Μία μέρα πριν από την έναρξη του κυνηγίου του ενδημικού θηράματος, κοινή διαπίστωση των περισσότερων κυνηγών είναι ότι οι αριθμοί των λαγών είναι πολυ περιορισμένοι.

Ο εκπρόσωπος της Κυνηγετικής Ένωσης Κύπρου Ανδρέας Δημητριάδης σε δηλώσεις του ανέφερε πως ιδιαίτερα στην περιοχή του Ακάμα ο λαγός έχει αποδεκατισθεί κυρίως εξαιτίας της λαθροθηρίας.

Ο κ. Δημητριάδης είπε, ωστόσο, πως υπάρχουν λαγοί σε κάποιες περιοχές στην επαρχία είτε επειδή αστυνομεύθηκαν καλά, είτε επειδή υπάρχουν κατάλληλοι βιότοποι. Ο αριθμός των λαγών, πρόσθεσε, είναι μειωμένος έναντι προηγούμενων χρόνων.

Ο Επαρχιακός Λειτουργός του Ταμείου Θήρας Χάρης Χατζηστηλής ανέφερε ότι οι αριθμοί των περδικιών είναι αυξημένοι έναντι προηγούμενων χρόνων και σε αυτό, όπως είπε, συνέβαλαν σε μεγάλο βαθμό οι καλές καιρικές συνθήκες που επικρατούσαν τα τελευταία τρία χρόνια.

Ο κ. Χατζηστηλής είπε, επίσης, ότι υπάρχουν διαφοροποιήσεις και φέτος σε ότι αφορά τις περιοχές που επιτρέπεται το κυνήγι και προέτρεψε τους κυνηγούς να προμηθευτούν τους σχετικούς χάρτες που έχει εκδώσει η υπηρεσία του.

Όσον αφορά τους άγριους πληθυσμούς περδικιών, είπε πως αυτοί είναι αισθητά αυξημένοι, ενώ και φέτος συνεχίστηκε το πρόγραμμα απευλευθερώσεων. Σε κάθε επαρχία συνέχισε, απελευθερώθηκαν 30 περίπου χιλιάδες περδίκια, τα οποία είναι πλέον καλύτερης ποιότητας από τις πρώτες χρονιές των απελευθερώσεων γι’ αυτό και επιζούν και μεγαλύτεροι αριθμοί, ενώ εκτίμησε ότι και η κάρπωση θα είναι καλύτερη.

Σε σχέση με τους λαγούς ο κ Χατζηστηλής είπε ότι οι αριθμοί θα είναι σημαντικά μειωμένοι και κυρίως σ’ αυτό κυρίως συμβάλει η ασθένεια της ψευδοφηματίωσης που έχει αποδεκατίσει τους μητρικούς πληθυσμούς.

Από την πλευρά του, ο Πρόεδρος της Κυνηγετικής Ομοσπονδίας Πάφου Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης, κάλεσε τους συνετούς και υπεύθυνους κυνηγούς να μην μοιρολατρούν και να μην αρκούνται στην εύκολη κριτική, αλλά να συμβάλουν και οι ίδιοι στην βελτίωση της κατάστασης σε ότι αφορά το κυνήγι στην Κύπρο.

Ο Χαράλαμπος Πιττοκοπίτης ανέφερε πως η υπηρεσία δεν είναι επαρκώς στελεχωμένη και δεν έχει ευθύνη μόνο την πάταξη της λαθροθηρίας. Τα μέλη της υπηρεσίας, συνέχισε, ασχολούνται με πολλά άλλα πράγματα.

Κάλεσε, τέλος, τους κυνηγούς να αντιληφθούν ότι θα πρέπει όλοι να συνδράμουν, να ευαισθητοποιηθούν και να συνεργαστούν με τις αρμόδιες υπηρεσίες της πολιτείας για την πάταξη του φαινομένου αυτού που οφείλεται σε μεγάλο βαθμό στην μείωση των αποθεμάτων του ενδημικού θηράματος στην Κύπρο. Τους ευχήθηκε, επίσης, καλή πρώτη κυνηγετική εξόρμηση.
 

Read Full Article