για τη σκανδαλώδη και παρατεταμένη υπολειτουργία της μονάδας Ολοκληρωμένης...

 • 08-05-2020 22:30:14
 • Hits 1204