Βαρύτατες ευθύνες εντοπίζει η έρευνα για τη συμφωνία

Λευκωσία: Το ερώτημα πώς εκτοξεύθηκε η τιμή χρέωσης της διαχείρισης αποβλήτων από τη μονάδα διαχείρισης απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) σε €75 από €39,90 που προνοείται στη νέα συμφωνία που θα υπογράψει η κυβέρνηση με τον εργολάβο, απαντάται μέσα από διοικητική έρευνα το περιεχόμενο της οποίας παρουσιάζει ο «Φ».

Στην έρευνα, η οποία θα τεθεί ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Ελέγχου προς εξέταση, περιγράφονται οι «αλχημείες» με βάση τις οποίες προέκυψαν τα δεδομένα και οι τιμές εις βάρος του δημοσίου και του φορολογούμενου πολίτη. Ευθύνες για το ψηλό κόστος επιρρίπτονται στους συμβούλους της κυβέρνησης, καθώς και σε δύο κρατικούς λειτουργούς οι οποίοι αφυπηρέτησαν ήδη, οπόταν δεν μπορούν να δικαστούν πειθαρχικά. Εξάλλου, παρ’ ότι αφήνεται ανοικτό το ενδεχόμενο εξέτασης πιθανών ποινικών αδικημάτων, φαίνεται πως η συγκεκριμένη επιλογή έχει αποκλειστεί.

Στο πόρισμα της έρευνας αναφέρεται πως μόνο από το αποτέλεσμα ενός λανθασμένου χειρισμού, το δημόσιο θα πληρώσει πρόσθετη επιβάρυνση της τάξης των €12,50/τόνο (αφορά περίπου 100.000 τόνους τον χρόνο) για περίοδο δέκα ετών. Συνολικά, δηλαδή, €12,5 εκατ.

Ο ερευνών λειτουργός, σχολιάζοντας τη φόρμουλα που ακολουθήθηκε για τον καθορισμό της τιμής, επισημαίνει: «Η πιο πάνω φόρμουλα αναθεώρησης των τιμών του ΟΕΔΑ Κόσιης, θεωρεί ότι η τιμή μονάδος επεξεργασίας των αποβλήτων θα πρέπει να επηρεάζεται σε βαθμό 40% από το κόστος των καυσίμων και 60% από τα εργατικά».

Ο ερευνών λειτουργός υποδεικνύει πως η παραδοχή αυτή δεν είναι ορθή και φαίνεται να οδηγεί σε υπερπληρωμές προς τον ανάδοχο (εργολάβο), καταγράφοντας και το εξής παράδειγμα: Αν τη στιγμή που ο εργολάβος υπέβαλλε την προσφορά του ο ιμάντας ενός μηχανήματος στοίχιζε €10.000 και έκτοτε υπήρξε αύξηση στην τιμή του πετρελαίου κατά 10% και στο εργατικό κόστος επίσης 10%, με βάση τη φόρμουλα, ο ανάδοχος θα πληρωθεί για τον ιμάντα 11.000 ευρώ, αφού η τιμή μονάδος επεξεργασίας θα αυξηθεί κατά 10%. Αυτό όμως δεν συνάδει με την πραγματικότητα, αφού η κατά 10% αύξηση στην τιμή του πετρελαίου και στο εργατικό κόστος ουδόλως σημαίνει ότι η τιμή του ιμάντα αυξήθηκε κατά 10%. Αντίθετα, είναι πολύ πιθανό η τιμή του ιμάντα να έχει έκτοτε μειωθεί.

Στο πόρισμα της έρευνας αναφέρεται πως λόγω της φόρμουλας που χρησιμοποιήθηκε, η τιμή μονάδος των σύμμεικτων απορριμμάτων διαφοροποιήθηκε το 2012 από €54,8 τον τόνο σε €74,8 τον τόνο, σημειώνοντας αύξηση κατά 36,5%.

Πιο αναλυτικά, στο πόρισμα αναφέρεται, πως εκ πρώτης όψεως φαίνεται να προκύπτουν πιθανές ευθύνες στους ιδιώτες συμβούλους μηχανικούς του Έργου. Οι σύμβουλοι, έχουν περιλάβει στα έγγραφα πρόνοιες οι οποίες είναι ετεροβαρείς και δυσανάλογες για την Αναθέτουσα Αρχή και κατ’ επέκταση το δημόσιο, κυρίως για την περίοδο λειτουργίας και συντήρησης, και συγκεκριμένα:
• Παράγραφος 7,3 που αφορά ποσότητα 88.000 τόνων ανά έτος, η οποία θα θεωρείται ένα ελάχιστο εγγυημένο μέγεθος για σκοπούς πληρωμής του αναδόχου.
• Παράγραφος 7,4 που αφορά προσαύξηση στην τιμή μονάδος ανά κατηγορία, η οποία είτε θα προσαυξάνεται κατά 15% είτε θα απομειώνεται κατά 15% (αναλόγως της περίπτωσης).
• Παράγραφος 7,6 που αφορά στον τρόπο υπολογισμού του τελικού ποσού που πρέπει να καταβάλλεται στον ανάδοχο σε κάθε πιστοποίηση, ώστε να ανταποκρίνεται στον πληθωρισμό και την αύξηση του κόστους εργατικών και πρώτων υλών - καυσίμων.

Περισσότερα στον Φιλελεύθερο της Παρασκευής - See more at: http://www.philenews.com/el-gr/top-stories/885/275891/varytates-efthynes-entopizei-i-erevna-gia-ti-symfonia-ton-aporrimmaton#sthash.cZwyCDWm.dpuf


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 211

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 471
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3967
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11728
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2528
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4087