airconditioner1[English version here[English version here]
Εδώ και πολλά χρόνια η Ευρωπαϊκή Ένωση προσπαθεί να προωθήσει μέτρα για μείωση των αποβλήτων αλλά και μέσα στο πλαίσιο της πολιτικής της για την κυκλική οικονομία.

Στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2008/98 η πολιτική αποφυγής δημιουργίας αποβλήτων αναφέρεται ως η πλέον σημαντική δράση σε σύγκριση με την Επαναχρησιμοποίηση, την Ανακύκλωση, την Ανάκτηση και την Απόρριψη σε σκυβαλότοπους που κάνουμε εμείς.

Έτσι, μέσα στο πλαίσιο της κυκλικής οικονομίας, η ΕΕ πιέζει τις εταιρείες για παράταση της περιόδου εγγύησης, τη διαθεσιμότητα ανταλλακτικών και εγχειρίδια επισκευής που να είναι προσβάσιμα στο κοινό.

 

Όλα αυτά μπορούν φυσικά να χρησιμοποιηθούν μόνο εάν ο κατασκευαστής σχεδιάσει προϊόντα που μπορούν να επισκευαστούν. Επιπλέον, η σκέψη πίσω από την παράταση της περιόδου εγγύησης, είναι να αναγκάσουν τους κατασκευαστές να κατασκευάζουν προϊόντα που μπορούν πραγματικά να επισκευαστούν.

Από αυτές τις πολιτικές η πίεση από την κοινωνία για το Δικαίωμα Επισκευής έχει πάρει δυναμική και στις δύο πλευρές του Ατλαντικού. Αν ρωτήσετε επαγγελματίες στον χώρο των επισκευών θα σας επιβεβαιώσουν ότι τα τελευταία 20 χρόνια οι συσκευές γίνονται όλο και πιο δύσκολο να επισκευαστούν.

Στις ΗΠΑ πολλές πολιτείες επεξεργάζονται νομοθετική ρύθμιση για το δικαίωμα επισκευής και πρόσφατα ο πρόεδρος των ΗΠΑ υπέγραψε εκτελεστικό διάταγμα προς την Ομοσπονδιακή Επιτροπή Εμπορίου (FTC) να εκπονήσει νόμους που θα εμποδίζουν τους κατασκευαστές να κατασκευάζουν συσκευές που σκόπιμα δεν μπορούν να επισκευαστούν.

Μόλις πριν από λίγες ημέρες, η FTC αποφάσισε επίσης να πιέσει περισσότερο για το δικαίωμα των καταναλωτών να επισκευάζουν συσκευές όπως τηλέφωνα, οικιακές συσκευές, αυτοκίνητα, ακόμη και αγροτικό εξοπλισμό.

Στην Ευρώπη οι πρώτες συσκευές που θα ρυθμίσει η νομοθεσία θα είναι πλυντήρια, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία και φωτισμός. Οι συσκευές που θα ακολουθήσουν αναμένεται να είναι τηλέφωνα, φορητοί υπολογιστές και άλλα ηλεκτρονικά είδη ευρείας κατανάλωσης τα οποία αποτελούν σημαντικό ποσοστό των ηλεκτρονικών απορριμμάτων της Ευρώπης.

Οι κατασκευαστές θα αναγκαστούν επίσης να αποθηκεύουν ανταλλακτικά για περίοδο δέκα ετών μετά τη διακοπή ενός μοντέλου.

Οι κατασκευαστές έχουν ήδη εκφράσει την αντίθεση τους σε όλα αυτά, αλλά το νομοθετικό τρένο που ξεκίνησε δεν μπορεί να σταματήσει.

Η πολιτική των επισκευών θα ωφελήσει και την κοινωνία αλλά και το περιβάλλον με την μείωση των αποβλήτων.

Τα εμπορεύματα που έχουν σχεδιαστεί για επισκευή με μεγάλη εγγύηση, θα σημαίνει ότι θα έχουν πολύ μικρότερο κόστος ιδιοκτησίας οδηγώντας επίσης σε μειωμένη ποσότητα ηλεκτρονικών αποβλήτων και την ζήτηση σε ορυκτά και χημικά

Αναμένεται επίσης ότι η πολιτική αυτή θα δημιουργήσει θέσεις εργασίας καθώς οι τεχνικοί θα έχουν μεγάλη ζήτηση.

Στην Βρετανία ήδη επικεντρώνουν τις προσπάθειές τους για α) προϊόντα που θα σχεδιαστούν με πρόνοιες για εύκολη επισκευή, β) σε προσιτά ανταλλακτικά και υπηρεσίες επισκευής, και γ) πρόσβαση του κοινού στις πληροφορίες που χρειάζονται για να πραγματοποιήσουν επισκευές. Όπως και η ΕΕ, απευθύνονται πρώτα σε πλυντήρια, πλυντήρια πιάτων, ψυγεία και ηλεκτρονικές οθόνες, συμπεριλαμβανομένων των τηλεοράσεων.

Όμως πολλές ΜΚΟ έχουν ήδη εκφράσει έντονες αντιρρήσεις για τους κανονισμούς που εγκρίθηκαν μέχρι τώρα και αναφέρουν ότι στα χαρτιά αυτό φαίνεται καλό, αλλά οι κανονισμοί απαιτούν από τους κατασκευαστές να παρέχουν στους καταναλωτές μόνο ορισμένα μέρη, όπως αντικατάσταση εξωτερικών τροφοδοτικών και τηλεχειριστήρια για τις τηλεοράσεις τους και όχι πλήρη γκάμα ανταλλακτικών και σχεδιασμό για εύκολη επισκευή.

Στη Γαλλία έως το τέλος του έτους, οι κατασκευαστές θα πρέπει να αναρτούν μια βαθμολογία σχετικά με την επισκευή συσκευών.

Όλοι ελπίζουμε ότι αυτές οι πολιτικές θα οδηγήσουν σε προϊόντα που θα είναι πιο ανθεκτικά με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής, να επισκευάζονται εύκολα ούτως ώστε να έχουν χαμηλότερο κόστος ιδιοκτησίας και φυσικά το επιπρόσθετο όφελος από την σημαντική μείωση των αποβλήτων από ηλεκτρικές και ηλεκτρονικές συσκευές.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Βουλευτής,

Πρόεδρος

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 181

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 437
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3932
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11637
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2506
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4072