Πρόσφατα είδαμε πολλά δημοσιεύματα σχετικά με τα οικιακά απόβλητα.

Ναι είναι αλήθεια ότι με την αλλαγή κυβέρνησης ελπίζαμε ότι θα γινόταν και αλλαγή στην πολιτική των οικιακών αποβλήτων. Μια πολιτική την οποία προωθεί το Υπ Εσωτερικών εδώ και 10 χρόνια χωρίς να λαμβάνει υπόψη τις Οδηγίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις πετυχημένες πρακτικές άλλων χωρών και τα προβλήματα που έχουν δημιουργηθεί με τη λειτουργία της μονάδας στην Κόσιη. Αυτή η πολιτική με υπολογισμούς του υπουργείου θα στοιχίζει στα νοικοκυριά €250 με €300 το χρόνο και θα υποχρεώσει το κράτος σε συνεχή αυξανόμενα έξοδα εφόσον τα κατάλοιπα όλων των εργοστασίων που θα κτίσει θα είναι κακής ποιότητας και κατάλληλα μόνο για καύση. Υπολόγισαν μάλιστα ότι χρειαζόταν και μια μονάδα αξίας €300εκ για να καίει αυτά τα κατάλοιπα για να παράγει ρεύμα.

 

Αν όσα λέτε είναι ορθά πως τότε καταλήξαμε σε αυτή τη λύση;

Οι σύμβουλοι του κράτους που ετοίμασαν αυτή τη λύση πρότειναν μια λύση που πρότειναν και στην Ελλάδα. Και εκεί υπάρχουν μεγάλες αντιδράσεις στο σχεδιασμό αυτό, και μάλιστα να πω ότι  κυκλοφορεί και σχετικό ντοκιμαντέρ.

Ναι αλλά το Υπουργείο ισχυρίζεται εδώ που έφτασαν τα πράγματα δεν έχει άλλη επιλογή.

Ναι, το να αφήνεις κάτι μέχρι να γίνει επείγον για να μην μπορείς να συζητήσεις άλλες λύσεις το έχουμε συνηθίσει σε αυτό τον τόπο. Από την άλλη οι προσφορές που ετοίμασαν πριν λίγο καιρό περιελάμβαναν απαράδεκτες πρόνοιες οι οποίες θα κάνουν την κατάσταση ακόμη χειρότερη. Υπάρχει για παράδειγμα πρόνοια ότι αν δεν στέλνουμε μια ελάχιστη ποσότητα σκουπιδιών στο εργοστάσιο θα πληρώνουμε πρόστιμο! Αυτό είναι ανήκουστο! Το έχουν εφαρμόσει και στην Κόσιη και θέλουν να το περιλάβουν και στις υπόλοιπες μονάδες. Υπάρχουν άλλες λύσεις από αυτή.

Η λύση που προτείνει το υπουργείο θα δημιουργήσει προβλήματα και σε ιδιώτες;

Για την μονάδα στη Λευκωσία έχουν περιλάβει ένα σύστημα προ-διαλεγμένων ανακυκλώσιμων υλικών δυναμικότητας 30000 τόνων τη στιγμή που το υπάρχων σύστημα από όλη τη Κύπρο διαχειρίζεται 45000 τόνους. Με αυτή και μόνο την πρόνοια έχουν στόχο την ανάληψη της ανακύκλωσης από το κράτος αντί τους ιδιώτες και αν γίνει και κάτι τέτοιο στη μονάδα της Λεμεσού τότε σίγουρα θα κλείσουν οι ιδιώτες ανακυκλωτές.

Παρόμοιους σχεδιασμούς περιλαμβάνονται και για προδιαλεγμένα οργανικά απόβλητα. Και εδώ υπάρχουν ιδιωτικές επιχειρήσεις που τα χρειάζονται και αντί αυτού θα τα αναλάβει το κράτος.

Χαράλαμπος Θεοπέμπτου

Λέκτορας,

Τμήμα Επιστήμης και Τεχνολογίας Περιβάλλοντος

Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Κύπρου


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 269
Και τώρα οι μικρές συσκευασίες

Και τώρα οι μικρές συσκευασίες

Στο άρθρο 4 της Οδηγίας 2008/98 της ΕΕ για τη διαχείριση των αποβλήτων αλλά και στη δική μας νομοθεσία (άρθρο 9 του Περι Αποβλήτων νόμου - 185/2011) η πιο σημαντική δράση είναι η πρόληψη δημιουργίας αποβλήτων.

 • 14-01-2023 20:18:22
 • Hits 876

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 536
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 4019
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11847
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2562