[Σημείωση: Το κείμενο αυτό είναι σε μόνιμη αναθεώρηση]
Έχετε πρόβλημα στην περιοχή και οργανώνεστε για αντίδραση.
Για να πετύχετε καλά είναι να διαβάσετε τα άρθρα στην κατηγορία Περιβαλλοντικά Δικαιώματα αλλά κυρίως πρέπει να έχετε υπόψη τουλάχιστο τα πιο κάτω:
Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης
- Οι πολιτικοί φοβούνται την κακή δημοσιότητα. Έτσι οι αναφορές δε γίνονται π.χ. "ο υπουργός δεν έδωσε στοιχεία ..." αλλά ονομαστικά " Υπουργός ... κος Τάδε, δεν έδωσε στοιχεία."
Σε κανένα δεν αρέσει να βλέπει το όνομα του δίπλα από αρνητικό δημοσίευμα. - Βρέστε σε κάθε έντυπο ή ιστοσελίδα ποιος είναι ο δημοσιογράφος που ασχολείτε με το θέμα που σας ενδιαφέρει. Μιλάτε του, πάρτε τα στοιχεία του και κρατάτε τον ενήμερο.
- Αν ο αγώνας σας έχει σχέση με γνωστό επιχειρηματία τα πιο πολλά ΜΜΕ δε θα ασχοληθούν από φόβο μήπως χάσουν διαφημίσεις. Αν όμως κάνει ανακοίνωση για το θέμα το Κυπριακό Πρακτορείο Ειδήσεων πιθανόν να το δημοσιεύσουν. ΑΡΑ ψάξτε και τους δημοσιογράφους του ΚΥΠΕ.
- Αν κάνετε συγκέντρωση βεβαιωθείτε ότι αν εκεί παρευρίσκεται κάποιος από τα ΜΜΕ ότι θα τον εντοπίσετε. Να έχετε δικό σας φωτογράφο και να στείλετε φωτογραφίες παντού. Διαφορετικά δε θα βάλουν τίποτα ή θα βάλουν φωτογραφίες που δεν αποτυπώνουν αυτό που θέλετε ....
Πολεοδομικά και Χρήση γης
- Για να γίνει μια κατασκευή χρειάζεται πολεοδομική άδεια με βάση τον Περι Πολεοδομίας και χωροταξίας νόμο. Για ορισμένα έργα πριν εκδοθεί η Πολεοδομική άδεια χρειάζεται να γίνει πρώτα Μελέτη Εκτίμησης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων - ΜΕΕΠ η γνωστή περιβαλλοντική μελέτη. Τα έργα για τα οποία απαιτείται ΜΕΕΠ καθορίζονται στο Παράρτημα 1 του Νόμου 140/2005.
- Οι πολεοδομικές αρχές της Κύπρου είναι εδώ. Με βάση το νόμο 119/2004 δικαιούστε να δείτε το περιεχόμενο της αίτησης αλλά για αντίγραφο θα πρέπει να πληρώσετε τα έξοδα.
- Αν κάποιος που κατέχει θέση από την οποία μπορεί να παίρνει αποφάσεις πολιτικής /στρατηγικής σημασίας για τη χώρα, έχει μια "έμπνευση" τότε προτού πάρει την τελική του απόφαση για να υλοποιήσει την έμπνευση του, πρέπει να κάνει τη λεγόμενη Στρατηγική ΜΕΕΠ που προβλέπει ο νόμος 102/2005. Και αυτός ο νόμος έχει παράρτημα που καθορίζει για ποια έργα γίνεται στρατηγική ΜΕΕΠ.
Υπόψη ότι για τις στρατηγικές μελέτες προβλέπεται Δημόσια Διαβούλευση. Για έργα όχι! - Οι ΜΕΕΠ για έργα είναι εδώ . Οι γνωματεύσεις τους εμφανίζονται στα δεξιά του πίνακα σαν αρχείο pdf με GN κάπου στο όνομα.
- Οι ΜΕΕΠ για Στρατηγικές είναι εδώ.
- Ο καθορισμός των διαφόρων πολεοδομικών ρυθμίσεων (ζώνες, συντελεστές, οικιστικές, κτηνοτροφικές, δρόμοι κλπ κλπ) γίνεται μετά από δημόσια διαβούλευση αφού προηγηθεί όμως μια συζήτηση με τις Τοπικές Αρχές.
Μετά από τις τελικές αποφάσεις γίνεται Στρατηγική Περιβαλλοντική Μελέτη. - Το Συμβούλιο Μελέτης Παρεκκλίσεων μελετά αιτήσεις για παρέκκλιση από τα υφιστάμενα Τοπικά Σχέδια ή τη Δήλωση Πολιτικής. Για τα πιο πολλά γίνεται μάλιστα και δημόσια ακρόαση και οι προσκλήσεις για τις ακροάσεις είναι εδώ.
- Οι περιβαλλοντικές μελέτες είναι πολύ χαμηλής ποιότητας έως απαράδεκτες. Οι παρεμβάσεις από διάφορους, η διαφθορά, η σκόπιμη παράλειψη παραμέτρων είναι συνηθισμένο πράγμα και το έχουμε μάλιστα ανάγει σε τέχνη. Ο νόμος δεν τιμωρεί αυτόν που π.χ. σκόπιμα αφήνει πράγματα έξω ή γράφει ψέματα, έστω και αν τα εντοπίσεις! Το άρθρο Το νομοθετημένο “Εγώ στραβώνω τζιαι πουλώ ..” περιγράφει με λεπτομέρεια τα προβλήματα. Μέσα στο 2018 θα αλλάξει η νομοθεσία για τις μελέτες Εκτίμησης Επιπτώσεων στο Περιβάλλον.
- Τις μελέτες τις εξετάζει επιτροπή η οποία ετοιμάζει Γνωμάτευση που είναι συμβουλευτική προς την Πολεοδομία που μπορεί με μια διαδικασία να μη λάβει και πολύ υπόψη την Περιβαλλοντική Μελέτη.
- Κατά την εξέταση της μελέτης η επιτροπή μπορεί να καλέσει διάφορους να πουν τις απόψεις τους. Βεβαιωθείτε ότι θα προσκληθείτε!!
- Γενικά να έχετε υπόψη σας ότι η περιβαλλοντική νομοθεσία είναι σκόπιμα γεμάτη τρύπες και με επιλογές στο υπουργικό συμβούλιο να κάνει ότι θέλει.
Που μπορώ να κάνω καταγγελία? /Νομικά μέτρα
- Για καταγγελία στην Ευρωπαική Ένωση έχω ετοιμάσει Οδηγό στο άρθρο Πως να υποβάλω παράπονο στην Ευρωπαική Ένωση?
- Στο γραφείο της Επιτρόπου Διοικήσεως - φόρμα υποβολής παραπόνων
- Στο Γενικό Ελεγκτή αν υπάρχει διαφθορά και έχετε στοιχεία
- Στο γραφείο του Εφόρου Εσωτερικού Ελέγχου της Δημοκρατίας
- Μπορείτε επίσης να πάρετε νομικά μέτρα εναντίον ορισμένων υπευθύνων
- Λεπτομέρειες για τα περιβαλλοντικά σας δικαιώματα θα βρείτε εδώ.
- Όλες οι Οδηγίες και Κανονισμοί της ΕΕ αλλά και οι νομοθεσίες και Κανονσιμοί και τα κείμενα πολιτικής του κυπριακού κράτους είναι εδώ μαζί μια μεγάλη σειρά άλλων περιβαλλοντικών πληροφοριών που θα σας βοηθήσουν..
Επιστολές
- Σκεφτείτε κάποιο που βαριέται, κάποιο που έχει πολλή δουλειά, κάποιο που απλά αναθέτει σε άλλους να κάνουν κάτι. ΚΑΙ να θυμάστε και το ρητό "κανένας δε διαβάζει περισσότερο από μια σελίδα" Πείτε αυτό που θέλετε σε μια σελίδα. Οποιεσδήποτε άλλες συμπληρωματικές πληροφορίες να ακολουθούν την επιστολή σας σαν παράρτημα η επισυναπτόμενο κείμενο.
- Οι κοινοποιήσεις είναι πολύ πιο σοβαρές από ότι νομίζετε. Όταν μια επιστολή απευθείνεται κάπου και έχει κοινοποιήσεις τότε αυτός που θα σας απαντήσει μπορεί, να κάνει κοινοποίηση την απάντηση του και στους άλλους ... μπορεί ... μπορεί όχι!
- Θέλεις κάποιο να κάνει κάτι;; Στείλε του επιστολή! Όχι κοινοποίηση! Όταν ένας εχει πολλή δουλειά και πάρει κοινοποίηση θα αφήσει τους άλλους να αντιδράσουν ...
Τοπικές Αρχές - Δήμοι και Κοινότητες
- Να θυμάστε ευθύνη έχουν όλοι, μην εξαιρείτε κανένα! Οι Δημοτικοί Σύμβουλοι μπορεί να προσποιούνται πως δεν ξέρουν, την ώρα που πρέπει να μιλήσουν να μην είπαν τίποτα κλπ κλπ.
- Μην ξεχνάτε είναι όλοι τους πολιτικά πρόσωπα, νοιάζονται για καλή δημοσιότητα. Δώστε την σε αυτούς που το αξίζουν για το συγκεκριμένο θέμα μόνο, όχι γενικά ... θα κάνει τους υπόλοιπους να αντιδράσουν.
- Έχετε δικαίωμα να παρευρεθείτε στις συνεδριάσεις των Δημοτικών Συμβουλίων. ΑΛΛΑ αν μάθουν ότι θα πάτε μπορεί να αναβάλουν τη συζήτηση ή να αλλάξουν ατζέντα.
Το σωστό είναι να ενημερώσετε ή ακόμη καλύτερα να ζητήσετε ειδική συνεδρία με το δικαίωμα να μιλήσετε! - Δεν μπορείτε να μάθετε ποιος υποστήριξε κάτι αν δεν υπάρχει κάτι γραπτό. Επίσης όπως στη Βουλή, έτσι και στους Δήμους δεν επιτρέπουν να μάθετε ποιος ψήφισε υπέρ ή κατά! Απλά λένε π.χ. με πλειοψηφία ή ομόφωνα.
- Πολλές φορές Δήμαρχοι και Κοινοτάρχες προσποιούνται ότι μπορούν να λύσουν προβλήματα δίνουν υποσχέσεις ή ακόμη ορίζουν και μετά από πόσο καιρό να ασχολειθείτε ξανά.
- Αυτά μην τα μασάτε! Στα πιο πολλά θέματα είναι ξεκάθαρο ποιος έχει ευθύνη. Ψάξτε και βρείτε τον διαφορετικά θα σας παραπλανούν για να περάσει καιρός και να είναι αργά πλέον.
- Δεν είναι όλοι οι Δήμοι Πολεοδομικές Αρχές. Πολεοδομικές άδειες εκδίδουν αυτοί που καθορίζει το Υπουργείο Εσωτερικών και θα τις βρείτε εδώ.
Επικοινωνία
- Πάντα να έχετε έγνοια να μαζεύετε τηλέφωνα, επαγγελματικές κάρτες τηλέφωνα και προπαντός emails.
- Έχει δύο τρόπους προώθησης των πληροφοριών: α) Η Αποστολή π.χ. emails, sms και η Ανάρτηση σε σελίδες όπως ιστοσελίδες, Facebook κλπ. Αυτοί που ασχολούνται με Marketing ονομάζουν αυτού του είδους την προώθηση σαν τεχνικές του Below The Line - BTL marketing.
- Στην αρχή πολλοί ετοιμάζουν ένα group με emails και αρχίζουν τις αποστολές. Αυτό είναι καλό για αρχή μόνο! Ψάξετε να βρείτε ένα σύστημα που θα σας επιτρέπει να στέλνετε μαζικά μηνύματα και θα δίνει την ευκαιρία σε όποιο ενδιαφέρετε να κάνει κάνει μόνος του εγγραφή. Ένα από τα πιο γνωστά συστήματα είναι αυτό του Mailchimp που είναι δωρεάν για μέχρι 5000 συνδρομητές. Υπάρχουν και άλλα τέτοια mass mailing systems Υπάρχουν και συστήματα που σας επιτρέπουν να στέλνετε μαζικά emails από τον υπολογιστή σας. Προσοχή όμως στους περιορισμούς που θέτει αυτός που σας παρέχει την υπηρεσία email!!!!
- Πολλά κινητά έχουν τη δυνατότητα να στείλουν μαζικά sms και υπάρχουν και λογισμικά που το κάνουν εύκολο.
- Το Facebook είναι εξαιρετικό εργαλείο αλλά χρειάζεται μεγάλη προσοχή πως το χρησιμοποιείτε. Οι επιλογές που υπάρχουν είναι η δημιουργία Facebook Page και Group. Το σωστό είναι να κάνετε και τα δυο εφόσον το κάθε ένα έχει τα δικά του πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα. Ότι και να επιλέξετε είναι καλά να το χρησιμοποιείτε με προσοχή. Λίγες τακτικές αναρτήσεις πάντα στο θέμα γιατί θα χάσετε εύκολα τα μέλη.
Στη Βουλή
Ένας ή περισσότεροι Βουλευτές μπορεί να εγγράψουν το θέμα σας για συζήτηση στην αρμόδια κοινοβουλευτική επιτροπή.
Το μεγαλύτερο όφελος από μια τέτοια συζήτηση είναι το ότι θα έχετε πάρει περισσότερες πληροφορίες από ότι γνωρίζατε μέχρι τώρα. Για μια επιτυχημένη συζήτηση πρέπει να έχετε υπόψη σας τα πιο κάτω:
- Ετοιμάστε ένα σύντομο σημείωμα με τις θέσεις σας καθαρά και χωρίς φιλολογίες και κουβέντες το οποίο θα έχει πάνω όλα τα στοιχεία επικοινωνίας σας. Αυτό να το δώσετε στην γραμματέα της επιτροπής μόλις φτάσετε.
- Να πάτε πιο γρήγορα, πολύ πιο πριν ξεκινήσει η συνεδρίαση. Πολλοί Βουλευτές θα περιφέρονται στο αίθριο και είναι μια μοναδική ευκαιρία να τους μιλήσετε.Γι αυτό είναι πολύ σημαντικό να γνωρίζετε από πριν ποια είναι τα μέλη της κοινοβουλευτικής επιτροπής.
- Μόλις ξεκινήσει η συνεδρίαση κυκλοφορεί ένα παρουσιολόγιο. Βεβαιωθείτε ότι θα γράψετε πάνω τα στοιχεία σας διαφορετικά δεν θα ξέρει κανείς ότι είσαστε εκεί και δε θα σας καλέσουν να μιλήσετε.
- Στο παράθυρο που είναι πιο κοντά στη γραμματέα της επιτροπής κάποια στιγμή θα βρείτε όλες τις θέσεις που υπέβαλαν γραπτώς οι διάφοροι προσκεκλημένοι. Κάντε ένα περίπατο από εκεί πριν καθίσετε αλλά και να έχετε τα μάτια σας ανοικτά αν κάποιος τοποθετήσει εκεί κάτι νέο. Μόνο από εκεί θα πάρετε γραπτά κείμενα κανένας δε θα σας δώσει κάτι από μόνο του.
- Όταν πάρετε το λόγο θα έχετε το πολύ 2 με 3 λεπτά. Πρέπει να είσαστε προετοιμασμένοι νε πείτε αυτά που έχετε μέσα σε αυτό το χρόνο! ΠΟΛΥ ΣΗΜΑΝΤΙΚΟ
- Δεν δικαιούστε να βάζετε ερωτήσεις προς άλλους προσκεκλημένους ή Βουλευτές Να απευθύνετε το λόγο μόνο στον Πρόεδρο.
- Από το σχέδιο θα δείτε που κάθονται οι δημοσιογράφοι. Πριν λήξει η συνεδρίαση βεβαιωθείτε ότι έχουν όλοι τις θέσεις σας γραπτώς και ότι γνωρίζουν ότι θα θέλατε να σας καλέσουν σε εκπομπές.
- Μόλις βγείτε από την αίθουσα να πάτε στην αίθουσα τύπου όπου είναι όλοι οι δημοσιογράφοι και τα κανάλια. Εκεί να κάνετε δηλώσεις σύντομες και καθαρές αν θα παίξουν αυτούσιες το βράδυ στις ειδήσεις. Διαφορετικά αν γίνει αναφορά θα είναι όπως το κατάλαβε ο δημοσιογράφος που ίσως να μην σας αρέσει!
- Αν και ποτέ δεν κατάλαβα γιατί, τα πρακτικά της συνεδρίασης απαγορεύεται να δημοσιοποιηθούν. Όμως περιλαμβάνονται στα πρακτικά της ολομέλειας της Βουλής αν καταφέρετε να τα βρείτε .. καλή τύχη με το ψάξιμο!
Μίζες
Οι διαδικασίες που προσφέρονται για μίζες είναι κυρίως αυτές για τις οποίες χρειάζεται η έκδοση άδειας, όταν αλλάζεις δικαιώματα ανάπτυξης και όταν αναθέτεις έργα.
Τα ψέματα
- Μην ξεχνάτε ποτέ ότι κυβερνητικοί και πολιτικοί λένε εύκολα ψέματα προφορικά ή σε συναντήσεις, ή δεν λένε όλη την αλήθεια ή δίνουν υποσχέσεις που δεν
τηρούν. Για τους πολιτικούς υπάρχει μάλιστα και δικαστική απόφαση που το επιβεβαιώνει
"For politicians, lying is a religious observance akin to attending a church or a synagogue, except that they do it seven days a week." - Δε σημαίνει ότι επειδή κάτι υπάρχει σε έγγραφο ότι είναι αλήθεια .. δυστυχώς!
- Πολύ συχνά ένας τρόπος που εφαρμόζουν διάφοροι είναι να "αναλάβουν" να κάνουν κάτι που στο τέλος να μη γίνεται, να μην έχουν καν την εξουσία να το κάνουν και διάφορα άλλα απλά και μόνο για να κερδίσουν χρόνο και με την ελπίδα ότι εσεις θα βαρεθείτε, θα καθησυχάσετε όπως να αναλάβουν να κάνουν μια έρευνα, τη συλλογή στοιχείων, να επιστρέψει κάποιος από το εξωτερικό, να περιμένουμε μια επιτροπή να συνεδριάσει κλπ
Χαράλαμπος Θεοπέμπτου