Απουσία νομοθετικής ρύθμισης με τις... εν δυνάμει αρμόδιες υπηρεσίες του κράτους να ρίχνουν το μπαλάκι η μία στην άλλη, τα διαφημιστικά έντυπα συνεχίζουν αδιάκοπα να γεμίζουν τα γραμματοκιβώτιά μας αλλά και να ρυπαίνουν το χώρο πέριξ αυτών.
Το πρόβλημα εντείνεται χρόνο με το χρόνο, αφού τα διαφημιστικά φυλλάδια είναι ο φθηνότερος τρόπος για τους διαφημιζόμενους να προβληθούν, με τους πολίτες να αδυνατούν να προστατεύσουν την ιδιοκτησία τους. Είτε τοποθετήσουν σχετικό απαγορευτικό σήμα είτε όχι. Για τους διανομείς μάλλον είναι αόρατο.
Το πείραμα
Διερωτηθήκατε ποτέ πόσα διαφημιστικά πετιούνται, ή στην καλύτερη ανακυκλώνονται από πολίτες που ούτε καν μπαίνουν στον κόπο να τα κοιτάξουν πρώτα;
Η κ. Α.Τ., κάτοικος Στροβόλου, διερωτήθηκε. Αποφάσισε λοιπόν να μαζεύει όλα τα διαφημιστικά έντυπα που της κτυπούν την πόρτα ή αφήνονται επιμελώς ατημέλητα γύρω και κάτω από το γραμματοκιβώτιό της για ένα ολόκληρο χρόνο. Από την 1η Απριλίου 2011 μέχρι και την 31η Μαρτίου 2012 τα φύλαγε σε στοίβες για να διαπιστώσει ότι όλα μαζί ζυγίζουν 7,8 κιλά! Θα μπορούσε να ήταν πολύ περισσότερα αν η κ. Τ. δεν είχε αναρτημένη απαγορευτική σήμανση -σε τέσσερις γλώσσες μάλιστα- και αν δεν κατοικούσε σε αδιέξοδο, το οποίο αποφεύγουν ως επί το πλείστον οι διανομείς. Χθες επισκεφτήκαμε την εν λόγω κυρία, η οποία μας εξήγησε ότι ο κόμπος για αυτήν έχει φτάσει στο χτένι. Δεν αρκεί που οι διανομείς αγνοούν παντελώς την απαγορευτική υπόδειξη -πέτυχε και έναν ο οποίος της είπε ότι δεν ξέρει να διαβάζει- τοποθετούν και με τέτοιο τρόπο τα έντυπα στο γραμματοκιβώτιο με αποτέλεσμα να εξέχουν και συνεπώς όποτε βρέχει μουσκεύονται μουσκεύοντας μαζί και την αλληλογραφία της. Η κυρία μάλιστα είναι σε τόση απόγνωση που σκέφτεται να ενοικιάσει θυρίδα και να αφαιρέσει το γραμματοκιβώτιο. Ωστόσο γνωρίζει ότι αν το πράξει απλά θα έχει να μαζεύει περισσότερα διαφημιστικά από χάμω.
Απορεί ο Θεοπέμπτου
Στις 27 Μαρτίου 2012 ο επίτροπος Περιβάλλοντος Χαράλαμπος Θεοπέμπτου έλαβε απαντητική επιστολή από το υπουργείο Εσωτερικών στην οποία επισημαίνεται ότι επειδή Ένωση Δήμων και Ένωση Κοινοτήτων διαφωνούν (σ.σ. έντυπο υλικό -αδιάφορο για πολλούς πολίτες- διανέμουν κατά κόρον και εκπρόσωποί τους κάθε που είναι εκλογές) θεωρεί και αυτό ότι δεν πρέπει το θέμα να λυθεί νομοθετικά αλλά να διευθετηθεί με την τοποθέτηση απαγορευτικής πινακίδας από όσους πολίτες δεν επιθυμούν διαφημιστικό υλικό. Ωστόσο και εδώ το υπουργείο νίπτει τας χείρας τονίζοντας ότι δεν είναι αρμόδιο για αυτή τη ρύθμιση. Με νέα επιστολή του ο κ. Θεοπέμπτου, αυτή τη φορά προς τη νέα υπουργό κ. Ελένη Μαύρου, στις 2 Απριλίου διερωτάται γιατί τη στιγμή που όλες οι επαρχιακές διοικήσεις και οι Ταχυδρομικές υπηρεσίες -τις θέσεις των οποίων παρέθεσε το υπ. Εσωτερικών στην επιστολή της 27ης Μαρτίου- θεωρούν επιβεβλημένη τη νομοθετική ρύθμιση, προκύπτει το συμπέρασμα ότι μια τέτοια ρύθμιση θα δημιουργήσει προβλήματα. Περαιτέρω ο κ. Θεοπέμπτου ερωτά ευθέως την κ. Μαύρου γιατί το υπουργείο υιοθετεί τις απόψεις της Ένωσης Δήμων και της Ένωσης Κοινοτήτων. «Αν οι δύο πιο πάνω δεν αναλαμβάνουν την ευθύνη της αδειοδότησης και επίβλεψης της νομοθεσίας τότε σίγουρα υπάρχουν και άλλες λύσεις σε ένα πρόβλημα που όλοι παραδέχονται ότι είναι πολύ μεγάλο» καταλήγει ο κ. Θεοπέμπτου.
Σοβαρό κενό
Ανακινώντας το θέμα επί σειρά ετών ο κ. Θεοπέμπτου κατάφερε αν μη τι άλλο να μαζέψει από συσκέψεις και ανταλλαγή επιστολών τις θέσεις των κρατικών και άλλων υπηρεσιών. Ήδη ξεκαθαρίστηκε ότι το θέμα δεν εμπίπτει στις αρμοδιότητες του επιτρόπου Ρυθμίσεως Ηλεκτρονικών Επικοινωνιών και άρα δεν διέπεται από καμιά νομοθεσία. Το γραφείο επιτρόπου Προστασίας Προσωπικών Δεδομένων αναφέρει μεταξύ άλλων ότι η διανομή διαφημιστικών φυλλαδίων δεν εμπίπτει στη νομοθεσία που χειρίζεται ενώ το τμήμα Ταχυδρομικών υπηρεσιών θεωρεί ότι υπάρχει σοβαρό κενό και εισηγείται μεταξύ άλλων νομοθετική ρύθμιση του θέματος.
Ο ίδιος ο κ. Θεοπέμπτου προέβη ήδη σε εισηγήσεις:
- Να απαγορευθεί με νομοθεσία εντελώς, όπως συμβαίνει για παράδειγμα στις Ηνωμένες Πολιτείες.
- Να πιεστούν οι εταιρείες να εφαρμόζουν αυτοέλεγχο με έναν κώδικα ο οποίος να περιλαμβάνει και τρόπο που να σέβεται την επιθυμία του πολίτη να μην του αφήνουν υλικό.
- Να εισαχθεί ειδική νομοθετική ρύθμιση για το θέμα.
Επιστολή απόγνωσης στον «Π»
Είμαι κάτοικος περιχώρων Λευκωσίας, ευαισθητοποιημένος άνθρωπος και δεν δέχομαι να με καθιστούν συνένοχο στην άσκοπη σπατάλη χαρτιού. Γι’ αυτό το λόγο, πριν από μερικά χρόνια ανάρτησα δίπλα στο γραμματοκιβώτιό μου ταμπελίτσα: ’ΟΧΙ ΔΙΑΦΗΜΙΣΤΙΚΑ’. Δυστυχώς, χωρίς αποτέλεσμα. Αν και το σπίτι μου βρίσκεται σε αδιέξοδο και δεν περνούν συχνά από τον δρόμο μας, συνεχώς μαζεύω διαφημιστικά φυλλάδια.
Οι εταιρείες και τα άτομα που διανέμουν αυτά τα φυλλάδια, ΔΕΝ σέβονται την επιθυμία μου. Εξακολουθούν να αφήνουν τα διαφημιστικά τους, με τρόπο ώστε να προεξέχουν από το γραμματοκιβώτιο, που μένει πλέον ανοικτό. Ακόμη, τα στερεώνουν στο κάγκελο ή τα ρίχνουν στο τσιμέντο. Με τη ζέστη, όταν βρέξει ή έχει πολλή υγρασία, τυχόν επιστολές που φέρνει ο ταχυδρόμος, γίνονται μούσκεμα ενώ τα φυλλάδια κολλούν στο γραμματοκιβώτιο, το κάγκελο ακόμη και στις ίδιες τις επιστολές.
Προσπάθησα να βρω μια άκρη, να βρω ποια νομοθεσία ρυθμίζει αυτήν την ασυδοσία. Έμεινα έκπληκτη όταν ανακάλυψα πως δεν υπάρχει κανένας και τίποτα που να προστατεύει το δικαίωμά μου να αποφασίζω εγώ τι θέλω να μπαίνει στο σπίτι μου, απαλλάσσοντάς με από τη μάστιγα των διαφημιστικών φυλλαδίων!
Γι’ αυτό αποφάσισα να κάνω μια «μέτρηση» και να δώσω το αποτέλεσμα προς τα έξω:
Για ένα χρόνο, 1η Απρίλη 2011-31η Μάρτη 2012, μάζευα τα διαφημιστικά, ξεχωριστά από τα άλλα χαρτικά για ανακύκλωση. Τα ζύγισα. Είναι 7.885 γραμμάρια. Δηλαδή σχεδόν οκτώ κιλά! Φαντάζομαι πως αν δεν κατοικούσα σε αδιέξοδο και αν δεν είχα αναρτήσει την ταμπελίτσα, θα ήταν πολύ περισσότερα»!
Α.Τ
Πηγή: Εφημερίδα «ΠΟΛΙΤΗΣ»
ΚΑΤΙΑ ΣΑΒΒΑ
04/04/2012 - 16:14