Ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.126, ημερομηνίας 21ης Σεπτεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

«Έχω πληροφορηθεί ότι στα σχολεία στην Ολλανδία οι μαθητές παρακολουθούν από πολύ νεαρή ηλικία μαθήματα που αφορούν την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου στους δρόμους. Στην Ουτρέχτη τα παιδιά στην ηλικία των 11 ετών λαμβάνουν ένα πιστοποιητικό από το δημαρχείο της πόλης, όταν περάσουν με επιτυχία την εξέταση για ασφαλή χρήση του ποδηλάτου. Τα αποτελέσματα είναι θεαματικά, αφού το 95% των μαθητών ηλικίας 10-12 ετών στην Ολλανδία πηγαίνουν στο σχολείο τους με το ποδήλατο.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν εξετάζεται το ενδεχόμενο εισαγωγής μαθημάτων στο σχολείο που να αφορούν την ασφαλή χρήση του ποδηλάτου στο δρόμο.»

 Απάντηση ημερομηνίας 22 Οκτωβρίου 2012του Υπουργού Παιδείας και Πολιτισμού κ. Γιώργου Δημοσθένους στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.02.126, ημερομηνίας 21ης Σεπτεμβρίου 2012, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφέρομαι στη σχετική με το πιο πάνω θέμα επιστολή σας, με αρ. ερ. 23.06.010.02.126 ημερομηνίας 25 Σεπτεμβρίου 2012, και σας πληροφορώ τα ακόλουθα, σε ό,τι αφορά το ερώτημα του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη, για το ενδεχόμενο εισαγωγής μαθημάτων στα σχολεία που να αφορούν στην ασφαλή χρήση του ποδηλάτου στο δρόμο:

        Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού, λαμβάνοντας υπόψη το μερίδιο ευθύνης το οποίο του αναλογεί σε ό,τι αφορά στην Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή, προχώρησε στις ακόλουθες ενέργειες:

-              Εισαγωγή του γνωστικού αντικειμένου της «Αγωγής Υγείας» σε όλες τις βαθμίδες της εκπαίδευσης από τη σχολική χρονιά 2011-2012 και εφαρμογή του αντίστοιχου Αναλυτικού Προγράμματος, το οποίο έχει ήδη τύχει διεθνούς διάκρισης και περιλαμβάνει ξεχωριστούς δείκτες που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή. Να σημειωθεί ότι η εν λόγω πρακτική αποτελεί την πλέον ενδεδειγμένη προληπτική διαδικασία στο χώρο της εκπαίδευσης για την αντιμετώπιση αριθμού κοινωνικών προβλημάτων τα οποία σχετίζονται με την επικίνδυνη οδική συμπεριφορά, τη βία, την παραβατικότητα κλπ.

-              Χρήση του οδικού περιβάλλοντος της περιοχής του σχολείου από τους μαθητές. Το Αναλυτικό Πρόγραμμα Αγωγής Υγείας περιλαμβάνει συγκεκριμένους δείκτες επιτυχίας για πρακτική εξάσκηση και ασφαλή διακίνηση των μαθητών ως πεζών, επιβατών και ποδηλατιστών. Συγκεκριμένα, η κάθε σχολική μονάδα αξιολογεί το οδικό περιβάλλον της περιοχής του σχολείου, τις ιδιαίτερες ανάγκες μαθητών- εκπαιδευτικών-γονιών και με την ενεργό εμπλοκή τους επιλέγει τις κατάλληλες εφαρμογές που την εξυπηρετούν. Για παράδειγμα, οι σχολικές μονάδες, κοντά στις οποίες υπάρχει ποδηλατόδρομος ή συντρέχουν ασφαλείς συνθήκες για τη χρήση ποδηλάτου, επικεντρώνονται στην εξάσκηση στην ποδηλασία και στη χρήση του ποδηλάτου από το σπίτι προς το σχολείο και αντίθετα.

-              Το Υπουργείο Παιδείας και Πολιτισμού σε συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου και το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, προχωρά στην εισαγωγή του πρωτοποριακού Προγράμματος «Περπατώ με ασφάλεια στην περιοχή του σχολείου μου» από τον Ιανουάριο 2013, στις Ε΄ και Στ΄ τάξεις του Δημοτικού Σχολείου. Η όλη δράση περιλαμβάνει διάλεξη από αστυνομικό και περίπατο στην περιοχή του σχολείου ο οποίος στοχεύει οι μαθητές να εντοπίσουν σημεία που είναι ασφαλή ή επικίνδυνα για τη διακίνηση πεζών, να διακινηθούν στο οδικό περιβάλλον του σχολείου με ασφάλεια (χρήση δεξιού πεζοδρομίου, διασταύρωση δρόμων από διαβάσεις και ασφαλή σημεία, σήματα κλπ) και τελικά να εφαρμόζουν μόνοι τους τις αρχές ασφαλούς διακίνησης.

-              Εισαγωγή της δράσης «Ποδηλατώ στο Σχολείο». Έχει εφαρμοστεί πιλοτικά σε ένα Γυμνάσιο κατά τη σχολική χρονιά 2011-2012, ενώ προγραμματίζεται η σταδιακή της εφαρμογή κυρίως σε σχολεία Μέσης Εκπαίδευσης, λόγω της ηλικιακής ωρίμανσης των παιδιών. Τα παιδιά ακολουθούν συγκεκριμένο πρόγραμμα εκπαίδευσης στην ποδηλασία, ποδηλατούν προς και από το σχολείο με τη συνοδεία εκπαιδευτών, για να είναι σε θέση τελικά να διακινούνται αυτόνομα προς και από το σχολείο τους.

-              Επισκέψεις παιδιών στο Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής. Ετησίως επισκέπτονται το Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής γύρω στα 350 σχολεία Δημοτικής και Μέσης Εκπαίδευσης.

-              Ενίσχυση των σχολικών μονάδων σε θέματα Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής: παραγωγή και ανάρτηση στο διαδίκτυο σχετικού εκπαιδευτικού υλικού (http://www.moec.qov.cy/agogiygeias/), αποστολή σχετικού εκπαιδευτικού υλικού προς τα σχολεία («Κυκλοφορώ με ασφάλεια», «Κυκλοφορώ με ασφάλεια ως πεζός, ποδηλάτης, επιβάτης»), δωρεά 100 ποδηλάτων σε σχολεία των Ζωνών Εκπαιδευτικής Προτεραιότητας με χορηγία του Υπουργείου Συγκοινωνιών και Έργων κλπ.

-              Στήριξη του προσωπικού των σχολικών μονάδων από τους Συμβούλους Αγωγής Υγείας, με επισκέψεις στα σχολεία για συζήτηση θεμάτων, επίλυση αποριών, εφαρμογή δραστηριοτήτων και αξιοποίηση εκπαιδευτικού υλικού, που αφορούν στην Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή.

-              Εξειδικευμένη επιμόρφωση εκπαιδευτικών για την Οδική Ασφάλεια και Κυκλοφοριακή Αγωγή.

-              Συνεργασία με την Αστυνομία Κύπρου (Τμήμα Τροχαίας, Πάρκο Κυκλοφοριακής Αγωγής), το Υπουργείο Συγκοινωνιών και Έργων, το Ίδρυμα Γιώργος Μαυρίκιος, την Ομάδα Πρωτοβουλίας και άλλους φορείς για την εφαρμογή δράσεων Οδικής Ασφάλειας και Κυκλοφοριακής Αγωγής.

        Παραμένουμε στη διάθεσή σας για οποιεσδήποτε επιπρόσθετες πληροφορίες ή διευκρινίσεις.»

 ΑΛ/ΜΜ/Ap-23.06.010.02.126