Φ: Η Κύπρος αγκάλιασε επιτέλους τα ποδήλατα

Επιτυχές το πρόγραμμα, παρά την έλλειψη υποδομών

ΤΟΥ ΛΟΥΚΑ ΠΑΡΠΑ Φ: 30/04/2012
Φωτογραφία
Ικανοποιημένοι δηλώνουν οι επτά δήμοι της μείζονος Λευκωσίας από τη χρήση των ποδηλάτων που κάνουν οι δημότες τους, μέσω του ειδικού συστήματος ενοικίασης που εγκατέστησαν στα όριά τους. Και αυτό, παρά το γεγονός ότι ο χειμώνας που μας πέρασε ήταν ένας από τους χειρότερους των δέκα τελευταίων χρόνων και δεν ευνοούσε τη χρήση ποδηλάτων και επιπλέον, παρά το γεγονός ότι δεν έχει ολοκληρωθεί η ένωση των υφιστάμενων ποδηλατόδρομων, έτσι που μέσω τους να μπορεί κάποιος να πηγαίνει από την Αγλαντζιά για παράδειγμα στον Στρόβολο, χωρίς να εκτίθεται σε κίνδυνο χρησιμοποιώντας τους αυτοκινητόδρομους.
Όπως αναφέρει ο δημοτικός γραμματέας Αγλαντζιάς Χάρης Τσαγγαρίδης, που εκπροσωπεί τον δήμο του στο διοικητικό συμβούλιο της διαδημοτικής εταιρείας «Ποδήλατο εν δράσει» που διαχειρίζεται το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων, η έλλειψη υποδομής και οι κακές καιρικές συνθήκες, «ευτυχώς δεν εμπόδισαν τις προσπάθειες για προώθηση του ποδηλάτου στην πρωτεύουσα».
Η διαδημοτική εταιρεία ποδηλάτων, στην προσπάθειά της να έχει ολοκληρωμένη εικόνα για τη χρήση του ποδηλάτου μέσω του δικού της συστήματος, κρατά καθημερινά στατιστικά στοιχεία, τα οποία είναι αρκετά ενθαρρυντικά. Σύμφωνα με αυτά, από τις 26 του περασμένου Οκτωβρίου (2011) μέχρι και τις 18 Απριλίου (2012) πραγματοποιήθηκαν 3.049 χρήσεις ενοικιασμένων ποδηλάτων. Έγιναν επίσης 3.625
ώρες ποδηλασίας, 20% των οποίων (628 δηλαδή) από σταθμό σε σταθμό, γεγονός που αποκαλύπτει ότι τα ποδήλατα χρησιμοποιήθηκαν και για μετακίνηση, όχι μόνο για αναψυχή.
«Είχαμε επίσης 2.384 ημερήσιους κωδικούς και 176 εβδομαδιαίους. Όπως είναι γνωστό, για να ενοικιάσει κάποιος ποδήλατο, επιλέγει ημερήσιο ή εβδομαδιαίο κωδικό, τον οποίο μπορεί να χρησιμοποιήσει κατά τη διάρκεια της ημέρας ή της βδομάδας ανάλογα», διευκρινίζει ο κ. Τσαγγαρίδης. Όπως αναφέρει ο εκπρόσωπος του Δήμου Αγλαντζιάς στην εταιρεία «Ποδήλατο εν δράσει», με τα ποδήλατα που έχουν ενοικιαστεί, καλύφθηκαν 73.000 χιλιόμετρα. Η απόσταση που καλύφθηκε από τα ποδήλατα, καλύπτει δύο φορές τον γύρο της γης. Έτσι, εξοικονομήθηκαν 7.500 λίτρα καυσίμου ενώ κάηκαν 1,7 εκατομμύρια θερμίδες.
Εξοικονομήθηκαν επίσης 165.000 ευρώ από το σύστημα υγείας, ενώ επιπλέον 19 τόνοι διοξειδίου του άνθρακα δεν πήγαν στην ατμόσφαιρα», λέει ο κ. Τσαγγαρίδης. Η εταιρεία ενοικίασης ποδηλάτων, κρατά καθημερινά στατιστικά στοιχεία για τη χρήση των ποδηλάτων και μελετώντας τα κάποιος, εύκολα μπορεί να εντοπίσει τις βροχερές μέρες, διότι σε αυτές οι ενοικιάσεις πέφτουν κάθετα.
Ο δημοφιλέστερος σταθμός ενοικίασης ποδηλάτων είναι αυτός του δημαρχείου Στροβόλου με 19% των κινήσεων. Ο δεύτερος πιο δημοφιλής σταθμός, είναι ο σταθμός της λεωφόρου Κερύνειας στο Πλατύ Αγλαντζιάς με 14,1%.
Ο πιο πολυσυλλεκτικός σταθμός, είναι ο σταθμός του Μουσείου στη Λευκωσία. Σε αυτόν καταλήγουν πολλά ποδήλατα που ενοικιάζονται από άλλους σταθμούς. Ακολουθεί εκείνος της πλατείας Σολωμού.
Μελετώντας τα στατιστικά στοιχεία και τις χρήσεις, εύκολα εξάγεται στο συμπέρασμα ότι υπάρχει μεγάλη χρήση των σταθμών, που βρίσκονται δίπλα από ποδηλατόδρομους. Ο σταθμός του δημαρχείου Στροβόλου για παράδειγμα, βρίσκεται δίπλα από τον ποδηλατοδρόμο του Πεδιαίου, ενώ ο σταθμός της λεωφόρου Κυρηνείας βρίσκεται δίπλα από τον ποδηλατόδρομο του δάσους Αθαλάσσας.
Απογοήτευσαν οι φοιτητές
Όπως δηλώνει ο κ. Τσαγγαρίδης, δυστυχώς, δεν υπήρξε η αναμενόμενη χρήση των ποδηλάτων από τους φοιτητές, γεγονός που αποκαλύπτεται από το ότι οι σταθμοί ενοικίασης που βρίσκονται δίπλα από τα πανεπιστήμια, δεν είναι τόσο δημοφιλείς. «Το γεγονός αποδίδεται στο ότι υπάρχει κατακράτηση 150 ευρώ από τις πιστωτικές κάρτες που χρησιμοποιούνται για ενοικίαση ποδηλάτων και γι’ αυτό, προχωρούμε σε κατάργηση της συγκεκριμένης κατακράτησης. Σε μια περίπου βδομάδα, θα ανακοινώσουμε νέο σύστημα ενοικίασης των ποδηλάτων, με τη χρήση συνδρομητικής κάρτας και έτσι δεν θα απαιτείται κατακράτηση των 150 ευρώ. Τα άτομα που θέλουν να αποκτήσουν την κάρτα αυτή, θα κάνουν εγγραφή στο σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων και θα τους παραδίδεται ειδική κάρτα με την οποία θα δίνουν τραπεζική εντολή, η οποία θα ενεργοποιείται κάθε φορά που θα ενοικιάζουν ποδήλατο και έτσι, θα χρεώνονται μόνο τις ώρες χρήσης του ποδηλάτου», λέει.
ΡΕΚΟΡΕΝΟΙΚΙΑΣΕΩΝ
Την περασμένη Κυριακή σημειώθηκε ρεκόρ στις ενοικιάσεις ποδηλάτων. Συγκεκριμένα ενοικιάστηκαν 104 ποδήλατα. Τη Δευτέρα του Πάσχα ενοικιάστηκαν 103 ποδήλατα και την Τρίτη του Πάσχα 95.
Η πρώτη ώρα δωρεάν
ΟΙ ΔΗΜΟΙ της μείζονος Λευκωσίας που δημιούργησαν το πρόγραμμα διάθεσης ποδηλάτων έχουν σκοπό να προσφέρουν στο κοινό ένα σύστημα μετακίνησης εντός της μείζονος Λευκωσίας με το ελάχιστο δυνατό κόστος και να κάνουν εφικτή την εφαρμογή ενός εναλλακτικού και υγιεινού τρόπου μετακίνησης.
Μετά την εκπνοή της περιόδου διάθεσης του ποδηλάτου η πιστωτική κάρτα του χρήστη, σύμφωνα με τις ώρες χρήσης, χρεώνεται ως ακολούθως:
Επιστροφή σε οποιοδήποτε σταθμό εντός 60 λεπτών: Καμία χρέωση.
Επιστροφή μεταξύ 1 και 2 ωρών: €1. Επιστροφή μεταξύ 2 και 3 ωρών: €3. Επιστροφή μεταξύ 3 και 4 ωρών: €5 (κ.ο.κ. με αύξηση €2 ανά ώρα χρήσης). Το σύστημα μπορεί να χρησιμοποιηθεί όσες φορές επιθυμεί ο χρήστης κατά τη διάρκεια της περιόδου διάθεσης. Οι πιο πάνω χρόνοι δεν είναι αθροιστικοί για την περίοδο διάθεσης, αλλά αφορούν σε κάθε φορά που το σύστημα χρησιμοποιείται. Εάν δηλαδή κάποιος πάρει και επιστρέψει ποδήλατο πέραν της μια φοράς, εντός της περιόδου, και δεν υπερβεί τη μια ώρα κάθε φορά και πάλι δεν θα υπάρξει χρέωση.
Όταν τελειώσει ο χρόνος διάθεσης που έχει επιλεγεί και αφού το ποδήλατο έχει επιστραφεί, το ποσό εγγύησης των €150 που κατακρατείται από την πιστωτική κάρτα, επιστρέφεται εντός 24 ωρών, αφού βέβαια δεν υπάρχει βλάβη στο ποδήλατο και αφού αφαιρεθούν οι χρεώσεις χρήσης. Εάν το ποδήλατο δεν επιστραφεί εντός 24 ωρών, το ποσό των €150 δεν επιστρέφεται. Η εταιρεία μπορεί να απαιτήσει μέχρι το ποσό των €600 για απώλεια του. Ο χρήστης έχει τη δυνατότητα να ακυρώσει τον κωδικό του σε οποιαδήποτε στιγμή εντός της περιόδου και να αποδεσμεύσει το ποσό.
24ΩΡΗ ΕΞΥΠΗΡΕΤΗΣΗ
Οι ενοικιαστές ποδηλάτων, έχουν τη συνεχή στήριξη της εταιρείας. 24 ώρες το 24ωρο, υπάρχει τηλεφωνική εξυπηρέτηση τους. Η εταιρεία διαθέτει συνεργείο το οποίο μεταβαίνει στον χώρο όπου χρειάζεται βοήθεια ο ποδηλάτης και τον βοηθά.
Εάν χρειαστεί, το συνεργείο παραλαμβάνει το ποδήλατο και του παραδίδει άλλο. Εάν υπάρχει ποδήλατο χαλασμένο, την επόμενη το επιδιορθώνει το συνεργείο. «Όταν ένα ποδήλατο έχει πρόβλημα, καλούμε τους ενοικιαστές να το αναφέρουν στο τηλεφωνικό κέντρο για να επιδιορθώνεται το συντομότερο δυνατό. Στη Γαλλία, επειδή δεν υπάρχει τηλεφωνική υποστήριξη του ποδηλάτη για 24 ώρες το 24ωρο, οι Γάλλοι επιστρέφουν το ποδήλατο και γυρίζουν τη σέλα του ανάποδα. Αυτό, είναι το σημάδι για να καταλάβουν τα συνεργεία ότι το συγκεκριμένο ποδήλατο παρουσιάζει βλάβη για να το επιδιορθώσουν. Θα ήταν καλό, κάτι τέτοιο να συμβαίνει και στην Κύπρο», λέει ο κ. Τσαγγαρίδης.

Ανάγκη για περισσότερους σταθμούς
ΟΙ ΕΜΠΕΙΡΙΕΣτων πρώτων μηνών της προώθησης του ποδηλάτου στη Λευκωσία, έδειξαν ότι χρειάζονται περισσότεροι σταθμοί ενοικίασης και επιπλέον ότι επείγει η σύνδεση των υφιστάμενων ποδηλατόδρομων, έτσι που να μπορεί ένας ποδηλάτης να κάνει το γύρο της Λευκωσίας χωρίς να χρειάζεται να χρησιμοποιεί αυτοκινητόδρομο και έτσι να κινδυνεύει. Λόγω του συστήματος ενοικίασης, προωθήθηκαν δύο νέα ποδηλατικά έργα, οι ποδηλατόδρομοι Έγκωμης και Λευκωσίας. Ο ποδηλατόδρομος του δήμου Έγκωμης ξεκινά παρά τη λεωφόρο Γρίβα Διγενή. Ο ποδηλατόδρομος στον Πεδιαίο, ολοκληρώθηκε επίσης πρόσφατα.
Στο πρόγραμμα «ποδήλατο εν δράσει» συμμετέχουν επτά δήμοι της μείζονος Λευκωσίας. Συγκεκριμένα: Αγίου Δομετίου, Αγλαντζιάς, Έγκωμης, Ιδαλίου, Λατσιών, Λευκωσίας και Στροβόλου. Διαχειριστής της είναι η Διαδημοτική Εταιρεία Ποδηλάτων Λευκωσίας που ανήκει και στους επτά δήμους που συμμετέχουν στην προσπάθεια προώθησης του ποδηλάτου και στο δ.σ. της συμμετέχει ένας εκπρόσωπος του κάθε δήμου. Εκτελεστικός διευθυντής της εταιρείας είναι ο Μιχάλης Δράκος.