Για ενέργεια, λίπασμα, δουλειές και λιγότερες ποντίκες

Οι προκλήσεις σχετικά με τη διαχείριση των αποβλήτων είναι πολλές εφόσον το θέμα των αποβλήτων χρειάζεται άμεσα δράση και προγραμματισμό διαφορετικά οι κάτοικοι Λευκωσίας Λεμεσού και Πάφου θα κληθούν να πληρώσουν ψηλές χρεώσεις σκουπιδιών με τη λειτουργία των νέων ΧΥΤΥ.
Τα οργανικά απόβλητα στο σύνολό τους αποτελούνται από τα φυτικά και ζωικά κατάλοιπα κουζίνας και μαγειρευμένα φαγητά, κλαδεύματα, γρασίδι και ξηρά φύλλα και κλαδιά.
Η σωστή διαχείριση των οργανικών αποβλήτων μπορεί να μας δώσει πρώτης τάξεως λίπασμα με τη διαδικασία της κομποστοποίησης και ενέργεια μέσω της παραγωγής βιοαερίου.
Υπάρχουν και άλλα σοβαρά πλεονεκτήματα όταν αυτά δεν καταλήγουν σε σκυβαλότοπους όπως για παράδειγμα μείωση των εξόδων της Τοπικής Αρχής, ελαττώνεται η τροφή που μπορούν να βρουν ποντικοί και άλλα τρωκτικό και δεν απελευθερώνονται αέρια του θερμοκηπίου λόγω σήψης.

 Για τους πιο πάνω λόγους η Ευρωπαϊκή Ένωση μας έχει υποχρεώσει με την Οδηγία 1999/31/ΕΚ να μειώσουμε στο 50% τα οργανικά απόβλητα που φτάνουν στους σκουπιδότοπους τον Ιούνιο του 2012 και στο 35% τον Ιούλιο του 2016.

Υπάρχουν απλές και δοκιμασμένες μέθοδοι για να μειώσουμε τα οργανικά απόβλητα που καταλήγουν στους σκουπιδότοπους

Κομποστοποίηση
Μια πολύ διαδεδομένη πρακτική είναι η μετατροπή των πράσινων οργανικών αποβλήτων σε λίπασμα με τη μέθοδο της λιπασματοποίησης γνωστής επίσης και σαν composting.
Η προώθηση της κομποστοποίησης βοηθά σημαντικά στη μείωση των οργανικών αποβλήτων που καταλήγουν στις χωματερές.

Υπάρχουν δύο συστήματα που μπορεί να προωθηθούν παράλληλα, η Πως να κάνετε κομποστοποίηση στο σπίτι και η συλλογή των υλικών σε κεντρικό σημείο για επεξεργασία.
Μέτρα που μπορεί να υιοθετηθούν από τις Τοπικές Αρχές, είναι η επιδότηση στην αγορά κάδων με ένα συγκεκριμένο ποσό, η παραχώρηση δωρεάν κάδων, η κατασκευή κάδων από μπαλέττα ή βαρέλια και η παραχώρηση τους σε όσους πολίτες ενδιαφέρονται.
Είναι όμως απαραίτητο κοντά σε μεγάλες αστικές περιοχές να λειτουργήσουν μεγάλα κεντρικά συστήματα κομποστοποίησης. Η Τοπική Αρχή αναλαμβάνει τη συλλογή και μεταφορά των κλαδεμάτων από τα δέντρα των δρόμων και τα πάρκα τα οποία διαφορετικά θα κατέληγαν στον σκουπιδότοπο, σε κεντρικό σημείο κομποστοποίησης.
Μπορεί επίσης να γίνει και ξεχωριστή συλλογή κλαδευμάτων συγκεκριμένες μέρες ή/και εποχές για να μεταφερθούν στην κεντρική κομποστοποίηση.
Μια τέτοια ιδιωτική επιχείρηση λειτουργεί τώρα στη βιομηχανική περιοχή Γερίου αλλά υπάρχουν και επιχειρήσεις που θρυμματίζουν τα υλικά επί τόπου.

Υπολείμματα κουζίνας εστιατορίων
Σε εστιατόρια και ξενοδοχεία η κομποστοποίηση ζωικών και φυτικών αποβλήτων μπορεί να γίνει με ειδικό αυτόματο επεξεργαστή όπως αυτούς που χρησιμοποιούνται στο εξωτερικό αλλά και από ένα εστιατόριο στην Κύπρο. Το συγκεκριμένο εστιατόριο δεν παράγει καθόλου απόβλητα και τέτοιες προσπάθειες πρέπει να ενθαρρύνονται.

Συλλογή Οργανικών αποβλήτων
Αν είναι όμως να πετύχουμε τους στόχους μας θα πρέπει επειγόντως να προχωρήσουμε με τη συλλογή όλων των οργανικών αποβλήτων (ζωικών και φυτικών υπολειμμάτων κουζίνας) από ξεχωριστούς κάδους που οι πολίτες θα βγάζουν έξω μαζί με τα άλλα ανακυκλώσιμα υλικά.
Οι μονάδες παραγωγής βιοαερίου οι οποίες διαθέτουν και παστερίωση μπορούν να δεχτούν τέτοια απόβλητα για παραγωγή ηλεκτρισμού.

Η λειτουργία ενός ΧΥΤΥ σε μια επαρχία επιβάλλει τη λήψη μέτρων μείωσης των αποβλήτων όπως τη συλλογή των οργανικών αποβλήτων, διαφορετικά οι χρεώσεις των σκυβάλων θα αυξηθούν πολύ όπως έχει ήδη γίνει στις περιοχές Λάρνακας Αμμοχώστου όπου λειτούργησε το πρώτο ΧΥΤΥ.


Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Επίτροπος Περιβάλλοντος
Http://perivallon.eu


Άρθρα - Απόβλητα

Άρθρα - Απόβλητα

Όλα τα βίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα

Bίντεο με εκπομπές για τα απόβλητα. Για να τα δείτε στο YouTube πατάτε εδώ.  
 • 18-08-2023 17:18:40
 • Hits 211

19 Jul 2018 Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις

19 Jul 2018Εκπομπή στο ΡΙΚ για τη διαχείριση των οικιακών αποβλήτων και τις αυξήσεις Όλα τα βίντεο με τα απόβλητα είναι εδώ....

 • 08-01-2023 08:35:38
 • Hits 471
Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Απόβλητα και πλαστικά – Οι αλλαγές που έρχονται

Με τα πολλά προβλήματα που άρχισαν να φαίνονται με τα πλαστικά, τις κλιματικές αλλαγές, τις τεράστιες ποσότητες αποβλήτων που παράγουν οι μοντέρνες κοινωνίες, τη διατήρηση των πόρων και μια σειρά...

 • 11-02-2022 22:59:25
 • Hits 3967
The Right to Repair

The Right to Repair

The European union has for a long time now been trying to reduce waste as part of the Circular Economy package but also because of its long standing policy to favour practices for waste reduction.In its circular...

 • 08-08-2021 00:12:16
 • Hits 11728
Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Βατί, Κοτσιάτης και η αποκατάσταση τους

Αυτή την εποχή στην περιοχή του Βατί ξεκίνησαν για διάφορους λόγους ανεξέλεγκτες φωτιές, όπως και στο παρελθόν με αποτέλεσμα η ρύπανση και οι μυρωδιές να ξαπλώνονται σε μεγάλη έκταση και σε...

 • 30-11-2020 17:07:28
 • Hits 2528
Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

Διαχείριση φυκιών στην Πάφο

21 Ιουνίου 2020Κο Σάββα Περδίου,Υφυπουργό Τουρισμού,Θέμα: Διαχείριση φυκιώνΑπό τον καιρό που ασχολούμαι με τα περιβαλλοντικά θέματα το πρόβλημα με τα φύκια στις ανατολικές ακτές και ιδιαίτερα στο παραλιακό...

 • 14-07-2020 12:07:55
 • Hits 4087