«Έχω πληροφορηθεί για τα σχέδια ιδιωτικής εταιρείας της Κωνσταντινούπολης για κατασκευή στον κόλπο της Μόρφου διυλιστηρίου και μεγάλων δεξαμενών πετρελαιοειδών. Το θέμα της επαναλειτουργίας του λιμενικού χώρου στο Καραβοστάσι αποτελεί μία μόνιμη τουρκική απειλή. Η περιοχή δεν έχει ακόμη επουλώσει τις πληγές στο φυσικό περιβάλλον από τις δεκαετίες της ληστρικής εκμετάλλευσης από τις ξένες μεταλλευτικές εταιρείες.

Παρακαλώ τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων αν είναι ενήμερος για την πρόθεση του ψευδοκράτους να προβεί σε κατασκευή διυλιστηρίου και μεγάλων δεξαμενών πετρελαιοειδών στον κόλπο της Μόρφου. Παρακαλώ επίσης τον αρμόδιο υπουργό να πληροφορήσει τη Βουλή των Αντιπροσώπων για τον τρόπο που προτίθεται να χειριστεί την κατάσταση.» 

 

Απάντηση ημερομηνίας 18 Μαΐου 2012 του Υπουργού Εμπορίου, Βιομηχανίας και Τουρισμού κ. Νεοκλή Συλικιώτη στην ερώτηση με αρ. 23.06.010.01.069, ημερομηνίας 30 Αυγούστου 2011, του βουλευτή εκλογικής περιφέρειας Λευκωσίας κ. Γιώργου Περδίκη

        «Αναφορικά με το πιο πάνω θέμα και σε συνέχεια σχετικής επιστολής του Γενικού Διευθυντή της Βουλής των Αντιπροσώπων ημερομηνίας 12 Σεπτεμβρίου 2011, θα ήθελα να σας αναφέρω τα εξής:

        Το Υπουργείο μου δεν έχει λάβει καμία επίσημη ή ανεπίσημη πληροφορία αναφορικά με το ενδεχόμενο κατασκευής διυλιστηρίου και δεξαμενών πετρελαιοειδών στο κατεχόμενο χωριό Μόρφου.

        Παρακαλώ όπως μας κοινοποιήσετε οποιαδήποτε περαιτέρω στοιχεία κατέχετε/γνωρίζετε που αφορούν το εν λόγω θέμα, ώστε να προβούμε σε μελέτη/εκτίμηση των πληροφοριών και σχετική ενημέρωση των Υπουργών Εξωτερικών και Εσωτερικών, ώστε να γίνουν άμεσα τα απαραίτητα διαβήματα προς αποτροπή της παράνομης κατασκευής διυλιστηρίου και δεξαμενών πετρελαιοειδών στο κατεχόμενο χωριό Μόρφου.»

 

 

ΧΜ/ΑΜ/Αp-23.06.010.01.069