Αλλαγές σε νομοθεσίες που «εμποδίζουν» την ανάπτυξη, εισηγείται ο Νίκος Σιακόλας

● τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε και οι ιδιώτες αιτητές πολεοδομικής άδειας να προσφεύγουν σε Υπουργική Επιτροπή για αρνητικές αποφάσεις της Περιβαλλοντικής Αρχής
● τροποποίηση της νομοθεσίας, ώστε σε περιπτώσεις διαχωρισμού τεμαχίων γης που εγκρίνονται από το Κτηματολόγιο και την Πολεοδομία, να μην παρεμποδίζεται ο διαχωρισμός από συνιδιοκτήτες που δεν συμφωνούν, εφόσον τούτο υποστηρίζεται από το 80% των συνιδιοκτητών
● με Διάταγμα του Υπουργείου Εργασίας, το τουριστικό ωράριο να επεκταθεί και να ισχύει και για τους δώδεκα μήνες του χρόνου, σε συνδυασμό με τις προσπάθειες που καταβάλλονται για ενίσχυση του χειμερινού τουρισμού
Όπως αναφέρθηκε το 2012 ήταν μια πολύ δύσκολη χρονιά που χαρακτηρίστηκε από την έντονη οικονομική κρίση. Μέσα σ’ αυτό το ιδιαίτερα αρνητικό κλίμα, οι δημόσιες εταιρείες του Ομίλου Σιακόλα, Woolworth (Cyprus) Properties Plc, Ermes Department Stores Plc και Cyprus Trading Corporation Plc, κατόρθωσαν να περιορίσουν τις αρνητικές επιπτώσεις και να πετύχουν κερδοφόρα αποτελέσματα.

Ωστόσο, ο Όμιλος θεωρεί ότι το 2013 η κατάσταση έχει επιδεινωθεί ακόμη περισσότερο και όλα δείχνουν ότι θα είναι η δυσκολότερη χρονιά στην οικονομία της Κύπρου.

Απευθυνόμενος στους μετόχους, ο κ. Σιακόλας ανέφερε ότι παρά τις δυσκολίες πολλοί ξένοι επενδυτές ενδιαφέρονται για έργα στην Κύπρο και ευχαρίστησε τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας και την κυβέρνηση για τα προοδευτικά κίνητρα για την οικονομία και την ανάπτυξη που έχουν εξαγγείλει, τα οποία θα ωφελήσουν πάρα πολύ.
«Εμείς πιστεύουμε στον τόπο μας, είναι θέμα χρόνου να βρει ξανά τα πόδια του», ήταν το αισιόδοξο μήνυμα του κ. Σιακόλα.

Στην εκδήλωση παρέστησαν η υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Ασφαλίσεων, Ζέτα Αιμιλιανίδου, ο πρόεδρος του ΔΗΣΥ, Αβέρωφ Νεοφύτου, ο Γ.Δ. του Υπουργείου Οικονομικών κ. Πατσαλίδης, οι πρόεδροι της ΟΕΒ, του ΚΕΒΕ και της Τράπεζας Κύπρου, εκπρόσωποι του επιχειρηματικού κόσμου, άλλοι οικονομικοί παράγοντες και αρκετοί μέτοχοι.

Πηγή: philenews


 

Πέντε αιτήματα Σιακόλα προς το κράτος
Άδραξε την ευκαιρία της παρουσίας κρατικών αξιωματούχων στις Ετήσιες Γενικές Συνελεύσεις των εταιρειών του ο επιχειρηματίας Νίκος Σιακόλας και έθεσε στο τραπέζι πέντε σημεία τα οποίο θεωρεί πως χρίζουν νομοθετικής ρύθμισης.
Κατά την διάρκεια των Ετήσιων Γενικών Συνελεύσεων των εταιρειών, CTC, Ermes Department Stores και Woolworth Properties ανέφερε πως αν γίνουν αυτές οι αλλαγές στη νομοθεσία, θα καταστεί δικαιότερη αλλά και πιο επικαιροποιημένη.

  1. Το πρώτο αίτημα του κ. Σιακόλα αφορά τις περιπτώσεις απόρριψης πολεοδομικής άδειας και παραπομπής στο συμβούλιο μελέτης παρεκκλίσεων. Ο Κύπριος επιχειρηματίας ζητά να έχει τη δυνατότητα πρώτα, παραπομπής στην αρμόδια υπουργική Επιτροπή.
  2. Το δεύτερο αίτημα αφορά μονοθεσία που ψηφίστηκε το 1999 και υποχρεώνει τις εταιρείες να διανέμουν το 70% των κερδών ενός έτους εντός των επόμενων δύο ετών. Η σχετική νομοθεσία, κατά τον Ν. Σιακόλα, πρέπει να τροποποιηθεί υπό τις σημερινές συνθήκες γιατί αποστερεί ρευστότητα από τις εταιρείες. Πρόσθεσε μάλιστα, πως σε περίπτωση που μία εταιρεία δεν καταφέρει να εξεύρει ρευστό για να καλύψει τη διανομή κερδών που έκανε πριν δύο χρόνια τότε καλείται να πληρώσει φόρο που φτάνει μέχρι και το 25%. Και οι τρεις εταιρείες του Ομίλου αποφάσισαν να μην διανέμουν κέρδος λόγω των ιδιάζουσων συνθηκών που επικρατούν στην οικονομία.
  3. Με το τρίτο αίτημα, ο γνωστός επιχειρηματίας ζήτησε όπως δίδεται το δικαίωμα στους ιδιώτες να εισακουστούν ενώπιον της αρμόδιας Υπουργικής Επιτροπής όταν η πολεοδομική άδεια που υποβάλλουν απορρίπτεται από τον διευθυντή του τμήματος περιβάλλοντος. Σήμερα, όπως εξήγησε, μόνο ο διευθυντής της Πολεοδομίας έχει το δικαίωμα παραπομπής ιδιωτικών αιτήσεων στην υπουργική Επιτροπή, αλλά επειδή δεν θέλει να διαφωνεί με τον διευθυντή Περιβάλλοντος ποτέ δεν παραπέμπει αιτήσεις στην υπουργική επιτροπή.
  4. Το τέταρτο αίτημα αφορά τον τομέα ανάπτυξης γης. Ο κ. Σιακόλας ζήτησε όπως τροποποιηθεί η νομοθεσία που αφορά περιπτώσεις συνιδιόκτητης γης. Με τα σημερινά δεδομένα, για να προχωρήσει ο διαχωρισμός ενός ακινήτου χρειάζεται οι συγκατάθεση όλων των ιδιοκτητών. Η πρόταση που έκανε, είναι όταν συμφωνεί το 80% των ιδιοκτητών να προχωρά ο διαχωρισμός. Ξεκαθάρισε μάλιστα, πως με το συγκεκριμένο θέμα αντιμετωπίζουν πρόβλημα στο να προχωρήσουν με την ανάπτυξη στο μεγάλο τεμάχιο γης που ελέγχουν στην είσοδο της Λευκωσίας. «Κάποιοι μικροϊδιοκτήτες που το ποσοστό τους δεν ξεπερνά το 10% θέτουν απαράδεκτους όρους για να προχωρήσει ο διαχωρισμός και σαν αποτέλεσμα δεν μπορεί να αναπτυχθεί μία έκταση 220 στρεμμάτων», τόνισε.
  5. Το πέμπτο αίτημα του γνωστού επιχειρηματία, απευθυνόταν αποκλειστικά στην υπουργό Εργασίας Ζέτα Αιμιλιανίδου που ήταν παρούσα. Αφού την ευχαρίστησε για τις τροποποιήσεις που έκανε στο διάταγμα για το τουριστικό ωράριο, την κάλεσε να σκεφτεί το ενδεχόμενο επέκτασης του τουριστικού ωραρίου ολόχρονα. Επικαλέστηκε μάλιστα δηλώσεις του υπουργού Εμπορίου σύμφωνα με τις οποίες κατά την χειμερινή περίοδο, θα υπάρξει αύξηση του τουριστικού ρεύματος κατά 70χιλ. επισκέπτες.
    Την παρουσία τους στη συνέλευση έδωσαν ο γενικός διευθυντής του υπουργείου Οικονομικών Χρίστος Πατσαλίδης και ο πρόεδρος του Δημοκρατικού Συναγερμού Αβέρωφ Νεοφύτου. Ο Νίκος Σιακόλας συνεχάρη την κυβέρνηση για τις πρόσφατες εξαγγελίες μέτρων ανάκαμψης της οικονομίας ενώ χαρακτηριστική ήταν η αναφορά που έκανε αρκετές φορές «στη σημερινή προοδευτική κυβέρνηση».