Ότι έχει απομείνει από τον θαλάσσιο μας πλούτο χρειάζεται προστασία, όχι φιλελευθεροποίηση

 

Για ακόμα μια φορά γινόμαστε μάρτυρες σε ένα θέατρο του παραλόγου, με αφορμή τις συζητήσεις για επαναφορά της χρήσης της μεθόδου ψαρέματος με γρι γρι.  Εδώ και χρόνια, οι Κύπριοι επαγγελματίες ψαράδες παράκτιας αλιείας μιλούν για μειωμένα αλιευτικά αποθέματα, ενώ η τελευταία έρευνα του Τμήματος Αλιείας και Θαλασσίων Ερευνών (ΤΑΘΕ) αναφέρεται κατά τα άλλα στη μεγάλη σημασία του προβλήματος. Η επαναφορά του γρι γρι θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες όμως φαίνεται να αγνοούνται.   

 

Σύμφωνα με την ετήσια έκθεση του ΤΑΘΕ για το 2011, τα αλιευτικά αποθέματα της Κύπρου ανάμεσα τους η μαρίδα και η γόπα, είδη τα οποία στοχεύει το γρι γρι, έχουν υψηλή αλιευτική θνησιμότητα και αλιεύονται σε επίπεδα που ξεπερνούν τη βιώσιμή τους εκμετάλλευση. Στην έκθεση μεταξύ άλλων σημειώνεται ότι «συστήνεται η μείωση της αλιευτικής θνησιμότητας από την παράκτια αλιεία και τις τράτες βυθού που εκμεταλλεύονται τα αποθέματα αυτά. Αυτό αναμένεται να επιτευχθεί με μέτρα που έχουν ληφθεί και θα εφαρμοστούν στο προσεχές μέλλον (μείωση αριθμού αδειούχων σκαφών, αύξηση επιλεκτικότητας δικτύων, καθορισμός κλειστών περιόδων αλιείας για τις τράτες βυθού σε δυο θαλάσσιες περιοχές, εκ περιτροπής)»[1].

 

Οι καταστροφικές συνέπειες που έχει η μέθοδος γρι γρι στο θαλάσσιο περιβάλλον και στα αλιευτικά αποθέματα είναι πλέον αποδεδειγμένες ανά το παγκόσμιο [2-3].  Η επαναφορά του δημιουργεί πολλές περιβαλλοντικές ανησυχίες, καθώς και πολλά ερωτήματα για σύγκρουση συμφερόντων ανάμεσα στην κοινωνία των επαγγελματιών ψαράδων και των μεγάλων αλιευτικών επιχειρήσεων. Τα συμφέροντα της δεύτερης ομάδας φαίνεται να υποστηρίζονται από το κυβερνών κόμμα, καθώς σε δηλώσεις που έγιναν μετά την τελευταία συνεδρία της Επιτροπής Γεωργίας της Βουλής γίνεται αναφορά σε δύο πιθανά νομοσχέδια, με αυτό του ΔΗΣΥ να μιλά για φιλελευθεροποίηση [4]. Από ότι φαίνεται, σκοπός του ΔΗΣΥ είναι η χαλάρωση των ήδη προβληματικών νομοθεσιών για εξυπηρέτηση συμφερόντων δύο ατόμων ή εταιρειών, αντί των συμφερόντων των παράκτιων ψαράδων, της κοινωνίας πολιτών και των μελλοντικών γενιών.  Οι θάλασσες και ο θαλάσσιος πλούτος είναι ένα κοινό αγαθό, δηλαδή ιδιοκτησία ολονών αλλά και κανενός, και το κράτος έχει την υποχρέωση σαν διαχειριστής του κοινού αυτού αγαθού να το εξασφαλίσει για τις μελοντικές γενιές. 

 

Η επιστημονική συνεργάτιδα του Οργανισμού Θαλάσσιων Ερευνών Νηρέας, Δρ. Μαρία Χατζημιχαήλ, τόνισε: «Το πρόβλημα με την επαναφορά του γρι γρι στα θαλάσσια ύδατα της Κύπρου δεν είναι μονοδιάστατο, δηλαδή το πρόβλημα δεν σχετίζεται μόνο με την προστασία του θαλασσίου περιβάλλοντος. Οι κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις που πιθανόν να έχουν να αντιμετωπίσουν οι παράκτιοι ψαράδες της Κύπρου είναι τεράστιες. Η επαναφορά του γρι γρι είναι μία παράλογη πολιτική πρόταση, ειδικά αν αναλογιστούμε ότι βουλευτής του κυβερνώντος κόμματος υποστήριξε πρόσφατα ότι για να βοηθηθούν οι παράκτιοι ψαράδες, θα πρέπει να υπάρξει μια περίοδος ‘θαλασσανάπαυσης’.  Μια περίοδος δηλαδή κατά την οποία θα μειώσουμε τους πληθυσμούς των δελφινιών αυτόχειρα, αφού τροφή των δελφινιών είναι τα ψάρια!» 

 

Η επαναφορά του γρι γρι θα έχει καταστροφικές περιβαλλοντικές, κοινωνικές και οικονομικές επιπτώσεις, οι οποίες φαίνεται να αγνοούνται. Ο Νηρέας απορεί ποιά συμφέροντα προωθούνται, σε μια περίοδο όπου γενικά η κοινωνία των πολιτών και ιδιαίτερα τα χαμηλά κοινωνικά στρώματα αναγκάζονται να πληρώσουν τα λάθη του φιλελευθερισμού των τραπεζών. Σε μια τέτοια περίοδο κρίσης, δεν χρειαζόμαστε υποσχέσεις για φθηνό ψάρι και απαιτούμε κοινωνική και περιβαλλοντική δικαιοσύνη.

 

Σημειώσεις προς συντάκτες:  

[1] Ετήσιες εκθέσεις ΤΑΘΕ =>

http://www.moa.gov.cy/moa/dfmr/dfmr.nsf/DMLreports_gr/DMLreports_gr?OpenDocument&Start=1&Count=1000&Expand=1

[2] When purse-seining goes bad, Greenpeace =>

http://www.greenpeace.org/international/en/news/Blogs/makingwaves/when-purse-seining-goes-bad/blog/11803/

[3] ΕΘΝΙΚΟ ΘΑΛΑΣΣΙΟ ΠΑΡΚΟ: Ένας από τους σημαντικούς βιότοπους της Μεσογείου απαιτεί σωστή προστασία =>http://www.xanthi.ilsp.gr/schools/text_f.asp?codet=122&file=seavlaikos.htm

[4] Βίντεο από το κεντρικό δελτίο του ΑΝΤ1, 30/05/2013 =>

https://www.youtube.com/watch?feature=player_embedded&v=Y84B87YpDl8