Εφημερίδα Πολίτης
Μαρία Παναγιώτου 06.02.2019

Έξω από τη Βουλή θα βρεθούν σήμερα οι κάτοικοι των κοινοτήτων Πυργών και Κόρνου, καθώς επίσης οι μοναχοί και οι φίλοι της ιεράς Μονής Σταυροβουνίου. Οι διαμαρτυρόμενοι αντιδρούν στην απόφαση του Τμήματος Περιβάλλοντος να εγκρίνει αίτηση της εταιρείας για δημιουργία εργοστασίου ανακύκλωσης και παραγωγής ασφαλτικού σκυροδέματος, ενώ προσπαθούν να αποτρέψουν την έκδοση πολεοδομικής άδειας. Η εκδήλωση θα πραγματοποιηθεί σήμερα στις 11:00 το πρωί, την ώρα που η Επιτροπή Περιβάλλοντος θα συζητήσει το θέμα και συγκεκριμένα τις επιπτώσεις που ενδέχεται να υπάρξουν. Ουσιαστικά ο διευθυντής της Υπηρεσίας Περιβάλλοντος, μετά την εγγραφή του θέματος από τον βουλευτή του Κινήματος Οικολόγων Περιβαλλοντιστών Γιώργο Περδίκη, θα ενημερώσει τα μέλη της επιτροπής για το ασφαλτικό αλλά και για την απόφαση της υπηρεσίας του να προχωρήσει με την περιβαλλοντική έγκριση του έργου, χωρίς πρώτα να πραγματοποιηθούν οι απαραίτητες μελέτες που αφορούν κυρίως τα υπόγεια υδροφόρα στρώματα της περιοχής.

Θα συνεχιστούν οι διαμαρτυρίες


Όπως τονίζει η Ομάδα Πρωτοβουλίας, το φυσικό περιβάλλον της περιοχής Κόρνου - Πυργών είναι ήδη βεβαρυμένο από λατομεία, σκυροθραυστική μονάδα και μονάδα ανακύκλωσης υλικών από εκσκαφές, κατεδαφίσεις και οικοδομές, δραστηριότητες που ήδη διεξάγει στην περιοχή η εν λόγω εταιρεία. Προειδοποιούν πως ενδεχόμενη λειτουργία και εργοστασίου παραγωγής και ανακύκλωσης ασφαλτικού σκυροδέματος θα επιβαρύνει επιπρόσθετα το περιβάλλον της περιοχής, που γειτνιάζει και με περιοχή Natura 2000, ενώ εκφράζονται συγκεκριμένοι φόβοι για την επιμόλυνση της ατμόσφαιρας αλλά και των πλούσιων, υπόγειων υδροφόρων στρωμάτων. Τονίζουν, ακόμα, πως η ανθρώπινη υγεία είναι βασικό ανθρώπινο δικαίωμα το οποίο το κράτος πρέπει να προστατεύει με κάθε τρόπο, δρώντας και προληπτικά.

Πρόκειται για τη δεύτερη εκδήλωση διαμαρτυρίας που οργανώνει για το ίδιο θέμα η Ομάδα Πρωτοβουλίας. Η πρώτη εκδήλωση πραγματοποιήθηκε έξω από την είσοδο της εταιρείας Σκύρα Λίμα στα Πυργά στις 26 Ιανουαρίου, 2019 με τη συμμετοχή εκατοντάδων πολιτών και με την παρουσία βουλευτών, κοινοταρχών και ευρωβουλευτών. Τονίζουν πάντως οι προσπάθειές τους θα συνεχιστούν, με στόχο να αποτρέψουν τη λειτουργία των συγκεκριμένων βαριών βιομηχανιών.


Πηγή: http://politis.com.cy/article/ochi-sto-asfaltiko-sti-voulipirga-kornos-ke-monachi-stavrovouniou