Εξυπηρετώντας συμφέροντα και φίλους
Πρόνοιες σε νομοσχέδια και πολιτικές για εξυπηρέτηση συγκεκριμένων συμφερόντων:
- Για χρόνια τώρα δεν εφαρμόζουν τη Σύμβαση για τη Διαχείριση της Παράκτιας Ζώνης αντίθετα έχουν φέρει μια σειρά από νομοσχέδια που την παραβιάζουν:
- Ήθελαν να δώσουν τις Δασικές παραλίες όπως αυτές του Ακάμα, το Δασούδι στη Λεμεσό, την Πέτρα του Ρωμιού, τον Κόννο στην Αγία Νάπα σε ιδιώτες για ανάπτυξη με πρόφαση το Δημόσιο Συμφέρον.
- Στο νομοσχέδιο για Δήμους, χωρίς να το ξέρει κανένας και χωρίς διαβούλευση, μετέφεραν όλη την ευθύνη του “Περί προστασίας της παραλίας νόμου” στους δήμους όπου τους δίνει τη δυνατότητα κάνουν εκσκαφές στις παραλίες και να αφαιρούν υλικά, να βάζουν τραπεζάκια και καρέκλες, να έχουν προ κρατήσεις σε κρεβατάκια και ομπρέλες, να έχουμε παραλίες μόνο για πλούσιους και να κτίζουν αναψυκτήρια στην παραλία .. ακόμη και σε δασική παραλία.
- Χωροταξικός σχεδιασμός. Ήθελαν το κριτήριο για αναπτύξεις στην παράκτια ζώνη να είναι μόνο το οικονομικό συμφέρον, αγνοώντας ότι Σύμβαση της Βαρκελώνης αναφέρεται στο Περιβάλλον, την Οικονομία, την Κοινωνία και τον Πολιτισμό. Το απόρριψε η Βουλή και το έφεραν πάλι σαν τροπολογία.
- Ιδιώτες σκάβουν παράνομα ακτές, κάνουν τεχνητές παραλίες και μετά τις μετατρέπουν και σε δημόσιες. Μάλιστα στο νομοσχέδιο για τους Δήμους τις νομιμοποιεί!
- Έφεραν νομοσχέδιο όπου ένας επενδυτής θα μπορούσε να κατασκευάσει τεχνητό ύφαλο χωρίς κανένα περιορισμό όπως πχ αν θα είχε εστιατόριο στο πάνω μέρος ή μονοπάτι από την ξηρά μέχρι εκεί.
- Έφεραν νομοσχέδιο όπου εταιρείες ανάπτυξης θα υποδείκνυαν υπάλληλο τους που θα τον εξουσιοδοτούσε ο Υπουργός Εσωτερικών να κινείται στα κυβερνητικά γραφεία για να πιέζει και να ελέγχει κυβερνητικούς υπαλλήλους, για να προωθεί την αίτηση της εταιρείας του.
- Διαβουλεύτηκαν με τις εταιρείες πετρελαιοειδών για την πολιτική σταθμών εναλλακτικών καυσίμων για αυτοκίνητα με υγραεριοκίνηση, ηλεκτρικά και με υδρογόνο. Με τέτοιους συμβούλους αποφάσισαν φυσικά ότι η πολιτική του κράτους ήταν να κάνουν μόνο ένα σταθμό φόρτισης σε κάθε αυτοκινητόδρομο
- Αφαίρεσαν τους φόρους από τα καινούρια αυτοκίνητα και δεν έκαναν απολύτως τίποτα για τις Δημόσιες μεταφορές. Στο νομοσχέδιο για τους Δήμους αναφέρουν ότι τα έσοδα από τις άδειες κυκλοφορίας των αυτοκινήτων θα πηγαίνουν στις Τοπικές Αρχές … άρα δεν πρόκειται κανένας Δήμος να προωθεί τη Βιώσιμη Αστική Κινητικότητα προωθώντας έτσι τις πωλήσεις αυτοκινήτων.
- Δεν είναι ανάγκη να μιλούν ελληνικά υπάλληλοι σε ξενοδοχεία και ήθελαν επίσης να δώσουν τα εστιατόρια και μπαρ των ξενοδοχείων σε άλλες εταιρείες για να εργοδοτούν προσωπικό εκτός συλλογικών συμβάσεων. Αν περνούσε αυτή η πρόνοια θα έχανε πολύς κόσμος τη δουλειά του.
- Δεν κάνουν πλέον επιθεωρήσεις για να μην ενοχλούν βιομήχανους, κτηνοτρόφους, κατασκευαστικές εταιρείες – η Κύπρος έγινε ένας απέραντος σκυβαλότοπος, τα μπάζα και τα βιομηχανικά απόβλητα είναι παντού.
- Έχουμε μια από τις χειρότερες εφαρμογές του ευρωπαϊκού προγράμματος “Εγγύηση για τη Νεολαία” αφού αντί να δίνουμε εγγύηση στους νέους ότι θα τους βοηθήσουμε να βρουν δουλειά ή για να κάνουν μετεκπαίδευση όπως προνοεί το σχέδιο, τους έχουμε σαν δωρεάν εργατικό δυναμικό στην αγορά.
- Δεν γίνεται ποτέ δημόσια πρόσκληση σε ανέργους να κάνουν εγγραφή.
- Μπήκε πρόνοια στη νομοθεσία για τις περιβαλλοντικές μελέτες ότι αυτός που θα ετοιμάζει μέρος της μελέτης να έχει σπουδάσει το θέμα. Όχι μόνο δεν το εφάρμοσαν αλλά τώρα έστειλαν τροποποίηση να το αφαιρέσουν στερώντας έτσι δουλειές από νέους επιστήμονες αλλά και κρατώντας και πάλι χαμηλό το επίπεδο των μελετών. Να θυμίσω ότι παραδέκτηκαν στην Επιτροπή Περιβάλλοντος ότι ακόμη και Θεολόγος έκανε Περιβαλλοντική μελέτη.
- Για 7 χρόνια δεν είχαμε Στεγαστική Πολιτική για οικογένειες με χαμηλά εισοδήματα κρατώντας έτσι τα ενοίκια σε ψηλές τιμές. Πλέον έχουμε και αστέγους.
- Δεν έχουμε στεγαστική πολιτική για ξένους εργάτες όπως σε άλλες χώρες και έτσι έχουν οι διάφοροι επιχειρηματίες τόσο φτηνά εργατικά που δεν έχουν πιθανότητα εργοδότησης οι Κύπριοι. Τους τσουβαλιάζουν σε εμπορευματοκιβώτια, διαμερίσματα και εγκαταλειμμένα σπίτια.
- Δεν έκαναν Στρατηγική Περιβαλλοντική μελέτη για τους πύργους στη Λεμεσό όπως προβλέπει η Ευρωπαϊκή νομοθεσία και έκτισαν τις θαλασσινές σπηλιές.
- Κάθε πύργος στη Λεμεσό έχει άδεια να πετά στη θάλασσα 2500 τόνους νερό την ημέρα και έχουν ζητήσει από την εταιρεία που κάνει την ανάπτυξη, να κάνει αυτοέλεγχο της ποιότητας του νερού, να παίρνουν μόνοι τους δείγματα του νερού χωρίς καμιά επίβλεψη από που τα πήραν και αν δεν είναι καλό να μας το πουν!
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου
Βουλευτής, Πρόεδρος
Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών