Mine AI WasteInTheCity 2Μετά από πολλές συνεδριάσεις της Επιτροπής Περιβάλλοντος το 2022 ψηφίστηκαν δυο σημαντικά νομοσχέδια που αφορούν τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων.

Α) Έγιναν αλλαγές στον Περί Αποβλήτων Νόμο 185/2011 με πρόνοιες για αυξημένους στόχους ανακύκλωσης, νέες υποχρεώσεις στα συλλογικά συστήματα ανακύκλωσης και υποχρεώσεις στην Τοπική Αυτοδιοίκηση.

Β) Τον Κανονισμό Κ.Δ.Π. 292/2022 για τη Διαχείριση Δημοτικών Αποβλήτων από τις Αρχές Τοπικής Διοίκησης ο οποίος καταγράφει με λεπτομέρεια τις νέες υποχρεώσεις των Τοπικών Αρχών.

Τα δύο αυτό νομοθετήματα υποχρεώνουν τις αρχές Τοπικής Αυτοδιοίκησης να κάνουν τα πιο κάτω:

 • 1) Ετοιμασία τοπικού σχεδίου δράσης για τη διαχείριση των δημοτικών αποβλήτων και για πρώτη φορά δράσεις για την πρόληψη της δημιουργίας αποβλήτων εντός των διοικητικών τους ορίων. Το σχέδιο δράσης θα πρέπει να προωθεί τη χωριστή συλλογή αποβλήτων, να συνεργάζεται με συλλογικά συστήματα όπως την Green Dot για συσκευασίες, ΑΦΗΣ για μπαταρίες, Ηλεκτροκύκλωσης για ηλεκτρικές συσκευές κλπ, θα πρέπει να βασίζεται στο σύστημα "Πληρώνω όσα πετώ" και να λαμβάνει υπόψη τα πιο κάτω απόβλητα:
  (α) Βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κουζίνας και χώρων εστιατορίων
  (β) βιοαποικοδομήσιμα απόβλητα κήπων και πάρκων
  (γ) χαρτιά και χαρτόνια και συσκευασίες από χαρτί και χαρτόνι
  (δ) γυαλιά και γυάλινες συσκευασίες
  (ε) πλαστικά και πλαστικές συσκευασίες
  (στ) μέταλλα και μεταλλικές συσκευασίες
  (ζ) ξύλινες συσκευασίες
  (η) συνθετικές συσκευασίες
  (θ) προϊόντα κλωστοϋφαντουργίας, ειδικότερα ρούχα, υφάσματα και συσκευασίες από υφαντουργική ύλη
  (ι) ηλεκτρικό και ηλεκτρονικό εξοπλισμό οικιακού τύπου
  (ια) μπαταρίες οικιακού τύπου
  (ιβ) ογκώδη απόβλητα και ογκώδη αντικείμενα προς επαναχρησιμοποίηση· και
  (ιγ) μικτά δημοτικά απόβλητα.
  Το σχέδιο δράσης πρέπει να περάσει πρώτα από Δημόσια Διαβούλευση και το τελικό κείμενο θα πρέπει να υποβληθεί για έγκριση στο Τμήμα Περιβάλλοντος το Δεκέμβριο του 2023.
  Όταν αυτό εγκριθεί τότε θα μπει σε εφαρμογή τον Ιούνιο του 2024, δηλαδή ένα μήνα μετά τις Δημοτικές Εκλογές. Υπόψη ότι η ανακύκλωση είναι υποχρεωτική για όλους τους πολίτες.
 • 2) Πέραν από τα πιο πάνω και με βάση υποχρέωση που πηγάζει από τον βασικό νόμο 185/2011, θα πρέπει οι Τοπικές Αρχές να συλλέγουν ξεχωριστά τα οργανικά απόβλητα (Βιοαποικοδομήσιμα – πράσινα και υπολείμματα κουζίνας) από την 1η Ιανουαρίου το 2024.
  Αυτό ίσως να είναι το πιο δύσκολο εγχείρημα γιατί θα πρέπει να καθοριστεί ο κατάλληλος κάδος που θα έχουν οι πολίτες για να μην έχουμε πρόβλημα με μυρωδιές και γάτους και να βρεθεί ο παραλήπτης των οργανικών αποβλήτων.
  Αυτό είναι εξαιρετικά μεγάλο πρόβλημα για τις ορεινές περιοχές και την επαρχία Πάφου όπου δεν υπάρχει κοντά υποδομή που να μπορεί να παραλάβει τα οργανικά απόβλητα που διαχωρίζουν οι πολίτες.

Η δική μου ανησυχία βρίσκεται στο ότι είμαστε ήδη στον Μάρτιο του 2023 και δεν έχει γίνει ακόμη ουσιαστική δουλειά και ενημέρωση των Τοπικών Αρχών για να ετοιμαστούν τα σχέδια με τη βοήθεια ειδικών. Θα πρέπει επίσης να βρεθούν τρόποι ανέγερσης μονάδων για οργανικά σε Πάφο και ορεινές περιοχές και να αλλάξει η επιδότηση για παραγωγή ηλεκτρισμού από αυτές τις μονάδες που τώρα είναι πραγματικά ασύμφορη.

Οι στόχοι που έχει θέσει η ΕΕ είναι πολύ ψηλοί, αφού θα πρέπει να πετύχουμε 55% ανακύκλωση με βάση το βάρος των αποβλήτων μέχρι το 2025 και 60% μέχρι το 2030.

Χρειάζεται να επιταχύνουμε τις προετοιμασίες των Τοπικών Αρχών, να ενημερωθούν οι πολίτες, να λυθούν τα προβλήματα των πολυκατοικιών, οι επιχειρήσεις ανακύκλωσης να προετοιμαστούν για το νέο όγκο εργασίας, τα συλλογικά συστήματα να επεκταθούν και τόσα άλλα…

Το ότι έχουμε μείνει ήδη πολύ πίσω στον τομέα διαχείρισης των αποβλήτων θα κάνει το όλο εγχείρημα ακόμη πιο δύσκολο.


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 211

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 471
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3967
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11728
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2528
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4087