greensΟι Οιικολόγοι ενώνουν την φωνή τους με όσους αντιστέκονται στην υποβάθμιση του περιβάλλοντος και της ποιότητας ζωής στα Πυργά Λάρνακας

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών στέκεται στο πλευρό των κατοίκων των Πυργών που δικαιωματικά αξιώνουν ένα περιβάλλον χωρίς κινδύνους και ποιότητα ζωής στην κοινότητά τους.

Το Σάββατο 26/01/19 στις 3:00 μ.μ. αντιπροσωπεία του Κινήματος Οικολόγων -Συνεργασία Πολιτών, με επικεφαλής τον Βουλευτή του κ. Χαράλαμπο Θεοπέμπτου, θα συμμετέχει στην διαμαρτυρία που πραγματοποιείται από τους κατοίκους της κοινότητας Πύργου έξω από την ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ στα Πυργά, προκειμένου να αντισταθούμε στην προτεινόμενη επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με προσθήκη εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας "ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ".

Δεν μπορούμε να δεχθούμε την όποια επιπλέον περιβαλλοντική επιβάρυνση, όπως αυτή κατάντησε σε μια περιοχή που κατά τα άλλα είναι προστατευόμενη και ενταγμένη στο Natura 2000. Ο χώρος όπου προγραμματίζεται η χωροθέτηση της μονάδας, γειτονεύει με τον ποταμό “Πούζη” και πολύ κοντά στην Μονή Σταυροβουνίου. Υπάρχει μεγάλος κίνδυνος ατμοσφαιρικής ρύπανσης από τις χημικές ενώσεις που θα απελευθερώνονται από τις εργασίες της μονάδας δημιουργίας ασφάλτου, που θα έχει κατ’ επέκταση και πολύ αρνητικές συνέπειες στην υγεία των κατοίκων των γειτονικών χωριών. Εξίσου σημαντική είναι η διασπορά αεροπροωθούμενων σωματιδίων (σκόνης) λόγω των εργασιών του εργοστασίου αλλά και των χωμάτινων δρόμων, η επιβάρυνση του οδικού δικτύου λόγω της διέλευσης φορτηγών, η ηχορύπανση κτλ.

Παρότι η μονάδα δεν θα δημιουργεί σημαντικές ποιότητες από υγρά απόβλητα, εντούτοις οι απορροές σε περιόδους βροχοπτώσεων ή ατυχήματος στη μονάδα ή στο οδικό δίκτυο με τα φορτηγά που θα εξυπηρετούν την μονάδα, δυνητικά μπορεί να επιφέρουν σημαντικά αρνητικές επιπτώσεις στα επιφανειακά ύδατα αλλά και στον υπόγειο υδροφορέα. Για το Δάσος Σταυροβουνίου έχει μεγάλη σημασία η συγκράτηση των υδάτων και ειδικά η εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων της ευρύτερης περιφέρειας.

Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί ανοιχτά τα μέλη και τους φίλους του αλλά και κάθε ευαισθητοποιημένο πολίτη να συμμετέχει στην ειρηνική αυτή διαμαρτυρία.

Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών


26 Νοεμβρίου 2018 
Ανακοίνωση

Να αναλάβει άμεσα τις ευθύνες του το Τμήμα Περιβάλλοντος

Δικαιωματικά πλέον, εκτός από την Μονή Σταυροβουνίου και τον ηγούμενο της Αθανάσιο, οι κάτοικοι της περιοχής Πυργών ανησυχούν και για την επικείμενη περιβαλλοντική επιβάρυνση της περιοχής τους από την μετεγκατάσταση μονάδας παραγωγής ασφάλτου από την Μοσφιλωτή σε σημείο όπου βρίσκεται δίπλα σε περιοχή προστασίας της φύσης Natura 2000.

Απαριθμώντας τις επιπτώσεις κατά τη φάση της κατασκευής του έργου αλλά και κατά τη λειτουργία του, οι κάτοικοι αντιδρούν και προτίθενται να κινηθούν νομικά εναντίον όλων των εμπλεκομένων.

Τον Ιούλιο, ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, με δημόσια τοποθέτησή μας και στα πλαίσια της συζήτησης της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, που γινόταν στο Τμήμα Περιβάλλοντος για την προτεινόμενη επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με προσθήκη εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας "ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ", ταχθήκαμε στο πλευρό της ομάδας των επηρεαζόμενων κατοίκων, που διεκδικεί πλέον το αυτονόητο, μια καλή ποιότητα αέρα, χωρίς θόρυβο και αποκρουστικές οσμές.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που δεχόμαστε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που αφορούν την ήδη υποβαθμισμένη από τις «αναπτύξεις» περιοχή. Άλλωστε η συγκεκριμένη αυτή μονάδα όταν λειτουργούσε στο γειτονικό χωριό, στη Μοσφιλωτή δημιουργούσε σωρεία προβλημάτων.

Είναι απαράδεκτο πλέον, να θεωρείται η ασφάλεια, ο καθαρός αέρας και η ησυχία, ως πολυτέλεια. Πρέπει να καταλάβει το κράτος πως είναι συνένοχος, παραχωρώντας όλες αυτές τις άδειες των καταστροφικών αναπτύξεων, που μόνο ζημιές φέρνει στο περιβάλλον, την υγεία των πολιτών και σε πολλές περιπτώσεις, στην κυπριακή οικονομία.


Το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλεί ανοιχτά, για ακόμα μια φορά το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Πολεοδομία, όπως εξετάσουν την ΜΕΕΠ με σοβαρότητα αλλά και ευθύνη, έναντι στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, που δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού πλέον η εμπειρία με τις μονάδες παραγωγής ασφάλτου σε Μοσφιλωτή και Δάλι, έδειξε πως οι αρνητικές επιπτώσεις ειδικά στην υγεία, είναι πολύ μεγάλες.


Νοείται ότι η κίνηση των κατοίκων να κινηθούν νομικά εναντίον των υπεύθυνων, στηρίζεται από τους Οικολόγους, καθώς τα όσα διεκδικούν είναι δίκαια, λογικά και αφορούν δικαιώματα που πρέπει να θεωρηθούν δεδομένα και όχι να καταπατώνται.


Αξίζει να αναφέρουμε ότι ως Οικολόγοι έχουμε προχωρήσει σε υποβολή κοινοβουλευτικών ερωτήσεων για το εν λόγω θέμα από το 2009, με την τελευταία μόλις τον περασμένο Ιούλιο, ενώ τον Αύγουστο ζητήσαμε την αυτεπάγγελτη εξέταση του από την Κοινοβουλευτική Επιτροπή Περιβάλλοντος, η οποία και θα γίνει στις 5 Δεκεμβρίου.


Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών


04 Ιουλίου 2018

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ


Κίνδυνος για το περιβάλλον και τη ποιότητα ζωής των κατοίκων στα Πυργά


Στα πλαίσια της συζήτησης της μελέτης εκτίμησης επιπτώσεων στο περιβάλλον, που γίνεται στο Τμήμα Περιβάλλοντος για την προτεινόμενη επέκταση της μονάδας ανακύκλωσης στερεών αποβλήτων από εκσκαφές, κατασκευές και κατεδαφίσεις με προσθήκη εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος της εταιρείας "ΣΚΥΡΑ ΛΙΜΑ ΛΤΔ", το Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών τάσσεται στο πλευρό της ομάδας των επηρεαζόμενων κατοίκων, που διεκδικεί πλέον το αυτονόητο, μια καλή ποιότητα αέρα, χωρίς θόρυβο και αποκρουστικές οσμές.

Δεν είναι λίγες οι καταγγελίες που δεχόμαστε ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, που αφορούν την ήδη υποβαθμισμένη από τις «αναπτύξεις» περιοχή.

Είναι απαράδεκτο πλέον, να θεωρείται η ασφάλεια, ο καθαρός αέρας και η ησυχία, ως πολυτέλεια. Πρέπει να καταλάβει το κράτος πως είναι συνένοχος, παραχωρώντας όλες αυτές τις άδειες των καταστροφικών αναπτύξεων, που μόνο ζημιές φέρνει στο περιβάλλον, την υγεία των πολιτών και σε πολλές περιπτώσεις, στην κυπριακή οικονομία.

Ως Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών, καλούμε ανοιχτά το Τμήμα Περιβάλλοντος και την Πολεοδομία, όπως εξετάσουν την ΜΕΕΠ με σοβαρότητα αλλά και ευθύνη, έναντι στην ποιότητα ζωής των κατοίκων της περιοχής, που δικαιολογημένα αντιδρούν, αφού πλέον η εμπειρία με τις μονάδες παραγωγής ασφάλτου σε Μοσφιλωτή και Δάλι, έδειξε πως οι αρνητικές επιπτώσεις ειδικά στην υγεία, είναι πολύ μεγάλες.


Κίνημα Οικολόγων – Συνεργασία Πολιτών