Το Κίνημα Οικολόγων Περιβαλλοντιστών κατέθεσε σήμερα αίτημα για εγγραφή αυτεπάγγελτου θέματος στην Επιτροπή Περιβάλλοντος, για να εξεταστεί το ενδεχόμενο πρόκλησης σοβαρής περιβαλλοντικής καταστροφής από μεγάλης κλίμακας ανάπτυξη, που προγραμματίζεται να κατασκευαστεί στην κοινότητα Άλασσας της Επαρχίας Λεμεσού. Η συγκεκριμένη ανάπτυξη προβλέπει την κατασκευή 1.010 διαμερισμάτων, 15 καταστημάτων, οκτώ γραφείων, ενός εστιατορίου, τριών καφετεριών και μιας υπεραγοράς, συνολικού εμβαδού 81.403 τ.μ., πέραν από το ίδιο το γήπεδο γκολφ, σε απόσταση μόλις 90 μέτρων από το φράγμα Κούρη, παρά τις σοβαρές ενστάσεις από το Τμήμα Αναπτύξεως Υδάτων για την όλη ανάπτυξη.

Ο Βουλευτής του Κινήματος κ. Γιώργος Περδίκης δήλωσε: «έχουμε σοβαρά ερωτήματα σε σχέση με τη συγκεκριμένη ανάπτυξη γιατί η συγκεκριμένη ιδιωτική γη, μέχρι και δύο ημέρες πριν τις προεδρικές εκλογές του 2008, συμπεριλαμβανόταν σε ζώνη προστασίας του φράγματος. Ωστόσο, με απόφαση του τότε Υπουργού Εσωτερικών ημερομηνίας 12 Φεβρουαρίου 2008, που δημοσιεύτηκε στην επίσημη εφημερίδα της Δημοκρατίας στις 15 Φεβρουαρίου 2008, αναθεωρήθηκε η δήλωση πολιτικής προς όφελος της εν λόγω εταιρείας, με αποτέλεσμα να τροποποιηθούν τα σχέδια των πολεοδομικών ζωνών και ο συντελεστής δόμησης και κάλυψης από 1% (ζώνη προστασίας Ζ3) να αναβαθμιστεί σε 40% συντελεστής δόμησης και 25% ποσοστό κάλυψης (οικιστική ζώνη Η4).

Ως Οικολόγοι θεωρούμε πως πρέπει να συζητηθεί το θέμα στην Επιτροπή Περιβάλλοντος το συντομότερο δυνατό, για να ξεκαθαρίσει με βάση ποια κριτήρια η συγκεκριμένη περιοχή άλλαξε καθεστώς και από ζώνη προστασίας ξαφνικά έγινε περιοχή κατάλληλη για ανάπτυξη. Τυχόν επιμόλυνση του νερού του φράγματος από οποιαδήποτε πηγή σημαίνει επιμόλυνση του νερού που φτάνει μέσω του αστικού δικτύου υδροδότησης σε σχεδόν όλη την Κύπρο, αφού αυτό το φράγμα τροφοδοτεί και τον Νότιο Αγωγό».
Υπενθυμίζουμε πως ο ταμιευτήρας του Κούρη έχει δηλωθεί ως προστατευόμενη περιοχή για πόσιμο νερό στην Ευρωπαϊκή Ένωση. Βάσει της σχετικής νομοθεσίας, πρέπει να προστατευτεί ο ταμιευτήρας από την υποβάθμιση της ποιότητάς του και να διατηρηθεί σε τέτοια κατάσταση, ώστε η επεξεργασία που απαιτείται για την παραγωγή πόσιμου νερού να είναι η ελάχιστη δυνατή. Μέσω του υδατοφράκτη του Κούρη παρέχεται πόσιμο νερό σε Λεμεσό, Λάρνακα, Λευκωσία και Ελεύθερη Αμμόχωστο, καθώς και σε πλειάδα κοινοτήτων των επαρχιών αυτών.

ΚΙΝΗΜΑ ΟΙΚΟΛΟΓΩΝ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΣΤΩΝ