Νομοσχέδιο για ασφαλή χρήση του ποδηλάτου στους δρόμους - SigmaLive

Νομοσχέδιο που ρυθμίζει τη διακίνηση ποδηλάτων στους κυπριακούς δρόμους και στοχεύει στην προώθηση της ασφαλούς χρήσης ποδηλάτων βρίσκεται ενώπιον της Κοινοβουλευτικής Επιτροπής Συγκοινωνιών.

Μετά τη σημερινή πρώτη συζήτηση του νομοσχεδίου, ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου διατύπωσε έντονη αντίρρηση στην απαγόρευση της διακίνησης των ποδηλάτων στα πεζοδρόμια, δηλώνοντας ότι με τις υφιστάμενες υποδομές θα «σκοτώσει» τη χρήση ποδηλάτου.

Ο Πρόεδρος της Επιτροπής Συγκοινωνιών Αντώνης Αντωνίου, αναφέροντας πως το νομοσχέδιο αποτελεί ένα μέτρο στο πλαίσιο της προώθησης των βιώσιμων μεταφορών, πρόσθεσε ότι στοχεύει να πείσει τον πολίτη να χρησιμοποιήσει το ποδήλατο ως μέσο διακίνησης, γιατί είναι φθηνό, αποτελεί υγιή ενασχόληση και πάνω από όλα δεν έχει επιπτώσεις στο περιβάλλον.

Ο κ. Αντωνίου είπε πως υπάρχουν αυστηρές ποινές για τους παραβάτες που κυμαίνονται από 250 μέχρι 2.000 πρόστιμο, φυλάκιση από επτά μέρες μέχρι και δύο μήνες, ή και τις δύο ποινές μαζί.

Διευκρίνισε ότι ένας ποδηλάτης που οδηγεί σε αυτοκινητόδρομο θα βρεθεί αντιμέτωπος με ποινή μέχρι και 1.000 ευρώ, ενώ ένας οδηγός που θα θέσει σε κίνδυνο τον ποδηλάτη μπορεί να καταδικαστεί μέχρι και με 2.000 ευρώ πρόστιμο.

Ανέφερε πως υπάρχουν σκέψεις για εξώδικη ρύθμιση που θα σημαίνει χαμηλότερες χρηματικές ποινές.

Ο Διευθυντής του Τμήματος Τροχαίας Αρχηγείου Δημήτρης Δημητρίου ανέφερε πως με το νομοσχέδιο καλύπτονται οι υποχρεώσεις και τα δικαιώματα των ποδηλατιστών, οι υποχρεώσεις των οδηγών μηχανοκινήτων οχημάτων και των κατασκευαστών και εισαγωγέων ποδηλάτων.

Ο κ. Δημητρίου πρόσθεσε πως αναμένεται ότι η ψήφιση του νομοσχεδίου σε νόμο θα προωθήσει τη χρήση ποδηλάτου στην Κύπρο καθώς στο νομοσχέδιο περιλαμβάνεται το νομοθετικό πλαίσιο για τη λειτουργία και χρήση ποδηλατολωρίδων, ποδηλατοδιαδρομών και ποδηλατοδρόμων.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου δήλωσε ότι στο νομοσχέδιο υπάρχουν σοβαρά προβλήματα, σε ό,τι αφορά τις απαγορεύσεις και τις ποινές προς τους ποδηλάτες.

Εξήγησε πως η απαγόρευση της οδήγησης ποδηλάτων στα πεζοδρόμια θα προκαλέσει πολλά προβλήματα και θα οδηγήσει τα ποδήλατα εκτός δρόμου καθώς δεν υπάρχει ασφαλής δρόμος τον οποίο να ακολουθήσει ένας ποδηλάτης και η μόνη του σωτηρία είναι να ανεβαίνει στα πεζοδρόμια.
Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος ανέφερε ότι οι ταχύτητες των αυτοκινήτων για τις οποίες δεν γίνεται αναφορά στο νομοσχέδιο είναι ψηλές, ειδικά στους δρόμους τεσσάρων λωρίδων, ενώ πολλά προβλήματα παρουσιάζονται και από τη συμπεριφορά των Κυπρίων οδηγών.

Ανέφερε επίσης ότι θα πρέπει να εφαρμοστεί πρόγραμμα σταδιακής αλλαγής των σχαρών των οχετών ομβρίων, οι οποίες είναι παράλληλες με την κίνηση των οχημάτων ώστε να μην παγιδεύουν επικίνδυνα τους τροχούς των ποδηλάτων διατυπώνοντας τη θέση ότι είναι πρόωρο να αρχίσουμε απαγορεύσεις στη κίνηση των ποδηλάτων.

Σε άλλες χώρες, όπου δεν υπάρχουν ποδηλατόδρομοι στις κατοικημένες περιοχές που προωθείται το ποδήλατο η κίνηση των οχημάτων είναι εξαιρετικά χαμηλή και οι ποδηλάτες έχουν προτεραιότητα στα φανάρια.

Ο Επίτροπος παρατήρησε πως προωθείται ένα νομοσχέδιο για απαγορεύσεις στα ποδήλατα, χωρίς να έχουν δημιουργηθεί υποδομές στις κρατικές υπηρεσίες, τους ημικρατικούς οργανισμούς και τις μεγάλες εταιρείες για τη στάθμευση ποδηλάτων και προς τους ποδηλάτες, όπως τα αποδυτήρια.

Εισηγήθηκε επίσης να τοποθετηθεί ειδική σήμανση στα πεζοδρόμια στα οποία θα απαγορεύεται η κίνηση των ποδηλάτων και που θα αφορά τα πολύ στενά πεζοδρόμια, διαφορετικά θα πρέπει στο νόμο να μην υπάρχει αναφορά στα πεζοδρόμια μέχρι να δημιουργηθούν οι υποδομές και μετά να τεθούν απαγορεύσεις.

Ο Επίτροπος Περιβάλλοντος είπε επίσης ότι το απόγευμα της 26ης Οκτωβρίου θα εγκαινιασθεί το σύστημα ενοικίασης ποδηλάτων που εφαρμόζουν οι δήμοι της μείζονος Λευκωσίας, το οποίο θα περιλαμβάνει 30 με 31 σημεία από τα οποία θα μπορεί ο ενδιαφερόμενος να ενοικιάσει ποδήλατο.

Πρόσθεσε πως η δημιουργία των εγκαταστάσεων άρχισε ήδη.

Σχολιάζοντας τις αντιρρήσεις που εξέφρασε ο Επίτροπος Περιβάλλοντος, ο κ. Δημητρίου είπε πως εκφράστηκαν διάφορες απόψεις, θα γίνει νέα συνεδρία και θα καταλήξουμε στο τελικό προσχέδιο του νομοσχεδίου.

Απαντώντας σε ερώτηση, ο Διευθυντής Τροχαίας Αρχηγείου είπε πως κατά μέσο όρο έχουμε δύο με τρεις ποδηλατιστές το χρόνο θύματα σε τροχαία και πρόσθεσε πως με την ψήφιση του νομοσχεδίου θα μπουν κάποια πράγματα σε τάξη.

Ο Βουλευτής του ΚΣ ΕΔΕΚ Νίκος Νικολαϊδης είπε πως η προετοιμασία του νομοσχεδίου στο Υπουργείο Συγκοινωνιών άρχισε το 2008, μετά τη σύσταση ειδικής ομάδας που είχε όρο εντολής την προώθηση της χρήσης του ποδηλάτου.

Προσθέτοντας ότι το νομοσχέδιο διασφαλίζει την ασφαλή χρήση ποδηλάτου και το προωθεί ως μέσο εξυπηρέτησης των καθημερινών αναγκών διακίνησης του πολίτη.

Καταλήγοντας, αφού ανέφερε ότι η Κύπρος προσφέρει ιδανικές συνθήκες για τη χρήση ποδηλάτου και ότι το ποδήλατο συμβάλλει στη δημιουργία πιο υγιούς και ανθρώπινου τρόπου ζωής, δήλωσε ότι η ΕΔΕΚ θα στηρίξει αποφασιστικά τις νομοθετικές ρυθμίσεις που προωθούν τη χρήση του ποδηλάτου στον τόπο.
 

Authors: Θεοπέμπτου - Google News

περισσότερα http://news.google.com/news/url?sa=t&fd=R&usg=AFQjCNH6WvA_eF7klLkMMpkSKd_W27F2jg&url=http://www.sigmalive.com/news/local/430021