Λευκωσία: Νέες συμφωνίες με τους λεγόμενους ιδιοκτήτες των λατομείων στα κατεχόμενα προωθεί το ψευδοκράτος σύμφωνα με τα όσα δήλωσε σήμερα ο λεγόμενος υπουργός περιβάλλοντος και φυσικών πόρων Χαμίτ Μπακιρτσί, ο οποίος μάλιστα διαβεβαίωσε ότι όλα τα λατομεία θα αποκατασταθούν μέχρι το 2025.

Όπως μεταδόθηκε από τα κατεχόμενα ο Μπακιρτσί παρέθεσε σήμερα διάσκεψη Τύπου για το θέμα των λατομείων. Ανέφερε ότι πρόκειται για ένα από τα πιο μεγάλα προβλήματα, χαρακτηρίζοντας απαράδεκτη την «αισθητική ρύπανση» που προκαλείται από τα λατομεία.

Σημείωσε ότι το χειρότερο από όλα είναι αυτό που βρίσκεται στην περιοχή της Κυθρέας το οποίο λειτουργεί το λεγόμενο τμήμα αυτοκινητοδρόμων. Ο λεγόμενος υπουργός ανέφερε ότι το ψευδοκράτος πρόκειται να συνάψει νέες συμφωνίες με τους λεγόμενους ιδιοκτήτες των λατομείων, υποδεικνύοντας πως σε περίπτωση που δεν συμμορφώνονται με τους κανόνες, είτε θα τους επιβάλλεται πρόστιμο είτε θα τους παίρνουν το λατομείο.
Ο Χαμίτ Μπακιρτσί ανέφερε ότι υπάρχουν 19 λατομεία στον Πενταδάκτυλο από τα οποία τα 16 είναι ενεργά με δυνατότητα παραγωγής 20.000 – 25.000 τόνους άμμο και χαλίκι ημερησίως. Όπως δήλωσε, οι ημερήσιες ανάγκες των κατεχομένων ανέρχονται στις 7.500 τόνους άμμο και χαλίκι, πράγμα που σημαίνει, όπως υπέδειξε, με τα μισά λατομεία απ' όσα λειτουργούν σήμερα, μπορούν να καλυφθούν οι ανάγκες του ψευδοκράτους. Είπε τέλος ότι όλα τα λατομεία θα αποκατασταθούν μέχρι το 2025.

Πηγή: Φιλελεύθερος 01/04/2014